Kosten webteksten: dit zijn de echte tarieven

De kosten voor webteksten laten schrijven reizen de pan uit! Tekstschrijvers gaan voor steeds hogere tarieven. Niet dat de kwaliteit er beter van wordt, dat is nu net het nadeel. Ontdek de echte kosten voor webteksten laten schrijven. Aan kwaliteit hoeft namelijk geen hoog prijskaartje te hangen.

Dit zijn webteksten

Webteksten zijn teksten voor het internet (websites). Het maakt hierbij niet uit of het om een bedrijfswebsite, een webshop of een persoonlijke blog gaat.

Het doel van webteksten is het informeren, amuseren of overtuigen van de websitebezoeker. Maar er is meer want webteksten moeten ook meer zoekverkeer aantrekken. In dit geval spreek je ook wel van SEO webteksten: geoptimaliseerd volgens de richtlijnen van zoekmachines.

Kosten webteksten – prijzen door de jaren heen

In 1991, toen heel Nederland van het internet gebruik kon maken, lag het gemiddeld inkomen op € 1027 per maand. Voor webteksten betaalde je toen ongeveer € 15 tot € 20 per tekst. Het beroep (internet) tekstschrijver was toen nog heel erg nieuw.

De kosten voor webteksten zijn harder gestegen dan het salaris. In 2020 bedraagt het gemiddeld salaris € 2500 netto per maand. Voor een webtekst betaal je al snel € 200 tot € 250. Dit betekent dat in 30 jaar tijd de salarissen met ongeveer 150% zijn verhoogd, maar de kosten van webteksten met ruim 1150%!

Waarom zijn webteksten zo duur?

De gemiddelde tekstschrijver vraagt voor SEO webteksten tussen de € 125 en € 400. Waarom zijn webteksten zo duur en kan het goedkoper?

Enerzijds zijn de kosten van webteksten zo hoog vanwege de werkwijze. Wanneer een freelancer twee tot vier uur rekent voor het schrijven van een SEO tekst, en velen werken zo langzaam, dan betaal je natuurlijk de hoofdprijs.

Aan de andere kant zijn webteksten zo duur omdat er veel vraag naar is. De markt bepaalt de steeds hoger wordende prijs. Zou niemand meer naar webteksten vragen dan zouden de kosten ook flink dalen.

Kosten webteksten: de concurrentie

Laten we eerlijk zijn, als jij als timmerman € 500 voor een klus vraagt en een concurrerende timmerman vraagt voor diezelfde klus €800, dan wil je niet achterblijven. De kans is dan groot dat ook jij je tarieven verhoogt. Tekstschrijvers doen dit onderling ook. Ze zien dat de één ‘n hoog tarief vraagt dus de ander doet dat ook.

Prijsconcurrentie kan goed zijn

Vaak wordt gedacht dat prijsconcurrentie slecht is. De ondernemer moet dan op service bezuinigen of op kwaliteit inleveren. Niets is minder waar! Zo is supermarktketen Lidl een van de goedkoopste supermarkten maar ook gelijk een van de beste. Ze zijn al diverse malen met hun producten als beste uit de test gekomen.

Dit laat zien dat de moderne prijsconcurrentie goed is voor de consument en andere bedrijven. Je betaalt namelijk een stuk minder waarbij kwaliteit behouden blijft. Dat maakt het interessant om de webteksten kosten goed met elkaar te vergelijken.

Tarieven van Bianca zijn en blijven laag!

Ik wens niet mee te gaan in de tariefverhogingen van andere schrijvers. Daarnaast heb ik ook een snelle werkwijze: ik heb echt geen drie uur nodig voor het schrijven van een webtekst. Je betaalt in 2020 minder dan € 85 per webtekst. Ter vergelijking: elders is dit vanaf € 125 maar loopt makkelijk op tot € 400.

Zo zit het met de kwaliteit

Dat de kosten van webteksten laag zijn en blijven is mooi, maar hoe zit het met de kwaliteit? Dat is ook weer zo een dingetje. Hele dure tekstschrijvers hoeven namelijk niet altijd de beste te zijn. Terwijl je tussen die goedkope tekstschrijvers een aantal zeer goede vindt.

De kwaliteit moet hoog blijven. Een goede tekstschrijver laat dit zien middels de eigen website: deze moet uiteraard goed in de organische zoekresultaten scoren. Zo is de website waar jij je nu op bevindt in een half jaar tijd gegroeid van 8 bezoekers per maand naar maar liefst 25.000 organische bezoekers per maand!

Hierbij laat ik bewezen resultaat zien. Maar wel tegen lage (lees: reële) kosten. Ondernemen is immers al duur genoeg, bespaar vandaag nog op de kosten voor webteksten.

SEO teksten, blogs en nog veel meer

Wat heb je voor je website nodig? Met SEO teksten word je beter gevonden in de zoekmachines. Daarnaast zijn deze teksten ook nog eens overtuigend, iets dat natuurlijk in het aankoopproces van de klant helpt.

Blogs oftewel blogposts zijn ideaal voor het delen van jouw kennis, ervaring of mening. Maar dan wel op een persoonlijke manier, zo voelt de websitebezoeker zich meer betrokken. Zakelijk bloggen is helemaal de trend, doe jij dit al?

Je bedrijf maakt een ontwikkeling door. Hier hoort natuurlijk een interessant nieuwsbericht bij. Dit soort nieuwsberichten zijn geschikt voor plaatsing op de website, in een nieuwsbrief of op social media. Wil je dat je nieuwsbericht in de media komt, ga dan voor een persbericht.

Dan heb je ook nog de sociale media posts. Hiermee vergroot je de betrokkenheid met je volgers maar trek je ook nieuwe geïnteresseerden aan. Word jij al gezien op social media?

Informeer naar de kosten

Je weet nu meer over de kosten van webteksten en dat je zeker niet teveel hoeft te betalen. Wil je exact weten wat iets gaat kosten, bijvoorbeeld SEO webteksten, nieuwsberichten of social media posts? Vraag vrijblijvend informatie of een offerte aan. Werk aan je online zichtbaarheid: dat doen we samen!

Bianca Walraven is gespecialiseerd tekstschrijver.

  • SEO teksten
  • Blogs
  • Nieuwsberichten
  • Persberichten
  • SEO consultancy