Is Textbroker betrouwbaar? Ervaringen

Vraag van vandaag: is Textbroker betrouwbaar? Er is niks mis met Textbroker. Ze doen wat ze beloven: content leveren. Als je als tekstschrijver hiervoor werkt dan krijg je ook netjes uitbetaald. Alleen die kwaliteit, dat is toch wel een dingetje. Kijk maar eens naar ervaringen van anderen.

Je zoekt of bent een tekstschrijver

Er komen twee groepen bij Textbroker terecht: mensen die op zoek zijn naar een tekstschrijver en (aankomende) tekstschrijvers zelf.

Voor website-eigenaren, bedrijven en marketingbureaus is Textbroker vooral vanwege de lage prijs erg interessant. Aan de andere kant doen beginnende tekstschrijvers hier heel veel ervaring op. En dat is nu net waar de schoen knelt want de kwaliteit is niet altijd om van te gaan juichen.

Is Textbroker betrouwbaar?

Eerst maar eens de vraag beantwoorden of Textbroker betrouwbaar is. Ja hoor, ik heb nog nooit gehoord dat ze niet aan hun beloften voldoen. Wanneer je hier teksten bestelt krijg je die aangeleverd. Goed, het kan in enkele gevallen wel weken duren voordat een tekstschrijver jouw opdracht oppikt. Het hangt er maar net vanaf wie er zin heeft om jouw teksten gaan schrijven.

Tekstschrijvers krijgen netjes uitbetaald. Soms moeten ze de tekst aanpassen maar op de eindstreep beoordeelt Textbroker of de opdracht goed is uitgevoerd.

De voordelen van Textbroker

Textbroker kun je zien als een tekstmakelaar: ze treden als tussenpersoon op. Ze bemiddelen tussen opdrachtgevers en tekstschrijvers. Hierbij blijven zowel de opdrachtgever als de tekstschrijver anoniem. In de voorwaarden staat dat beide partijen privé geen contact met elkaar op mogen nemen. Doe je dit wel, dan kan dat je duur komen te staan.

Voordeel van Textbroker als tussenpersoon is dat je als bedrijf alleen betaalt wanneer je iets geleverd krijgt en de tekstschrijver krijgt betaalt wanneer hij iets levert. Financieel zit er dus weinig risico aan vast.

Nog een voordeel is dat opdrachtgevers bij Textbroker vrij goedkoop uit zijn. Vooral voor marketingbureaus die grote hoeveelheden tekst nodig hebben is dit echt interessant

Nadelen van deze tekstmakelaar

Het is natuurlijk niet allemaal goud dat blinkt. Wanneer je naar de Textbroker ervaringen kijkt dan zijn er ook wel wat nadelen. Ten eerste voor de tekstschrijver zelf: voor minder dan € 0,007 per woord (2-sterren niveau) ga je aan de slag, wat natuurlijk een hongerloontje is. Op dit niveau ontvang je € 3,50 per tekst van 500 woorden. Heb je het 4-sterren niveau behaald dan verdien je wel wat meer: € 0,013 per woord oftewel € 6,50 per tekst van 500 woorden. Wat nog steeds erg laag is.

Dat je hier geen top tekstschrijvers tegenkomt dat kun je natuurlijk wel begrijpen: de ervaren tekstschrijvers gaan niet voor dit soort lage bedragen aan de slag. Als opdrachtgever zul je het dus met de minder ervaren tekstschrijvers en ook een lagere kwaliteit moeten doen. De opdrachtgever betaalt trouwens een stuk meer: een gedeelte gaan namelijk naar Textbroker zelf.

Kies je bijvoorbeeld voor een tweesterren auteur die € 3,50 per tekst van 500 woorden betaald krijgt? Als opdrachtgever betaal je hier € 7,50 voor. Die € 4 extra is voor Textbroker. Daarnaast betaal je per opdracht nog eens € 0,40 extra aan servicekosten.

Textbroker ervaringen

Is Textbroker betrouwbaar en hoe zit het met de Textbroker ervaringen? Ik heb aan beide kanten gestaan: als tekstschrijver en als opdrachtgever. Ik kan je dus al mijn Textbroker ervaringen vertellen.

Ooit had ik zeer weinig verstand van SEO schrijven maar ook voor het schrijven voor opdrachtgevers. Om ervaring op te doen heb ik mij als beginnende tekstschrijver bij Textbroker aangemeld. Ik werd al direct bij de 4-sterren auteurs ingedeeld, wat natuurlijk helemaal niet slecht is.

Is Textbroker betrouwbaar? Ik kreeg gewoon netjes uitbetaald! Maar wanneer ik achteraf naar mijn kwaliteit van toen terugkijk, vind ik die echt wel matig. Maar goed, ervaring opdoen en hier ook nog voor betaald krijgen: beter kun je het niet hebben. Dat al die tekstschrijvers klagen over de lage vergoeding begrijp ik dan ook niet. Zie het als het opdoen van praktijkervaring!

Ervaringen als opdrachtgever

Er kwam een moment dat ik Textbroker ontgroeid was. Mijn eigen bedrijf gestart en dat was gelijk een groot succes. Toen er steeds grotere opdrachten binnenkwamen kon ik het alleen niet meer aan. Waarom zou ik niet eens wat opdrachten bij Textbroker neerleggen?

Als opdrachtgever heb ik er drie of vier teksten besteld en toen had ik het wel weer gezien. Zelfs de kwaliteit van een 5-sterren auteur vond ik nog beneden de maat. Zo iemand schrijft voor € 0,04 per woord waarbij je als opdrachtgever € 0,07 per woord betaalt. Om eerlijk te zeggen had ik nog de meest positieve ervaringen met een 3-sterren auteur. Die niveaubeoordeling klopt in mijn ogen dus ook niet altijd.

Conclusie: is Textbroker ook wat?

Online marketingbureaus hebben veel content nodig, bedoeld om snel in de zoekresultaten verschijnen. Er zijn dan ook heel wat marketingbureaus die via Textbroker hun teksten bestellen. Wanneer je niet op zoek bent naar de allerhoogste kwaliteit dan is Textbroker best een aanrader.

Wil je echter rechtstreeks contact met de auteur of opdrachtgever dan is Textbroker minder geschikt. In de voorwaarden staat duidelijk dat zowel tekstschrijver als opdrachtgever niet met elkaar contact op mogen nemen. Wat natuurlijk ook niet voor 100% uit te sluiten is.

Zo is het al eens voorgekomen dat ik in contact kwam met iemand waarbij achteraf bleek dat ik deze ook al eens via Textbroker gesproken heb. Tja, als je elkaars naam op Textbroker niet ziet dan weet je daarna ook niet of je al eens eerder contact met elkaar hebt gehad.

Maar goed, voor beginnende tekstschrijvers zeg ik: Textbroker moet je vooral doen! Voor opdrachtgevers die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten of waarbij kwaliteit niet zoveel uitmaakt zeg ik ook: doen!

Wanneer je toch voor hogere kwaliteit content gaat

Heb je liever direct contact met een tekstschrijver en ga je voor kwaliteit? Teksten die goed converteren en ook goed vindbaar zijn in zoekmachines? Mijn diensten zijn dan misschien duurder dan bij Textbroker maar mijn teksten staan bewezen bovenaan in zoekmachines. Daarnaast zijn mijn tarieven ook nog eens 2-4 keer goedkoper dan bij andere freelance tekstschrijvers. Wat wil je nog meer? Neem contact op en vraag om meer informatie.

Bianca Walraven is gespecialiseerd tekstschrijver.

  • SEO teksten
  • Blogs
  • Nieuwsberichten
  • Persberichten
  • SEO consultancy