Kan ik SEO via mobiel doen?

Bijgewerkt: 7 november 2022

Content schrijven en publiceren, linkbuilding, technische optimalisatie, testen en analyseren. Enkele hoofdtechnieken van SEO (zoekmachine optimalisatie). Marketeers voeren dit soort taken via een desktop PC of goede laptop uit.

Misschien doe jij het liefst alles op je mobiel/smartphone. Je bent het gewend om op je mobiel de typen, mails te versturen, social media bij te houden of iets op je website aan te passen. De vraag is of je SEO via mobiel kan doen.

Dit heb je allemaal voor SEO nodig

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


In principe heb je 6 dingen voor SEO nodig:

  • Een apparaat waaronder desktop, laptop, tablet of smartphone
  • Een goede internetverbinding
  • Een netwerk
  • Kennis
  • Ervaring
  • Psychologisch inzicht

Wanneer het aan een van deze dingen ontbreekt wordt het heel lastig om SEO uit te voeren. Natuurlijk is iedere marketeer ergens onderaan begonnen en had nog geen ervaring. Maar wel de kennis, bijvoorbeeld via een cursus of opleiding of door veel over SEO te lezen.

Met een bulk aan ervaring is het veel makkelijker om zoekmachine optimalisatie toe te passen. Maar het beste is het psychologisch inzicht. Dat heb je nodig om de concurrentie te slim af te zijn.

SEO via je smartphone doen

Sommigen doen SEO via de smartphone. Het is niet de meest ideale situatie maar zeker wel mogelijk. Wanneer je via je mobiel op je website kunt inloggen en de site kunt bewerken, dan vormt dit geen probleem. Houd er rekening mee dat je gebruik maakt van verschillende programma’s en tools. Die moeten vanaf je smartphone beschikbaar zijn.

Er zijn een aantal handelingen die je heel makkelijk via je smartphone kunt doen, maar voor andere taken kun je toch beter gebruik maken van een desktop PC of een laptop. Een groter scherm is hierbij onmisbaar. Laten we kijken welke SEO handelingen op mobiel uit te voeren zijn.

Een artikel schrijven

Het is heel goed mogelijk om via je smartphone een artikel of blogpost te schrijven. En ook nog eens praktisch, want je schrijft onderweg, op vakantie of waar het je ook uitkomt. Het is aan te raden om de app Microsoft Word op je smartphone te installeren. Deze is gratis in gebruik. Zo kun je makkelijker teksten schrijven en bewerken.

Voor wie geen betaalde versie van Microsoft Word op zijn computer heeft staan, is de gratis app de ideale oplossing. Het is in het begin even wennen want je werkt met een kleiner scherm, maar uiteindelijk raak je er vertrouwd mee.

Artikelen of blogs op je website plaatsen en bewerken

Vrijwel alle webmasters kunnen via smartphone op hun website inloggen. Dan heb je ook de mogelijkheid om artikelen of blogs te plaatsen of om bestaande artikelen te bewerken. Het duurt even voordat je dit onder de knie hebt, want op een kleiner scherm ziet alles er anders uit. Zorg in ieder geval dat je de mobiele bewerkingsversie van je site aan hebt staan. Wanneer dit de desktopversie is dan moet je teveel inzoomen en vaker uitzoomen, dit werkt niet prettig.

Het duurt ongeveer vijf dagen voordat je volledig vertrouwd bent met de mobiele versie van de bewerkingsmodule. Zorg dus dat je dit een aantal keren achter elkaar doet.

Linkbuilding via mobiel

Ook linkbuilding is via je mobiel heel goed mogelijk. Voor linkbuilding hoef je alleen maar contact op te nemen met relevante websites. Je kunt je ook aanmelden bij een linkbuilding platform. Dit alles regel je eenvoudig vanaf je smartphone. Daar heb je echt geen desktop of laptop voor nodig.

Zelf een blog aanleveren is vanaf je smartphone mogelijk. Zorg dat je deze blog op je smartphone hebt staan en verstuur hem per e-mail naar de partnerwebsite of linkbuilder.

Gastenbloggen op andere sites

Het schrijven van een gastblog is een goede manier om naamsbekendheid op te bouwen. Vaak mogen er één of twee linkjes naar je eigen site in de gastblog staan. Zo bouw je ook nog eens een linkprofiel op.

Gastbloggen kan op verschillende manieren. Moet je een artikel via de e-mail aanleveren dan kan dit heel goed vanaf mobiel. Ook inloggen op de desbetreffende website kan vaak via smartphone. Wanneer je merkt dat dit niet mogelijk is dan kun je dit toch beter vanaf een PC of laptop doen.

Een zoektermenonderzoek

Ben je op zoek naar de juiste zoektermen om artikelen of blogs te schrijven? Doe dan een zoektermenonderzoek. Dit kan gewoon via smartphone. Bezoek de website van Semrush, Ahrefs, Ubersuggest of een andere tool. Sommige van deze tools hebben een mobiele applicatie ontwikkeld. Dit maakt het zoektermenonderzoek via je smartphone er nog makkelijker op.

Houd er wel rekening mee dat veel van deze tools betaald zijn. Zelfs wanneer je de gratis app downloadt moet je voor uitgebreide mogelijkheden en abonnement nemen.

Technische optimalisatie: niet via je mobiel doen

Sommige SEO-technieken doe je liever niet op je smartphone. Technische optimalisatie zou je altijd via in desktop PC of een laptop moeten doen. Dit verkleint de kans op fouten. Bovendien werk je voor technische optimalisatie met programmeertaal of met bepaalde software. Dit is op een mobiele telefoon bijna niet te doen.

Conclusie: SEO via mobiel is in veel gevallen mogelijk, behalve wanneer het om technische optimalisatie gaat. Je zult dus af en toe gebruik moeten maken van je desktop apparaat.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven