Interview vragen die je zeker moet stellen

Bijgewerkt: 30 september 2022

Staat er een interview op de planning? Het bedenken van de juiste vragen kan soms knap lastig zijn. Er zijn een aantal interview vragen die je zeker moet stellen, zo creëer je een goed beeld van de geïnterviewde. Ik toon je de meest belangrijke vragen voor interviews voor school, over werk, opleiding, bedrijf en andere categorieën.

Dit zijn interview vragen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een interview bestaat uit open of gesloten vragen die je aan de geïnterviewde stelt. Weet je waarom het zo belangrijk is om van te voren een aantal vragen op papier te zetten? Zodat je tijdens het vraaggesprek niet met je mond vol tanden staat. Bovendien moet het interview echt goed zijn, waarbij je belangrijke aandachtspunten niet overslaat.

Tip: Neem altijd een interviewmicrofoon mee. De meeste modellen koppel je heel eenvoudig aan je smartphone. Het is namelijk geen doen om alles op te schrijven. Ook je smartphone heeft (vaak) een ingebouwde opnameknop. Vraag vooraf wel toestemming aan de gesprekspartner.

Interview: vragen over werk

Ik start met de interviewvragen over werk. Hieronder vijf vragen die je zeker moet stellen. Het hoeft niet alle vijf te zijn, je mag er ook drie ofzo uitkiezen.

 1. Wat voor opleiding of opleidingen heb je gedaan?
 2. Wat zijn de leukste kanten van je beroep?
 3. Welke werkzaamheden voer je uit?
 4. In hoeverre ben je tevreden over je werk?
 5. Welke tips heb je voor iemand die dit werk wil doen?

Belangrijke vragen voor een bedrijf

Een interview over werk of over een bedrijf is niet hetzelfde. Daarom vind je hieronder een aantal vragen die je aan een bedrijf stelt.

 1. Wat is de belangrijkste kernwaarde van het bedrijf?
 2. Hoeveel personen zijn er werkzaam binnen dit bedrijf?
 3. Wat zijn de belangrijkste afdelingen?
 4. Welke doelstelling streeft de onderneming na?
 5. Hoe gaat het bedrijf met duurzaamheid om?

Interview vragen over opleiding

Moet je iemand interviewen die een opleiding volgt? Je krijgt van mij vijf voorbeeldvragen over opleiding of studie.

 1. Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
 2. Ben je eerder van studierichting veranderd en waarom?
 3. Wat wil je met de studie bereiken?
 4. Hoort er een stage bij deze opleiding?
 5. Wat vind je het moeilijkste aan deze opleiding?

Iemand interviewen binnen de zorg

Een interview met een verpleegkundige, arts of andere zorgmedewerker. Natuurlijk horen hier andere vragen bij. Welke dit zijn, zie je hieronder.

 1. Welke opleiding heb je gevolgd en hoe lang duurt deze?
 2. Wat vind je aantrekkelijk aan jouw beroep?
 3. Heb je binnen dit zorgberoep carrièremogelijkheden om door te groeien?
 4. Ben je tevreden met het salaris?
 5. Wat zou er binnen de zorg moeten veranderen?

Interview vragen over school

Dit keer geen vragen over een opleiding maar over of voor een school. Deze vragen stel je wanneer je een school, opleidingsinstituut of docent interviewt.

 1. Hoeveel leerlingen of studenten telt deze school?
 2. Heeft de school een eigen leerlingvolgsysteem?
 3. Hoe gaat de school met pesten op?
 4. Wat zijn de examenresultaten van deze school?
 5. Hoe gaat de school met zorgleerlingen om?

Overige interview vragen

Hierboven vond je de belangrijkste vragen voor een intervieuw. Het kan echter dat je een interview afneemt voor iets anders, bijvoorbeeld met betrekking tot jeugdcriminaliteit, een website, kinderopvang of boekhouder. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan iets of iemand interviewen. Hoe weet je nu welke interviewvragen je moet stellen?

Vraag in ieder geval altijd naar de doelstellingen van de persoon of het bedrijf. Maar ook naar het denkbeeld met betrekking dat economie, milieu, natuur of de mensheid. Dit zijn vragen die het altijd goed doen. Vraag eventueel ook naar de geschiedenis/ het verleden en, wanneer je een bedrijf interviewt, hoe de bedrijfscultuur eruitziet.

Een interview af laten nemen

Vind je het lastig om zelf vragen te bedenken? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het interview af te laten nemen. Zo hoef je zelf geen vragen te bedenken of het interview uit te werken. Dit scheelt in ieder geval een hoop tijd en kopzorgen.

Een interview laten afnemen kan op verschillende manieren. De interviewer of journalist brengt een bezoek aan het bedrijf of persoon die geïnterviewd moet worden. Tegenwoordig is het ook heel normaal om dit interview middels videobellen af te nemen. Telefonisch kan natuurlijk ook.

Een interviewer inhuren

Wil je een interviewer inhuren? We bedenken de vragen, maar je mag natuurlijk ook zelf een aantal belangrijke kernpunten meegeven. We regelen alles, van het bedenken van de vragen tot de volledige uitwerking. Je hoeft deze uitwerking alleen nog maar over te nemen op je website, in het bedrijfsblad, de krant of wat dan ook.

Nadeel van een interviewer inhuren: dit kan soms erg duur zijn. Je bent al snel enkele honderden euro’s kwijt. Daarom richten we ons op een voordelige dienstverlening. Vraag gerust naar de mogelijkheden of ontvang vrijblijvend de tarievenkaart.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven