Is Google mannelijk of vrouwelijk? (man of vrouw)

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Je hebt al jarenlang een relatie met Google. Hij of zij helpt je met het oplossen van problemen. Bijvoorbeeld het vinden van een nieuwe smartphone, meer uitleg over de verzorging van je konijn of hoe oud Mark Rutte is. Heb je er ooit al eens bij stilgestaan wie jouw dagelijkse redder in nood is?

Nee, vast niet. Daarom nu de vraag: is Google mannelijk of vrouwelijk? Je wil immers uit kunnen leggen dat je een internetrelatie met een zoekmachine hebt, dan is het ook wel handig om erbij te vermelden of dit een man of een vrouw is. Misschien schrik je wel van het antwoord.

Is Google een hij of een zij? Vragen die ons bezighouden

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Ik geef alles een naam. Mijn kinderen en huisdieren natuurlijk, maar bijvoorbeeld ook de plant of een lichaamsdeel (hou het commentaar maar voor je). Als het moet geef ik de tafel en de stoel ook nog wel een naam. Vind je dat gek? Dat kan en mag, ik ben nu eenmaal prettig gestoord. 

Bij alles vraag ik mij dus af of het een mannetje of vrouwtje is. Is Google en hij of een zij? Vanaf de komst van deze zoekmachine heb ik hier al bij stilgestaan. Veel mensen praten over ‘ome Google’ dus je zou denken dat Google mannelijk is. Terwijl Google net zo goed vrouwelijk zou kunnen zijn. Goed, we gaan hier vandaag eens even helemaal in duiken.

Bedrijfsnamen en het woordgeslacht

Google is de naam van de zoekmachine, maar het bedrijf hierachter heet Google LLC. Een bedrijfsnaam wordt altijd als ‘het’ bestempeld. Dus: Google geeft aandelen uit, het is actief op de beurs. Je zegt dus niet: “Google geeft aandelen uit, hij/zij is actief op de beurs”. Omdat een bedrijfsnaam een -het woord is krijgt het ook het bezittelijke voornaamwoord zijn (Google heeft zijn aandelen uit). Hiermee suggereer je dat Google mannelijk is.

Nu bedoelen we met Google bijna altijd de zoekmachine. Een zoekmachine is een vrouwelijk zelfstandig naamwoord. Je zegt dus: “Gebruik de zoekmachine, ze toont alle zoekresultaten.” In dat opzicht zou Google dus vrouwelijk zijn. Maar goed, nu zijn we er nog steeds niet uit.

Is Google mannelijk of vrouwelijk? Het antwoord

Er zijn van die zaken waarbij je denkt: yes Google is een man of toch: ik weet zeker dat Google een vrouw is.

Google is mannelijk om de volgende redenen:

  • We spreken altijd over ome Google (dat is duidelijk)
  • De uitdrukking ‘Google is your best friend’ (friend is mannelijk)
  • Je spreekt de Google assistent met ‘hey Google aan’ (dat zou je ook kunnen opvatten als hij Google)

Misschien geen overtuigende argumenten maar voor sommigen duidelijk genoeg om Google een man te noemen. Dan nu wat redenen waarom Google een vrouw is:

  • Het algoritme is onbegrijpbaar (vrouwen zijn dat ook)
  • De spelregels veranderen continu (wij vrouwen doen dat ook)
  • Google kan 100 dingen tegelijk (vrouwen zijn goed in multitasken)

Kijk je dus naar de manier waarop we over Google praten of aanspreken, dan is Google mannelijk. Maar wanneer je naar de werking van deze zoekmachine kijkt dan heeft Google vrouwelijke trekjes.

Google geeft zelf antwoord

Misschien leuk om te weten maar Google geeft zelf antwoord op deze vraag. Ja echt, je hoeft hiervoor alleen maar de Google assistent te openen. Dit doe je op je smartphone, vaak door het ingedrukt houden van de homeknop of thuisknop. Op deze manier opent de Google assistent zich. Stel nu gewoon de vraag: is Google mannelijk of vrouwelijk? Ik krijg het volgende antwoord: “Ik ben alles in één”. Met nog een smiley er achter.

Vraag niet aan de Google assistent of deze een man of een vrouw is. Google toont dan zoekresultaten, daar heb je niet veel aan.

Waarom ik Google meer een meisje vindt

Goed, Google is dus geslachtloos. Misschien een teleurstelling maar je hoeft tenminste niet uit te leggen of je met een mannelijke of een vrouwelijke zoekmachine een relatie hebt. Lekker genderneutraal dus. Toch vind ik Google meer op een meisje lijken, en dat strookt helemaal met hetgeen ik zelf altijd zeg. Ik gebruik namelijk heel vaak de term ‘ome Google’, waarmee ik suggereer dat het een man is.

Waarom ik toch vind dat Google een meisje is? Duidelijk: Google heeft op elke vraag een antwoord. Precies zoals een vrouw dat ook heeft. Dat is de enige duidelijke reden waarom Google een meisje is.

Nog meer mannelijke of vrouwelijke woorden

Weet je dat er heel wat gezocht wordt op mannelijke en vrouwelijke woorden? Zo vragen mensen zich af of een kantoor mannelijk of vrouwelijk is maar ook hoe het met de organisatie, instituut, bank, bureau of onderneming zit. Mensen vragen zich zelfs af of de Rabobank mannelijk of vrouwelijk is. Laat ik het zo zeggen: een bedrijfsnaam is een -het woord (zie hierboven). Maar wanneer de naam van een bedrijf of organisatie een vrouwelijk kernwoord bevat dan gebruik je ‘haar’ als bezittelijk voornaamwoord. Bijvoorbeeld de bedrijfsnaam BjanCa, ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat dit typisch vrouwelijk is. Maar wanneer het bedrijf bijvoorbeeld NIVT (Nederlandse Instelling Voor Tekstschrijvers) heet dan is dit vrouwelijk. Dit komt omdat het kernwoord instelling vrouwelijk is.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven