Kosten SEO teksten: prijs van de SEO tekstschrijver

Bijgewerkt: 10 augustus 2021

SEO teksten voor je website: natuurlijk wil jij dat ook! Wat zijn hier de kosten van? De prijzen variëren, van zeer goedkoop tot peperduur. Dit komt omdat niet elk marketingbureau of SEO tekstschrijver dezelfde tarieven hanteert. Ook kwaliteitsverschil speelt een belangrijke rol.

Waar bestel ik een SEO tekst?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het maakt echt veel verschil of je een SEO tekst bij een marketingbureau of een tekstschrijver bestelt. Hoe kan dat eigenlijk? Het marketingbureau huurt vaak een externe tekstschrijver in of heeft tekstschrijvers in dienst. Omdat het marketingbureau winst wil maken, hanteren ze een hoger tarief. Simpelweg betaal je voor de tekstschrijver en daar bovenop een vergoeding voor het marketingbureau.

Dit kan nadelig lijken, maar is het niet altijd. Veel tekstschrijvers hebben wel van SEO gehoord maar weten niet exact wat dit inhoudt. Dankzij aansturing en aanpassing van en door het marketingbureau ontstaat er een tekst die SEO proof is.

De zelfstandig werkende SEO tekstschrijver heeft deze aansturing niet nodig. Haal het marketingbureau er tussenuit en je betaalt een stuk minder. Het is wel even zoeken naar de juiste tekstschrijver, omdat een aantal tekstschrijvers niet zo goed weet waar ze mee bezig zijn.

Kosten SEO teksten: vertel mij meer over de prijs

Hoeveel gaan SEO teksten kosten? Uit onderzoek blijkt dat een in Amerika werkende SEO specialist tussen de €125 en €150 per uur rekent. De Nederlandse SEO expert is goedkoper: tussen de €75 en €150 per uur. Beginnende SEO-specialisten hanteren lagere prijzen.

Tekstschrijvers werken met een uurprijs of woordprijs. Je kunt beter per woord of per tekst (of blog) betalen dan per uur. Op de eindstreep ben je hiermee goedkoper uit.

Kosten SEO teksten (voorbeeld)

  • 500 woorden (marketingbureau): €100 – €200
  • 500 woorden (tekstschrijver): €50 – €100

Voor een tekst betaal je in bovenstaand voorbeeld bij een marketingbureau 80% – 100% meer. Dit heeft met de winstmarge te maken. Er zijn echter ook marketingbureaus die geen tot een zeer kleine winstmarge hanteren. Vergelijk vooraf goed de prijzen, hiermee ben je een stuk voordeliger uit. Wil je weten wat een SEO tekst zonder tussenkomst van het marketingbureau kost? Vraag de tarievenkaart aan en laat je aangenaam verrassen.

Hoe ziet een SEO tekst eruit?

Een SEO tekst is zoekmachinevriendelijk. In het verleden betekende dit zoveel mogelijk zoekwoorden in een tekst stoppen. Doe je dit nu, dan levert je dit waarschijnlijk een Google penalty op. Dit wil je natuurlijk niet!

Jouw doel is om zo hoog mogelijk in zoekmachines te komen. Kun je dit bereiken met SEO teksten? Grotendeels wel, kijk maar eens naar mijn eigen website. Ik maak alleen gebruik van SEO teksten en geen andere SEO technieken. Met de teksten inclusief de juiste zoekwoorden scoor ik met veel artikelen goed tot zeer goed, waarvan een aantal nummer 1 posities. Dat wil jij toch ook?

Een SEO tekst is vooral gebruiksvriendelijk oftewel goed leesbaar. Er staan geen rare woordcombinaties of kromme zinnen in. Zoekmachines worden steeds slimmer en detecteren moeiteloos manipulatie of slechte kwaliteit teksten.

Naast een goede leesbaarheid bevat een SEO tekst natuurlijk ook de belangrijkste zoekwoorden. Het moet voor zoekmachines immers wel duidelijk zijn waar de tekst over gaat. De zoekwoorden komen terug in de titel, tussenkopjes en natuurlijk in de tekst zelf. Het is een kunst om hier de juiste balans in te vinden. Bij disbalans straft Google je genadeloos af, vooral wanneer je hele website vol met fouten teksten staat.

Niet kopiëren en plakken

Weet je dat sommige tekstschrijvers gebruik maken van Wikipedia artikelen? Laatst kwam ik bij een productomschrijving op de website van een grote supermarktketen uit. De begeleidende tekst zat niet alleen vol taal- en spellingsfouten, ook vertoonde deze grote overeenkomsten met een Wikipedia artikel. De schrijver had alleen wat woorden omgedraaid en er wat taalfouten aan toegevoegd. Dit kan eigenlijk niet.

Kopiëren en plakken of een tekst bijna hetzelfde overschrijven is iets dat je absoluut niet moet doen. Ook dit kan je namelijk een Google penalty of in het ergste geval een ban opleveren. Zie je website dan nog maar eens terug in de zoekresultaten te krijgen.

Bronnen gebruiken

Bij het schrijven van een SEO tekst mag je gebruik maken van bronnen, maar schrijf geen bestaande artikelen over. De bronnen zijn puur informatief, om duidelijk te krijgen wat een bepaald product of een dienst inhoudt.

Tarievenkaart & kosten SEO teksten

Twijfel je of de tekstschrijver van jouw keuze verstand heeft van SEO, kijk dan eens bij een marketingbureau. Je kunt overigens op deze kosten ook besparen: ik heb eerder voor grote marketingbureaus gewerkt en ben hiermee een gespecialiseerde SEO tekstschrijver.

Op zoek naar mijn exacte kosten SEO teksten? Geen probleem, ik deel ze graag met jou. De kosten zijn afhankelijk van het onderwerp, maar hieronder vind je in ieder geval een indicatie:

  • 500 woorden: minder dan € 100!

Dit is inclusief eenvoudig zoekwoordenonderzoek en exclusief btw. Vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven