Is kerstboom met een hoofdletter? (Maar ook kerst of kerstman)
Kerst, kerstman en kerstboom. Is kerstboom met een hoofdletter? Een goede vraag want feestdagen schrijf je officieel met een hoofdletter. En (heilig)namen ook. De vraag is hoe dit dan met een kerstboom, kerstkoekjes of kerstkransjes zit. Stop maar met nadenken, in deze blogpost vind je namelijk het antwoord.
Taaladvies: feestdagen zoals kerst
Goed, Kerstmis schrijf je met een hoofdletter en kerst juist met een kleine letter. Terwijl het allebei feestdagen zijn. Verwarrend toch? Dit heeft alles met de officiële namen van feestdagen te maken. Kerstmis is een officiële feestdagnaam. Die schrijf je dus met een hoofdletter.
Kerst is geen officiële feestdagnaam dus dat schrijf je zo: kerst. Zonder hoofdletter. Ditzelfde geldt voor kerstfeest, ook dit is geen officiële feestdagnaam. Het kerstfeest moet dus ook met een kleine letter.
Uitzondering: kerst en kerstfeest als eerste woord
Een nieuwe regel begint altijd met een hoofdletter. Kijk maar eens naar de volgende regel:
Kerst was nog nooit zo gezellig geweest.
Hier schrijf je dit dus met een hoofdletter. Maar niet in de volgende situatie:
Ik vond kerst nog nooit zo gezellig.
Zie je het verschil? Mooi zo, dan gaan we nu kijken hoe je kerst omschrijft.
Is kerstboom met een hoofdletter?
Het woord kerstboom is geen naam van een feestdag. Het is een product of voorwerp dat je tijdens deze feestdagen gebruikt. Omdat kerstboom geen feestdag is schrijf je het ook niet met een hoofdletter. Tenzij het weer als eerste woord in een nieuwe zin voorkomt. Kijk maar weer naar onderstaande voorbeelden.
De kerstboom staat vroeg dit jaar.
In dit geval schrijf je kerstboom zonder hoofdletter, dus gewoon met kleine letters. Maar in de volgende situatie krijgt kerstboom wel weer een hoofdletter, alleen omdat dit het eerste woord in een nieuwe zin is.
Kerstboom kopen? Ik heb een aantal mooie kerstbomen in de aanbieding.
Nu is wel duidelijk wanneer je kerstboom met of zonder hoofdletter schrijft.
Kerstkransjes, kerstballen en kerstversiering
Dezelfde regel geldt voor alle voorwerpen die met kerst te maken hebben. Dus kerstkransjes, kerstballen en kerstversiering. Maar ook kerstverlichting of kerstkoekjes.
Kerstman met hoofdletter, of toch niet?
Een moeilijke is kerstman, schrijf je dit nu met een hoofdletter of toch niet? Het hangt er helemaal vanaf wie je met kerstman bedoelt. Gaat het om de eigennaam die in de kersttraditie voorkomt? Dan is het Kerstman met een hoofdletter.
Kerstman kan ook een soortnaam zijn. Het gaat dan om iemand die de rol van dit figuur speelt. In dit geval schrijf je kerstman zonder hoofdletter.
Het is voor de meeste mensen moeilijk om hier onderscheid in te maken. Toch is hier een handig trucje voor waardoor je direct weet of je kerstman met een hoofdletter of kleine letter schrijft.
Vervang de naam Kerstman voor zijn officiële naam. In Amerika heet hij Santa Claus, maar je zou hem ook voor het gemak Hans kunnen noemen. Goed, we hebben de Kerstman dus even de naam Hans gegeven. Dan ziet een zin er zo uit:
Vandaag komt Hans op bezoek.
Hans is een eigennaam. Omdat je met Hans eigenlijk de Kerstman bedoelt schrijf je dit met een hoofdletter. Maar het kan ook dat je dit met een kleine letter schrijft. Laten we het woord kerstman weer door Hans vervangen:
Ik zag gisteren een Hans door het winkelcentrum lopen.
Dat kan natuurlijk niet, in dit geval heb je niet over de echte Kerstman. Eigenlijk bedoel je: “ik zag gisteren een kerstman door het winkelcentrum lopen.” Je ziet dat je kerstman met een kleine letter schrijft.
Hoe zit het dan met Sinterklaas?

Wil je meer verkeer naar je website of naamsbekendheid opbouwen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
Wat ik je net met Kerstman heb uitgelegd werkt net zo goed met Sinterklaas. Bedoel je de echte Sinterklaas (ook al bestaat die niet) of een willekeurige sinterklaas? Geef Sinterklaas ook weer de naam Hans, maar je mag hem ook Bianca noemen. Wat jij wil.
Bekijk nu of je deze naam in een zin zou gebruiken. Ik geef het paard van Bianca een wortel. In dit geval schrijf je dus: ik geef het paard van Sinterklaas een wortel. Want je bedoelt de Sinterklaas zoals deze bij het feest hoort. Je schrijft Sinterklaas dus met een hoofdletter.
Hoe zit het met de zin: met sinterklaas geef ik jou een cadeau? Vervang dit weer voor Bianca (of Hans). Dus: “met Bianca geef ik jou een cadeau”. Je ziet dat deze zin helemaal niet kan. Het woord sinterklaas bedoel je eigenlijk als in ‘5 december’. Het gaat in dit geval dus niet om de eigennaam Sinterklaas. Je schrijft het met kleine letter:
Met sinterklaas geef ik jou een cadeau.
Sinterklaascadeau, sinterklaasboot, sinterklaaschocolade
Alle voorwerpen die met het sinterklaasfeest te maken hebben schrijf je met kleine letter:
- sinterklaasfeest
- sinterklaaskleding
- sinterklaascadeau
- sinterklaasboot
- sinterklaaschocolade
Deze woorden zijn namelijk geen eigennamen. Tenzij het woord vooraan in een zin staat, dan krijgt het wel weer een hoofdletter.
Moet oud en nieuw met hoofdletter?
Nu we toch in de decembermaanden zitten: moet oud en nieuw met een hoofdletter? Nee, dit is geen officiële benaming voor een feestdag. Je schrijft het daarom met kleine letters. Maar ook in de volgende gevallen gebruik je kleine letters:
- oud en nieuw
- oudejaarsdag
- oudejaar
- oudejaarsavond
Hoe zit het dan met nieuwjaar? Kijk, dit is wel een officiële benaming voor de eerste dag van het nieuwe jaar (1 januari). Daarom schrijf je Nieuwjaar met een hoofdletter. Let wel een beetje op met nieuwjaarsdag. Dit is weer geen officiële benaming en moet met een kleine letter. Volg je het allemaal nog?
Hulp bij teksten
Ik ben Bianca, de hulpsint of hulpkerstvrouw. Waarmee ik help? Niet met het uitdelen van cadeautjes, wel met het creëren van SEO teksten. Hiermee verbeter je de positie van je website in Google en andere zoekmachines.
Om toch aan cadeautjes te doen: tegen een scherp tarief ontvang je uitstekende SEO teksten. Daar hoef je niet je schoentje voor te zetten en ook je kerstsok kan in de la blijven liggen. Maak een vreugdedansje, neem contact op en vraag naar de tarievenkaart.

Bianca schreef meer dan 30.000 artikelen voor het internet en hielp meer dan 500 bedrijven aan een betere online zichtbaarheid. Ze heeft een enthousiast en ervaren team van specialisten opgebouwd.
We zijn het startpunt voor elke (nieuwe) website.
Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven?