Is het echt nodig om aan SEO te doen?

Zoekmachines zijn niet perfect. Wanneer je hun tekortkomingen niet tegengaat, betaal je met je website hier een dure prijs voor. Bijvoorbeeld wanneer zoekmachines je website niet goed kunnen indexeren. Je kunt dan niet verwachten dat je goed gevonden wordt.

Geld uitgeven aan SEO is vaak een grote beslissing. Enerzijds wil je tijd en geld besparen. Aan de andere kant wil je de reputatie van je website en dus ook je bedrijf niet riskeren.

Misschien heb je al honderden keren gehoord dat SEO een essentiële marketingtool is. Maar het kost veel geld. Daarom is het de vraag of het echt nodig is om aan SEO te doen.

De elementen van zoekmachine optimalisatie

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Weet je eigenlijk wel hoe SEO werkt? Velen denken van wel. Maar zelfs met de basiskennis in huis, kan alles nog te complex zijn om uit te voeren.

SEO bestaat uit meerdere elementen. Grofweg is het onder te verdelen in drie categorieën zoals content, techniek en backlinks. Binnen deze categorieën vind je weer verschillende technieken.

SEO is een waardevol hulpmiddel om je website zichtbaar te maken. Wanneer je goed zichtbaar bent trek je meer verkeer aan en zet je bezoekers om in betalende klanten. Ook is het goed voor het opbouwen van naamsbekendheid en waardevolle relaties.

Ik gebruik SEO om mezelf te positioneren als expert. Niet alleen met mijn zakelijke website maar ook met mijn andere sites. Wanneer het publiek jou als expert ziet, vertrouwen ze je en zijn ze bereid om producten of diensten bij jou te kopen.

De effecten van SEO

Nu je weet wat SEO is, wil je natuurlijk ook weten of dit daadwerkelijk effect heeft. Mijn eenvoudige antwoord hierop is ja, het heeft een groots effect. Maar alleen wanneer je de verschillende elementen op een professionele manier inzet.

Een van de grootste fouten die gemaakt worden, is slechte content publiceren. Bijvoorbeeld inhoud met overoptimalisatie van zoektermen. Maar er kan ook sprake zijn van dubbele pagina’s, codeerfouten of andere dingen waardoor zoekmachines je site niet goed kunnen beoordelen.

Maar wanneer je het allemaal goed doet, dan leveren de verschillende tactieken een goede positie in de organische zoekresultaten op. Stel je voor dat je op een bepaalde zoekterm op nummer één in Google staat. Je trekt dan tot wel 45% van het zoekverkeer naar je webpagina. Wat als er dagelijks duizend keer op een zoekterm gezocht wordt? Juist ja, dan kun je tot 450 bezoekers verwachten. Je concurrenten zullen hier jaloers op zijn.

Een hoge ROI

SEO heeft een hoge ROI. Dit betekent dat het een hoog rendement op je investering heeft. Wel moet je rekening houden met de verschillende onderdelen van SEO. Linkbuilding heeft een lagere ROI dan content. Van contentmarketing kun je zeggen dat het de allerhoogste ROI heeft, namelijk één op 35. Zo ongeveer dan, want wanneer contentmarketing slecht wordt uitgevoerd dan heeft het juist een lage ROI.

Veel van mijn opdrachtgevers werken dat de ROI van 1:35 wel klopt. Dit betekent dat elke euro die ze bij mijn bedrijf aan content uitgeven, dubbel en dwars terugverdienen. Elke euro levert ongeveer € 35 op. Soms meer en soms minder. Dit is van verschillende factoren afhankelijk.

Autoriteit van je website speelt een grote rol. Heb je door de jaren heen veel naamsbekendheid opgebouwd en word je als autoritair gezien? Nieuwe content zal hierdoor beter scoren. Maar wanneer je een nieuwe website hebt, moet jij je sporen in het online landschap verdienen. Dan duurt het veel langer voordat je investering zich terugverdient.

Uitleg over de verschillende elementen van SEO

Misschien wil je weten wat SEO exact inhoudt. Is het echt zo dat het een hogere omzet voor je bedrijf realiseert? Zoals ik je eerder heb uitgelegd hangt dit van verschillende factoren af. Je kunt geen snelle resultaten verwachten. Dit komt omdat zoekmachines tijd nodig hebben om je webpagina’s te beoordelen.

Zelfs wanneer ze je webpagina’s hebben beoordeeld, houden ze deze een tijdje in de gaten. Wanneer het publiek tevreden is over de zoekresultaten, weten zoekmachines dat ze goed werk leveren. Maar wanneer je bovenaan staat en je krijgt weinig kliks, is dit voor zoekmachines een signaal dat de zoekresultaten niet kloppen.

Je rankings hangen dus niet alleen af van de SEO elementen, maar ook van het gedrag van het publiek. Op dat laatste kun je zeker wat invloed uitoefenen.

Trefwoorden op webpagina’s

De tijd dat zoekwoorden een belangrijke rankingfactor waren, is allang voorbij. Maar dit betekent niet dat ze helemaal uit het SEO-beeld zijn verdwenen. Zoekwoorden of trefwoorden dienen ter ondersteuning. Ze zijn bedoeld om zoekmachines te laten weten op welke termen je wil ranken.

Google scant de inhoud van webpagina’s. Hierbij kijkt het ook naar de gebruikte woorden. Wanneer een bepaald trefwoord opvalt, dan weet Google dat het onderwerp rondom dit trefwoord geschreven is. Dit trefwoord wordt in de database van Google opgeslagen. Net zo lang totdat iemand datzelfde trefwoord in Google invoert. Dan weet Google dat de gebruiker op zoek is naar content met dat trefwoord, simpelweg omdat de gebruiker meer informatie over dat onderwerp wil lezen.

Het is belangrijk om zoekwoorden zorgvuldig te onderzoeken. Maar ook om ze verstandig te gebruiken. Zoekwoorden of trefwoorden stellen je in staat om middels je content in contact te komen met potentiële klanten.

Hoge zoekpercentages, weinig concurrentie

Voor een nieuwe website is het lastiger om in de organische zoekresultaten te ranken. Dit komt omdat ze nog geen autoriteit en vertrouwen hebben opgebouwd. Daarom is het belangrijk om vooraf een zoekwoordonderzoek uit te voeren. Ga hierbij op zoek naar zoektermen met hoge zoekpercentages en weinig concurrentie.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak hebben hoge zoekpercentages veel concurrentie. Het is een hele kunst om de juiste balans te vinden. Maar wanneer je ervaren bent binnen SEO, kost het weinig moeite.

Naast een primaire zoekterm kies je ook voor een primaire en een tertiare zoekterm. Een primaire zoekterm is een belangrijk trefwoord dat de kern van je zoekopdracht weergeeft. Een secundaire zoekterm is een aanvullend trefwoord dat je zoekopdracht verder specificeert, en een tertiaire zoekterm is een optioneel trefwoord dat je zoekopdracht nog verder verfijnt.

Hier zijn 5 voorbeelden van primaire, secundaire en tertiaire zoektermen:

  • Primaire zoekterm: “koffiezetapparaat”
  • Secundaire zoekterm: “met bonenmaler”
  • Tertiaire zoekterm: “espresso functie”
  • Primaire zoekterm: “vakantie Spanje”
  • Secundaire zoekterm: “all-inclusive”
  • Tertiaire zoekterm: “Costa del Sol”
  • Primaire zoekterm: “smartphone”
  • Secundaire zoekterm: “waterdicht”
  • Tertiaire zoekterm: “Android”
  • Primaire zoekterm: “gezonde recepten”
  • Secundaire zoekterm: “vegetarisch”
  • Tertiaire zoekterm: “glutenvrij”
  • Primaire zoekterm: “hardloopschoenen”
  • Secundaire zoekterm: “demping”
  • Tertiaire zoekterm: “voor dames”

De inhoud schrijven

Inhoud is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Het is de beste manier om je doelgroep te bereiken en bij je bedrijf te betrekken. Veel bedrijven kiezen voor het publiceren van blogs. In een van mijn artikelen laat ik zien hoe je voor een perfecte opbouw van je blog gaat.

Je kunt ook blogs laten schrijven. Ik richt mij op SEO-blogs, die worden beter in zoekmachines gevonden. Ik laat je zien waarom SEO blogs zo belangrijk zijn.

Stel dat je een meubelmaker bent. Je hebt een website en je wil je zichtbaarheid vergroten. Je laat een paar blogs schrijven over het kiezen van het juiste hout, tips voor het renoveren van antieke meubels en de voordelen van handgemaakte meubelstukken.

Wanneer iemand meer over een van deze onderwerpen wil weten, gaat het via het internet op zoek naar informatie. Het is fijn wanneer deze persoon op jouw blog terecht komt. Je bouwt dan direct een relatie met de potentiële klant op. Dit komt omdat je waardevolle informatie biedt.

Wel lezers, geen klanten

Wanneer je blogs publiceert zul je merken dat je, mits je goed in zoekmachines scoort, veel lezers aantrekt. Maar niet al die lezers kun je omzetten tot betalende klanten. Dit komt omdat de meeste mensen alleen op zoek zijn naar informatie.

Het lijkt misschien vreemd om als meubelmaker een blog te schrijven over renovatie van antieke meubels. Je wil juist dat mensen meubels kopen, niet dat ze die gaan renoveren. Maar bedenk dat hier de wet van wederkerigheid geldt. Je hebt waardevolle tips en adviezen geboden. De volgende keer dat de lezer een meubelstuk wil laten maken, ben jij de eerste die in hem opkomt.

Dat werkt natuurlijk niet wanneer de lezer een enkele keer op je website terecht is gekomen. Hij moet minimaal drie keer je website hebben bezocht, voordat hij jouw naam, merk of bedrijf onthoudt. Daarom is het belangrijk om met meerdere artikelen, teksten of blogs hoog in Google te ranken.

Dus: is het echt nodig om aan SEO te doen?

Je ziet dat content een belangrijk element van SEO is. Het helpt je naar een betere online zichtbaarheid. Hierdoor trek je meer verkeer aan, kom je onder de aandacht en bouw je autoriteit op. Al die mensen op je website stel je tevreden, waardoor ze je gaan onthouden.

De conclusie is dan ook dat elk bedrijf, groot of klein, zeker aan SEO zou moeten doen. Zeker wanneer je door wil groeien.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven