Kwaliteiten tekstschrijver: dit mag je verwachten

Bijgewerkt: 16 augustus 2021

Hoe zit het met de kwaliteiten van een tekstschrijver? Moet deze foutloos kunnen schrijven of mag er best wel een taalfoutje inzitten? Diezelfde vraag geldt ook m.b.t. zoekmachine optimalisatie en de schrijfstijl. Bekijk welke kwaliteiten een tekstschrijver in huis heeft (of moet hebben).

Dit is een tekstschrijver

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Voordat je naar de kwaliteiten van een tekstschrijver kijkt is het belangrijk dat je weet wat een tekstschrijver is. Nagenoeg iedereen kan zich tekstschrijver noemen. Iemand die een boek schrijft is een (tekst)schrijver maar ook iemand die teksten voor websites maakt. Schrijf je e-mails? Feitelijk ben je dan ook een tekstschrijver.

Met tekstschrijver wordt eigenlijk iemand bedoeld die teksten voor het internet creëert. Hierbij is er verschil tussen de tekstschrijver, de SEO tekstschrijver en de copywriter.

  • Tekstschrijver: maakt teksten voor websites en webshops
  • SEO tekstschrijver: gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie middels content
  • Copywriter: commerciële teksten of advertentieteksten

Kwaliteiten tekstschrijver: de opleiding

Er is niet direct een opleiding voor het beroep tekstschrijver. Sommige tekstschrijvers volgen de journalistieke opleiding. Er zijn er ook die een cursus SEO volgen. Tekstschrijvers die lid zijn van de beroepsvereniging Tekstnet hebben de mogelijkheid om workshops bij te wonen.

Hangen de kwaliteiten van een tekstschrijver van de opleiding af? Nee, hoe teleurstellend dit ook is. Er zijn genoeg tekstschrijvers met een hoge opleiding maar het schrijven zit niet in het bloed. Er zijn net zoveel tekstschrijvers zonder opleiding die ervoor geboren zijn.

Werkervaring is het belangrijkst

De kwaliteiten (tekstschrijver) komen pas echt naar voren door een goede werkervaring. Schrijven leer je alleen door veel kilometers te maken. In dit geval geschreven kilometers. Dit geldt niet alleen voor het schrijven zelf maar ook voor het overtuigen van lezers, zoekmachine optimalisatie en nog veel meer.

Een tekstschrijver zonder werkervaring heeft nog niet echt kwaliteiten opgebouwd. Natuurlijk is de basis wel aanwezig maar alle begin is moeilijk. Pas na enkele jaren werkervaring kun je zeggen dat de tekstschrijver meer kwaliteiten heeft.

Het gaat vooral om bewezen kwaliteiten

Je wil met je website bovenaan in Google staan. Of in ieder geval heel hoog, het liefst ergens op positie 1 t/m 5. Met een hoge ranking in de zoekresultaten weet je zeker dat je het meeste zoekverkeer ontvangt. Het is heel aantrekkelijk om voor de eerste de beste SEO tekstschrijver te gaan. Er staat immers “SEO” in deze benaming, dat moet dus iemand zijn die verstand heeft van zoekmachine optimalisatie.

Sommige tekstschrijvers noemen zich geen SEO tekstschrijver maar bieden wel SEO teksten aan. Bewaak de kwaliteit, dat is waar het om draait. SEO teksten moeten goed in zoekmachines scoren.

Anderen noemen zich SEO tekstschrijver maar leveren niet de juiste SEO teksten. Lastig he? Wil je met je website hoog scoren in de organische zoekresultaten, ga dan voor een tekstschrijver met bewezen kwaliteiten. Iemand die met de eigen website zelf ook hoog in de zoekresultaten scoort. Neem hiervoor contact op.

Kwaliteiten tekstschrijver: daar betaal je voor

Sommigen zijn van mening dat je voor de kwaliteiten van een aanbieder moeten betalen. Op zich zit hier wel logica in. SEO teksten moeten vooral iets opleveren, anders begin je er niet aan. Kijk daarom goed naar de kwaliteit maar natuurlijk ook naar de prijs.

Een goedkope tekstschrijvers inschakelen? We gaan voor betaalbare tarieven, maar wat wanneer dit niet binnen je budget past? Neem contact op. In het uitgebreid netwerk bevinden zich ook student- of beginnende tekstschrijvers. Tegen lage tarieven hier is het mogelijk om teksten te laten schrijven. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit lager ligt, hoewel we het altijd nog even checken.

Goedkoop versus duur

Zoals gezegd heb je keuze tussen goedkoop en duur maar ook alles hier tussenin. Wanneer je de tarievenkaart opvraagt zie je vanzelf wat gekost zijn. Over de kwaliteiten van de tekstschrijver jij je geen zorgen te maken. Sinds eind jaren 90 schrijf ik voor het internet. Vanaf 2013 is er een specialisatie in SEO ontstaan. Goed zichtbaar in zoekmachines, dat is een doel op zich. Die doelstelling nemen we altijd mee waardoor jij hiervan profiteert.

Hoe weet je of geleverde teksten ook goed in zoekmachines scoren? Het is belangrijk om regelmatig content te delen. Hiermee laat je zoekmachines zien dat je website actief is en blijft. Dit hoeft niet met hoge kosten gepaard te gaan. Het is namelijk ook mogelijk om bestaande teksten op je website aan te (laten) passen. Teksten zijn weer helemaal bij de tijd en worden mogelijk eerder door zoekmachines opgepikt. Je ziet, je website onderhouden hoeft dus niet ontzettend duur te zijn. Er zijn altijd diverse mogelijkheden beschikbaar.

Dit is wat je betaalt

Voor de kwaliteiten van de tekstschrijver hoef jij niet de hoofdprijs te betalen. Een hele hoge prijs staat namelijk niet gelijk aan resultaat. Een tekstschrijver heeft een inspanningsverplichting. Dit betekent dat je opdracht naar tevredenheid wordt uitgevoerd. Er is echter geen sprake van een resultaatverplichting. Het resultaat van teksten hangt namelijk van verschillende factoren af. Toch blijven we de kwaliteit in de gaten houden, zonder dat hier een extra prijskaartje aanhangt.

Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden naar de tarieven? Mooi, vraag dit direct aan. Alle tarieven zijn inclusief zoektermenonderzoek, mits van toepassing. De vermelde prijzen zijn exclusief btw. Op de tarievenkaart vind je alle informatie die je nodig hebt. Voor meer vragen kun je uiteraard contact opnemen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven