Koeienletters, waarom dit zo heet

Bijgewerkt: 16 augustus 2021

KOEIENLETTERS. Dat schrijf je met koeienletters. Maar waarom heet het zo wanneer koeien niet kunnen schrijven? Vandaag leg ik je alles uit over het vreemde woord “koeienletters”. En nee, je hoeft niet met koeien te gaan knuffelen.

Koeienletters betekenis

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het is niet zo moeilijk om de koeienletters betekenis te achterhalen. In de Van Dale (woordenboek) staat dat koeienletters “zeer grote letters” betekent. Maar wacht, zeer grote letters hoeft niet direct hoofdletters te betekenen.

Koeienletters vallen extra op. Deze letters zijn namelijk groter dan de andere letters/woorden. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld:

koeienletters

Zo, dat valt lekker op!

De oorsprong van koeienletters

Je weet wat koeienletters zijn maar wat is de koeienletters oorsprong? Dit woord moet namelijk ergens vandaan komen. Het woord koeienletters is een samenstelling van koeien en letters. Je weet vast wel hoe groot koeien zijn. Grote koeien zijn dan ook de oorsprong van koeienletters.

Koeienletters in het Engels

Wanneer je koeienletters naar het Engels vertaalt dan zou er cow letters staan. Zo werkt het natuurlijk niet, we hebben veel Nederlandse uitdrukkingen die er in het Engels vreemd uitzien. De Engelsen zouden zomaar denken dat koeien kunnen schrijven.

Ik heb eerlijk gezegd geen idee of het begrip koeienletters in Engeland/Amerika wel bekend is. Hoe ze daar grote letters noemen is mij onbekend. Mocht jij het wel weten dan hoor ik dat graag van jou!

Met koeienletters geschreven naam

Dit is best wel een leuke want in een cryptogram/ woordpuzzels wordt vaak gevraagd naar een met koeienletters geschreven naam. Het antwoord is: BERTHA. De naam Bertha is een typische koeiennaam. Volgens mij heten zo een beetje alle koeien Bertha, maar dat terzijde.

Mag je met koeienletters schrijven?

Een stukje tekst in koeienletters wordt vaak gebruikt als leus/ boodschap op een spandoek of muur. Door met koeienletters te schrijven is voor iedereen duidelijk wat er staat. Op je website met koeienletters schrijven is niet zo handig. Net zomin als dat je met koeienletters in een Worddocument of in een e-mail schrijft. Door het gebruik van koeienletters staat er heel weinig tekst op één pagina.

Dit leest zeer onprettig, niet doen dus. Toch is het altijd wel handig om af en toe koeienletters te gebruiken. Dit doe je om iets te benadrukken. Maar: gebruik koeienletters alleen wanneer het om een aantal woorden of een kort zinnetje gaat. Ga geen hele lappen tekst in koeienletters schrijven.

Verschil tussen koeienletters en hoofdletters

Koeienletters zijn grote letters. Hoofdletters zijn toch wel wat anders. Dit zijn iets grotere letters die je normaal gesproken in het begin van een zin, als begin van een naam, plaatsnaam of een titel gebruikt.

Op social media heb je vaak niet de mogelijkheid om met koeienletters te schrijven. Mensen gaan dan met hoofdschrijven, dit is echter niet zo slim. Wanneer je met hoofdletters schrijft dan zien mensen dit als schreeuwen. Je kunt best één woord te benadrukken door dit in hoofdletters te schrijven maar doe dit niet bij de hele tekst. Je komt dan echt schreeuwerig over.

Kunnen koeien schrijven?

Raar maar waar: iemand vroeg mij ooit of koeienletters afkomstig is van een koe die kan schrijven. Nee, een koe kan niet schrijven. Toch zijn er dieren die een penseel in de bek nemen en een mooi kunstwerk schilderen. Eigen inzicht? Nee, dit is het dier door de mens aangeleerd. Geen enkel dier zal uit zichzelf een schilderij maken of iets opschrijven. Dieren hebben hele andere manieren van communiceren.

Over communiceren gesproken: mijn valkparkiet trippelt nu al een half uur lang op mijn toetsenbord heen en weer, ondertussen “kiekeboe” roepend. Natuurlijk weet mijn valkparkiet helemaal niet wat hij zegt, dat heb ik hem aangeleerd. Zo zie je maar, valkparkieten kunnen niet bewust praten, ze imiteren. En koeien kunnen niet schrijven.

Met de groeten van Bianca

Dit artikel over koeienletters werd je aangeboden door SEO-tekstschrijver/ blogger Bianca. Vind je het leuk om meer over taal te weten, volg mij dan zeker op Instagram:  @biancatekst.

Wat ik nog meer doe? Ik help ondernemers en webmasters met content voor websites en webshops. Wil je hier meer over weten of heb je behoefte aan goed geschreven content? Vraag dan gerust meer informatie of de vrijblijvende tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven