Juridisch tekstschrijver – advocaten & juristen

Bijgewerkt: 2 maart 2023

Behoefte aan een juridisch tekstschrijver? Net als voor elk ander beroep is het ook voor advocaten en juristen belangrijk om online gevonden te worden. We schrijven SEO teksten over verschillende juridische onderwerpen. Bijvoorbeeld blogs, de homepage, dienstenpagina en andere webpagina’s. Neem voor de mogelijkheden contact op.

Goed vindbaar in zoekmachines

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Hoe kom je aan nieuwe cliënten? Zonder grote naamsbekendheid is het lastig, al helemaal voor de startende advocaat of jurist. Wie bovenaan in zoekmachines staat ontvangt meer websitebezoekers. Dit betekent ook meer (potentiële) cliënten of nieuwe zaken om aan te nemen.

Goed vindbaar zijn in zoekmachines is niet makkelijk. Al helemaal niet wanneer je naar de ‘moordende’ concurrentie kijkt. Alleen al op de zoekterm ‘advocaat Amsterdam’ zijn er meer dan 10 miljoen zoekresultaten beschikbaar. Terwijl op de zoekterm ‘scheiding advocaat’ 1,3 miljoen resultaten in Google zichtbaar zijn.

Hoe zorg je dat je beter in zoekmachines vindbaar bent? Dit doe je middels de best geschreven SEO teksten. Uiteraard geschreven door de juridisch tekstschrijver.

Lees ook: online marketing voor advocaten

Juridische termen? Liever niet

Voor de advocaat/jurist is het heel normaal om juridische termen of begrippen te gebruiken. Toch is het beter om dit op de website achterwege te laten. Spreek de bezoeker ei duidelijke en heldere taal aan. De gemiddelde Nederlander weet niet goed wat appèl betekent: vertaal dit naar hoger beroep. Insolventie? Heb het dan over het niet voldoen aan financiële verplichtingen.

Waarom is het zo belangrijk om al die moeilijke juridische termen niet te gebruiken? 95% van de bevolking leest en schrijft het liefst op taalniveau B1. Bovendien gebruiken de meeste mensen algemene en bekende zoektermen. Wil je die grote doelgroep bereiken, dan gebruik je ook de taal die ze spreken (en schrijven).

Juridisch tekstschrijver: de mogelijkheden

Waarvoor schakel je de juridisch tekstschrijver in? Voor teksten met juridische onderwerpen. Bijvoorbeeld:

  • Ondernemingsrecht
  • Procesrecht
  • Mediarecht
  • Verbintenissenrecht
  • Arbeidsrecht
  • Intellectueel eigendomsrecht
  • Incasso
  • Insolventierecht
  • Bouwrecht
  • Vastgoedrecht

En nog veel meer juridische onderwerpen. Natuurlijk moeten deze onderwerpen aansluiten bij de rechtsgebieden waarin het kantoor/de jurist gespecialiseerd is.

Doorlezen of afhaken

Komen bezoekers op de website terecht? Dan is het een kwestie van doorlezen of afhaken. Als juridische tekstschrijver ga ik natuurlijk voordat eerste: doorlezen. Een website moet niet alleen goed vindbaar zijn in zoekmachines maar ook inspireren. Dit betekent dat teksten informatief moeten zijn. Bovendien moeten ze prikkelen, stof tot nadenken geven en uiteindelijk aanzetten tot actie.

Een tekst is dus een mix van SEO (zoekmachine optimalisatie) en UX (gebruiksvriendelijkheid). Dan pas gaat het om pakkende en goede teksten.

Gericht op de doelgroep

Je hebt altijd een bepaalde doelgroep voor ogen. Dit zijn in ieder geval burgers en bedrijven die op zoek zijn naar juridisch advies, ondersteuning of een advocaat die voor de rechten van de cliënt opkomt. Maar ook ter verdediging in een geschil of rechtszaak.

De juridische tekstschrijver houdt altijd rekening met de doelgroep. Teksten zijn in de juiste vorm geschreven en spreken vooral aan. Het is uiteindelijk de doelgroep die overtuigd moet worden. Dat begint al met het delen van de juiste informatie. Deel je expertise via je website, hiermee wek je vertrouwen.

Ook voor juridische brieven

Heb je een juridische brief nodig? Een brief door een advocaat laten schrijven is niet altijd nodig. Soms kunnen we je met je brief helpen. Gaat het om een heel complexe zaak dan verwijzen we naar onze jurist door.

Inschakelen juridisch tekstschrijver

Is het voordeliger om een juridische tekstschrijver in te schakelen dan een in dienst te nemen? Ja, in veel gevallen wel. Een tekstschrijver in dienst nemen is alleen interessant wanneer je deze gedurende minimaal een half jaar en 20 uur per week nodig hebt. In de praktijk komt dit zelden voor en ben je goedkoper uit met een freelance juridisch tekstschrijver.

De kosten met betrekking tot juridische teksten (voor de juridische website) hangen van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld de lengte van de tekst, het type tekst (blogposts, homepage etc.), en natuurlijk het onderwerp. Sommige onderwerpen vragen meer vooronderzoek terwijl andere onderwerpen wat makkelijker te schrijven zijn.

Benieuwd naar de kosten? Neem contact op of vraag direct en vrijblijvend de tarievenkaart aan. Een fixed price afspraak is altijd mogelijk.

De werkwijze

Vraag de tarievenkaart aan, in veel gevallen ontvang je deze binnen 24 uur (uitgezonderd weekenden en vakanties). Hierna start het overleg. Bijvoorbeeld wat je exact nodig hebt of je verwachtingen zijn.

Is het belangrijk om goed in zoekmachines te scoren? Dan ben je bij de juiste juridisch tekstschrijver terechtgekomen. Het specialisme ligt in SEO oftewel zoekmachine optimalisatie. Het is namelijk zeer goed mogelijk om middels content (teksten) hoog in Google te scoren. Hier ontvang je eventueel vrijblijvend advies over.

De volgende stap is het registreren als opdrachtgever. Je ontvangt hiervoor een formulier. Nadat we je registratie verwerkt hebben (dit duurt enkele uren) heb je de mogelijkheid om een opdracht te plaatsen. Middels een briefing geef je aan wat je exact nodig hebt. Je wensen zoals lengte van de tekst of het onderwerp is belangrijk maar niet verplicht.

De oplevering van de teksten vindt in veel gevallen gefaseerd plaats. Heb je bijvoorbeeld 10 teksten nodig dan ontvang je deze over een tijdsbestek van ongeveer twee weken. Tussendoor word je van de vorderingen op de hoogte gehouden. Een harde deadline is er niet, dit heeft met meerdere opdrachten te maken. Wel mag je vooraf je gewenste deadline kenbaar maken. Hier wordt zoveel mogelijk rekening mee gehouden.

Heb je nog vragen voor of over de juridisch tekstschrijver? Neem gerust contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven