Juice channels Nederland: alles wat je moet weten

Bijgewerkt: 11 januari 2023

Je hoort steeds meer over juice channels. Het was een trend die in Amerika begon en naar Nederland is overgewaaid. Een juice channel deelt sappige roddels over beroemdheden waarbij niemand ontzien wordt. In Nederland vind je een aantal bekende roddelkanalen waaronder RoddelPraat en Yvonne Coldeweijer.

Dit soort roddelkanalen zijn erg in trek. Iedereen wil de laatste roddels zien en het is voor velen leuk om hier over door te praten. Aan de andere kant richten juice channels veel reputatieschade aan.

Wat zijn juice channels?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een juice channel is geen roddelblad of een nieuwswebsite. Het gaat hier om een social media kanaal dat de laatste en meest spraakmakende roddels deelt. Er hangt geen magazine achter. Vaak worden juice channels door enthousiastelingen opgezet, niet door een ervaren journalist.

Eerder dan de roddelbladen

Juice channels verspreiden roddels eerder dan de bekende roddelbladen. Op zich wel logisch want alles gebeurt online. Hierdoor kunnen roddels zich ontzettend snel verspreiden. Traditionele roddelbladen moeten het artikel eerst in hun tijdschrift publiceren, vervolgens moet dit in de winkels komen te liggen.

Achter juice channels hangen vaak meerdere redacteurs. Deze zijn continu op het internet op zoek naar nieuwe roddels. Meestal werken ze met spionnen, dit zijn anonieme persoenen die de laatste roddels verzamelen.

De informatie klopt niet altijd

Van roddelbladen is bekend dat de inhoud niet altijd klopt. Dat juice channels in Nederland soms ook met foute informatie naar buiten komen dat wekt geen verbazing. Sommige roddels kloppen wel, maar de helft is ook gespeculeerd.

Dat speculeren is nodig want niemand wil een saaie roddel zien. De halve waarheid is ook waarheid waardoor juice channels altijd wel iets kloppends naar buiten brengen.

Als eerste op de hoogte van sappige roddels

Een van de grootste voordelen van een juice kanaal is dat je continu op de hoogte bent van de nieuwste en meest sappige roddels. Sommige Nederlandse juice channels stellen bepaalde normen en waarden op. Ze verspreiden bijvoorbeeld geen foto’s of video’s met drugsgebruik, 18+ handelingen of vinden dat kinderen beschermd moeten worden.

Er zijn echter ook juice channels die een stuk verder gaan en echt alles delen wat er voorhanden is. In dit geval vindt verspreiding zonder hoor en wederhoor plaats. Wanneer roddels achteraf niet kloppen dan blijft een rectificatie vaak uit.

Reputatieschade aan BN’ers

Hoewel juice channels Nederland erg populair en vermakelijk zijn, richten ze ook wel wat reputatieschade aan. Denk maar aan het gewraakte filmpje van Patricia Paay, dat door een Twitteraar werd gedeeld. Vervolgens was het de website GeenStijl (een roddelwebsite) dat een link naar dit filmpje publiceerde. Na een half uur werd het linkje offline gehaald maar het kwaad was al geschied. Patricia Paay daagde de twitteraar en GeenStijl voor de rechter, die een schadevergoeding van 30.000 euro moest betalen.

Helaas was die schadevergoeding niet voldoende. Patricia geeft aan dat ze nog steeds reputatieschade van deze actie ondervindt. En het is toch echt al enkele jaren later waarbij velen het filmpje alweer vergeten zijn.

Geen rekening houden met de leidraad van de journalistiek

Juice channels zijn niet opgezet door ervaren of professionele journalisten. Degene die het social media kanaal opzet en onderhoudt is geen journalist en voelt zichzelf ook niet zo. Hierdoor hoeven en willen ze zich niet te houden aan de leidraad van de journalistiek.

De leidraad voor de journalistiek gaat over verantwoordelijkheid nemen voor de informatie die je verspreidt. Ze moeten rekening houden met de kwetsbaarheid van bepaalde groepen. Wanneer iemand beschuldigd wordt krijgt hij de gelegenheid om te reageren (wederhoor). Ook moet er bij publicatie onderscheid worden gemaakt tussen feiten, meningen en beweringen.

Op juice channels is dit allemaal niet van toepassing. Vaak komen roddels via een privébericht (DM) binnen. Zonder de roddel op waarheid te controleren wordt deze als nieuwsfeit gepubliceerd. En juist dat is zo kwalijk aan een juice channel: de volgers denken dat de inhoud van het bericht klopt.

Is een juice channel legaal?

Misschien denk je erover om zelf een juice channel te beginnen. Er is veel ophef over juice channels in Nederland. In andere landen gaan ze hier wat milder mee om, maar er zijn ook landen die het helemaal verbieden. Daarom is het goed om naar de regels in eigen land te kijken.

Ja, je mag roddels via een juice channel verspreiden. Dit valt vaak onder de vrijheid van meningsuiting. Maar er worden ook veel rechtszaken richting juice channels aangespannen. Zo kreeg Famke Louise gelijk toen ze een rechtszaak tegen Roddelpraat begon.

Juice channels Nederland: het overzicht

Wil je eens een kijkje nemen bij een juice channel? Hieronder vind je een aantal Nederlandse roddelkanalen.

@MarwaJuice op Instagram. Het vorige account is geblokkeerd, het nieuwe account staat op privé. Ze neemt het op voor influencers en/of ondernemers.

@lifeofyvonne op Instagram. Ook te volgen op YouTube (Life of Yvonne). Deelt spraakmakende video’s over bekende Nederlanders.

@roddelpraat op Instagram of RoddelPraat op YouTube. Een van de bekendste Nederlandse juice channels.

@juicechannel_op Instagram en ook op YouTube te vinden. Deelt net als de andere juice channels een hoop roddels.

@fawrynotsawry, ook weer op Instagram. Noemt zich showbizz expert maar valt onder de juice channels.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven