Laat Google voor jou werken in plaats van andersom

De meeste online ondernemers die ik tegenkom doen er alles aan om hoog in Google te staan. Ze steken er veel tijd en geld in. Feitelijk zijn ze aan het werk voor Google, in plaats van voor hun klanten.

Natuurlijk moet je wat investeren om een goede positie in Google te krijgen. Maar het is niet de bedoeling dat dit meer kost dan dat het oplevert. Wil je Google voor jou laten werken in plaats van andersom? Neem mijn tips dan zeker even door.

Dit is wat dure SEO’ers doen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wist je dat grote bedrijven tot wel € 10.000 per maand aan SEO uitgeven? De eerste uitgaven zitten hem in webdesign, en daar gaat het vaak al de mist in. Vooral bij WordPress websites zie ik veel problemen voorbijkomen. Bijvoorbeeld de Yoast SEO plug-in die alle pagina’s laat indexeren, ook die wat eigenlijk niet in Google zouden moeten staan.

Sommige SEO’ers maken gebruik van een verkeerde URL-structuur. Of er wordt te diep in de menustructuur gedoken, waardoor bepaalde webpagina’s niet goed vindbaar zijn.

Vaak wordt er aan linkbuilding gedaan, want dat is waar SEO’ers veel aan kunnen verdienen. Het probleem met linkbuilding is dat dit voor een kunstmatig linkprofiel zorgt. Het kan je gehele website in het meest ernstige geval schaden.

Dan heb je nog de content, naar mijn mening het belangrijkste binnen SEO. De meeste marketingbureaus schrijven niet zelf maar huren een tekstschrijver in. Of hebben er een (of meerderen) in dienst. Dit betekent extra kosten voor de klant. Dit zijn allemaal redenen waarom SEO soms erg duur is.

En dit is wat jij met SEO doet

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Een slimme ondernemer denkt daarom goed over zijn budget na, en waar dit aan besteed wordt. Dat grote bedrijven veel geld aan SEO uitgeven, heeft met het ruime budget te maken. Maar wat doe je wanneer je liever het geld binnen je bedrijf houdt?

Dan zou je Google voor jou moeten laten werken, in plaats van er een hoop tijd en geld insteken. Het enige dat je nodig hebt is wat kennis van SEO, je gezond verstand en een beetje tijd. Maar vooral geduld, en dat is iets dat veel ondernemers niet hebben.

Door zelf te bloggen en dit te monitoren word je steeds beter in zoekmachineoptimalisatie. Hierbij is het wel belangrijk dat je blog voor blog, week in week uit blijft volgen.

Betaalde linkbuilding zou je eigenlijk niet toe moeten passen. Creëer deelbare blogs, dan laat je anderen voor jou het werk doen. Uiteindelijk gaat Google je website opmerken en worden je inspanningen beloond.

Wat kan ik Google voor mij laten doen?

Google heeft het webmasters door de jaren heen een stuk makkelijker gemaakt. Het heeft diverse tools ontwikkeld om je website beter te laten scoren.

Het start met het aanmelden bij het in Google Webmaster programma (Search Console). Met deze tool beheer je de website waardoor hij beter vindbaar is in de organische zoekresultaten. Je laat Google weten waar je sitemap staat, je dient nieuwe URL’s in of verwijdert oude URL’s.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om je website vrij van negatieve backlinks te houden. Ook krijg je duidelijk inzicht in de prestaties van je site.

Google Analytics geeft je inzicht in verkeersbronnen en een beeld van bezoekers. Net als de vorige tool is ook Analytics gratis in gebruik.

Voor een zoektermenonderzoek vertrouw je op Google Ads. De zoekwoordplanner geeft je inzicht in relevante zoektermen voor je site. Je ziet niet alleen het maandelijks zoekvolume maar krijgt ook suggesties voorgeschoteld.

Google PageSpeed Insights test de snelheid van je website. De snelheid is één van de rankingfactoren voor websites. Mocht je website te traag zijn, dan zie je via deze tool wat het onderliggend probleem kan zijn.

Met dit soort tools laat je Google voor je website aan de slag gaan. Wat kan het leven toch makkelijk zijn.

Toch een beetje valsspelen

Gaat het je allemaal niet snel genoeg of lukt het niet om hoger in Google te komen? Dan mag je een klein beetje valsspelen. Hier zijn diverse methoden voor.

Gastbloggen bijvoorbeeld, waarbij je je kennis en ervaring via andere websites deelt. Het is een mooie manier om naamsbekendheid op te bouwen, maar ook om meer verkeer naar je site te trekken.

Deel je blogs op social media en vraag anderen om dit ook te doen. Je zou er bijvoorbeeld een actie achter kunnen hangen. Officieel zijn like-, share- en winacties op social media niet toegestaan, maar dit gebeurt nog steeds. Note: een winactie valt in Nederland onder de kansspelen, houd hier rekening mee. Geef dus geen geld of iets van waarde weg.

Je zou ook stiekem wat aan linkbuilding kunnen doen. Benader hiervoor relevante websites en vraag of ze je blogs willen delen. De meeste websites willen toch wel geld voor ontvangen, en dat mag feitelijk niet. Betaal je er toch voor dan moet de site je blog als gesponsord markeren.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven