Jou of jouw? (met ezelsbruggetje)

Bijgewerkt: 18 augustus 2021

Is het jou of jouw? Je bent niet de eerste die zich dit afvraagt. Deze twee woorden worden namelijk ontzettend vaak door elkaar gehaald. Gebruik jij het op de juiste manier of kan het beter? Bekijk wanneer het jou of jouw is, met ezelsbruggetje!

Verschil tussen jou en jouw

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Jou is een persoonlijk voornaamwoord en jouw is een bezittelijke voornaamwoord. Misschien kun je hier niet veel mee, laten we dus eerst eens kijken wat het verschil tussen deze twee is.

Een persoonlijk voornaamwoord zegt iets over een persoon. Met een persoonlijk voornaamwoord verwijs je naar iemand (of meer personen. bekende persoonlijke voornaamwoorden zijn je, jij en jou. Andere voorbeelden zijn ze, zij, we en wij. Maar ook hij, hen, hun of haar.

Wist je dat ook “het” een persoonlijk voornaamwoord kan zijn? Natuurlijk is dit in veel gevallen een lidwoord maar wanneer je spreekt over “er zit een monster in de zee. Het heeft twee ogen”, dan is het woordje ‘het’ ineens een persoonlijk voornaamwoord.

Jouw is een bezittelijke voornaamwoord. Het geeft aan dat iets van jou (of een ander) is. Bezittelijke voornaamwoorden zijn onder andere: jouw, mijn, haar, zijn, onze, uw.

Jou of jouw? Voorbeelden uit de praktijk

Het is niet voor iedereen makkelijk om te ontdekken of het jou of jouw is punt daarom hieronder wat voorbeelden.

  • Jouw (bezittelijke voornaamwoord) kapsel zit goed.
  • Ik hou van jou (persoonlijk voornaamwoord).
  • Ik heb jou (persoonlijk voornaamwoord) op jouw (bezittelijke voornaamwoord) fiets voorbij zien komen.

Hoe het vaak mis gaat

Jou of jouw, het blijft toch een moeilijke kwestie. Je ziet het in de praktijk dan ook heel vaak mis gaan. Bijvoorbeeld: “dat heb ik jouw al laten weten”. Dit moet natuurlijk zijn: “dat heb ik jou al laten weten”.

Maar ook andersom gaat het mis: “dat is jou telefoon”. De juiste spelling is: “dat is jouw telefoon”.

Jou of jouw ezelsbruggetje

Hoe weet je nu wanneer iets jou of jouw is? Hier is een heel handig ezelsbruggetje voor. Een ezelsbruggetje is een trucje om de juiste spelling te vinden.

Het jou of jouw ezelsbruggetje werkt als volgt. Vervang het woordje jou/jou voor u. Wanneer er in de zin “uw” (met een w er achter) komt te staan dan wordt het ook jouw (met een w op het einde). Dus: wat is jou leeftijd = wat is uw leeftijd? Nu weet je dat het jouw met een w moet zijn.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven