Korte domeinnaam kopen? Niet beter voor SEO

Bijgewerkt: 18 augustus 2021

Korte domeinnamen & SEO, velen denken dat het met elkaar in verband staat. Niets is minder waar, laat John Mueller van Google weten. Een korte domeinnaam is dus geen rankingfactor. Het gaat je ook niet aan een hogere positie in Google en andere zoekmachines helpen. Toch is een korte domeinnaam kopen nog steeds populair. Dit heeft vooral met de leesbaarheid te maken.

Dit zijn korte domeinnamen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wat wordt eigenlijk onder een korte domeinnaam verstaan? Daar kun je heel wat over discussiëren, maar een domeinnaam bestaande uit drie tekens is hartstikke kort. Omdat er in het verleden gedacht werd dat korte domeinen beter in Google scoorden ontstond er hier een grote vraag naar. Probeer tegenwoordig nog maar eens een domeinnaam bestaande uit twee of drie karakters te registreren. De kans is groot dat het helemaal niet lukt.

Overigens betekent het niet dat reeds geregistreerde domeinnamen ook werkelijk tot websites worden gebouwd. De meeste korte domeinnamen staan te koop. Omdat jij er zo wanhopig naar op zoek bent verdienen anderen hier veel geld mee.

Korte URL niet beter voor SEO

SEO oftewel zoekmachine optimalisatie is onmisbaar. Hiermee optimaliseer je de website voor zoekmachines. Dit betekent dat je een beetje naar de richtlijnen van Google kijkt. Zoekmachine Google vindt dat een website er perfect uit moet zien voor gebruikers. Bijvoorbeeld een korte laadtijd, mobielvriendelijk en informatieve content.

Hoe zit het met een korte URL in combinatie met SEO? Vergeet het maar, dit is totaal heen rankingfactor. Natuurlijk was dit al langer bekend maar John Mueller van Google heeft het nu extra bevestigd.

Weinig karakters wel beter voor marketing

Misschien wil je helemaal geen korte domeinnamen kopen. Maar wacht, een korte URL is wel goed voor je marketing. Kijk maar eens naar de volgende twee URL’s:

 • Www.2xl.nl
 • Www.kledingmaat2xl.nl

Die eerste domeinnaam is lekker kort en hierdoor makkelijk te onthouden. De kans is dan ook groter dat mensen zich deze domeinnaam herinneren en de website eerder bezoeken. Bovendien ziet een advertentie met een korte domeinnaam er veel beter uit. Ook is het makkelijker uit te spreken, vooral wanneer je voor radioreclame of een videoboodschap gaat.

Het gaat om de herinnering

Wel of geen korte domeinnamen kopen? Dat hangt ervan af hoe goed je met je website in de markt ligt. Wanneer iedereen de naam van je bedrijf, webshop of die van jezelf kent dan kun je best een langere domeinnaam nemen. Kijk maar eens naar de domeinnaam op deze website:

Biancawalraven.nl

Binnen de Nederlandse SEO wereld is mijn naam inmiddels goed bekend. Deze langere domeinnaam is dus helemaal niet slecht voor de marketing. Bovendien heeft deze domeinnaam nog een voordeel: de URL staat gelijk aan de persoon naar wie bedrijven zoeken. Makkelijker kun je het niet maken.

Korte domeinnaam kopen: hier moet je op letten

Je wil een korte domeinnaam kopen. Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten. Ten eerste is het belangrijk dat de gekozen URL ook echt bij je bedrijf, product of dienst aansluit. Staat de website geheel in het teken van baby’s dan is het vreemd om een domeinnaam als oudje.nl te registreren.

Een korte domeinnaam kopen is een slecht idee wanneer deze uit een vreemde combinatie van letters of cijfers bestaat. Pw6.nl bijvoorbeeld (die is overigens nog vrij). Wanneer je bedrijf geen pw6 heet dan is deze domeinnaam nietszeggend.

Kosten van een korte domeinnaam

Weet je een korte domeinnaam rechtstreeks bij een hosting provider te registreren, dan ben je niet duur uit. De kosten bedragen tussen de € 5 en € 10 per jaar. Alleen voor de domeinnaam dan. Wil je op het domein een website plaatsen dan ben je jaarlijks tussen de € 50 en € 300 kwijt.

De meeste korte domeinnamen zijn al geregistreerd. Ze worden niet gebruikt maar staan te koop. Vaak via bedrijven die hier veel geld aan verdienen. Maar ook particulieren zijn erg handig in het registreren van korte domeinnamen en deze flink duurder door te verkopen.

In dit geval wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod. Het is dus wat de gek ervoor geeft. Er zijn korte domeinnamen voor meer dan € 1000 verkocht. Kom je een korte URL tegen en zie je dat deze te koop staat? Doe een bod en wacht af. Wil de verkoper er veel meer voor hebben, bedenk dan eerst of deze korte domeinnaam wel zo uniek is.

Weinig tot geen interesse tonen betekent dat de verkoper met deze domeinnaam in zijn maag blijft zitten. Grote kans dat je hem uiteindelijk goedkoper over kunnen nemen. Of dat de domeinnaam uiteindelijk vrijkomt en je hem zelf kunt registreren.

Deze korte domeinnamen zijn nog vrij

Let op, want onderstaande informatie dateert van maart 2021. Ik heb speciaal voor jou wat vrij korte domeinnamen opgezocht. Een korte domeinnaam kopen van twee karakters zal knap lastig zijn, maar een van drie karakters vind je heus wel. Hieronder een rijtje korte domeinnamen. Mocht er al een bezet zijn, dan is dat natuurlijk pech hebben.

Drie karakters

 • Aap.online
 • Fan.nl
 • Pet.online
 • Hip.online
 • Dag.store

Vier karakters

 • Mooi.tv
 • Pret.store
 • Dier.store
 • Saai.nu
 • Lief.online

Bovenstaande zijn maar wat voorbeelden. Wees creatief en zoek een korte domeinnaam. Houd er rekening mee dat je voor zeer korte domeinnamen soms ontzettend lang moet zoeken. Bedenk ook dat de .nl domeinnamen in 99% van de gevallen al bezet zijn. Je moet dus echt geluk hebben wil je aan een ontzettend korte naam kunnen komen.

Keywords in een domeinnaam: doen of niet doen?

Je weet nu alles over korte domeinnaam & SEO. Hoe zit het dan met bepaalde zoektermen in een domeinnaam? Vroeger was dit wel een rankfactor. Tegenwoordig een stuk minder. Je ziet namelijk websites bovenaan in Google staan die helemaal geen zoektermen in hun domeinnaam hebben verwerkt. Gelukkig maar, anders zouden alleen dit soort websites bovenaan staan.

Hoe je dan wel bovenaan in Google komt? Door goede content te delen. Daar scoor je het allerbeste mee, daar kan geen domeinnaam tegenop.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven