Een interview laten afnemen

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Een interview laten afnemen? Doel van dit vraaggesprek is om lezers kennis te laten maken met een persoon of bedrijf. Dankzij het interview zet je een goede presentatie neer. Haal meer achtergrondfeiten naar boven: dit is vooral interessant voor lezers die meer willen weten over het hoe en waarom. Het is belangrijk om het interview op een juiste manier af te nemen én uit te werken, daarom lees je hier alles over een interview laten afnemen.

De vragen bedenken

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een vraaggesprek bestaat uit een aantal vragen en antwoorden. Degene die het interview afneemt heet de interviewer. De persoon die onderworpen wordt aan de vragen heet de respondent. Er wordt in gewone taal ook wel gesproken van de gast of geïnterviewde.

Het is belangrijk om de juiste vragen te bedenken. Deze moeten goed aansluiten op zowel het onderwerp als de printmedia of website waarop het interview komt te staan. Om het de gast eenvoudiger te maken kun je ervoor kiezen om van een aantal vragen meerkeuzevragen te maken. Houd er rekening mee dat de meeste vragen open vragen betreffen. De geïnterviewde moet dan zelf een antwoord bedenken. Dit geeft vaak wel het beste effect.

Een interview afnemen doe je niet zomaar

Het is niet altijd even eenvoudig om een interview af te nemen, dit vraagt veel voorbereiding en kennis. Niet altijd weet je van tevoren met wie je te maken krijgt. Het is daarom belangrijk dat de interviewer met veel verschillende soorten mensen kan omgaan. Wanneer je zelf niet in de gelegenheid bent om het interview af te nemen, dan kun je ervoor kiezen om dit door een ervaren interviewer te laten doen. Niet alleen bespaart je dit een hoop tijd en geld, ook kun jij je richten op andere zaken die voor jou belangrijk zijn.

Wat kan de interviewer voor jou betekenen?

Een interview laten afnemen, hoe werkt dat? De interviewer bespreekt vooraf wie er moet worden geïnterviewd. Dit kan om één of meerdere personen gaan. Belangrijk is ook om het doel aan te geven: wat wil je met het interview bereiken? Vaak wil je naar een bepaald onderwerp toewerken. Ook dit is mogelijk middels een interview. Je mag zelf de vragen bedenken en doorgeven aan de interviewer, maar ook kunnen we dit samen doen. Wanneer je er echt niet uitkomt dan is het ook mogelijk om de interviewer de vragen te laten bedenken.

De interviewer maakt met de gast een afspraak of je regelt dit zelf. Het interview wordt vaak persoonlijk afgenomen, maar kan ook via Skype, videobellen of telefonisch. Ik interview alleen ‘op afstand’, dat werkt tegenwoordig heel goed.

Een interview via de e-mail afnemen is een stuk lastiger. Dit komt omdat de respondent dan lang over de antwoorden na kan denken. Maar het voelt uiteindelijk heel kunstmatig aan.

Nadat het interview is afgenomen werkt de interviewer deze uit. Dit blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zo moet het interview een goede opbouw hebben. Het vraaggesprek kan soms van de hak op de tak springen, het is aan de interviewer om dit in de juiste volgorde te zetten. Wanneer de interviewer tevreden is over het resultaat krijg je het gehele interview in te zien. Samen overleg je om het interview zo nodig aan te passen. Ook is het belangrijk dat de geïnterviewde akkoord gaat met hetgeen er geschreven is, een anders ben je dit niet (online) plaatsen.

Interviewer inhuren

Let bij het inhuren van een interviewer goed op de vaardigheden. Een tekstschrijver is nog geen interviewer, terwijl een interviewer het verhaal prima als tekst weet op te schrijven.

Ik heb ruime ervaring met het afnemen van interviews. Zowel zakelijke als persoonlijke interviews werk ik volledig uit. Vroeger kwam ik nog wel eens bij de mensen thuis, tegenwoordig werk ik alleen nog maar online. Veel mensen vinden het zelfs prettiger om te videobellen of een telefonisch interview af te laten nemen. Informeer vrijblijvend naar alle mogelijkheden.

Wat is een interview?

Een interview noem je ook wel een vraaggesprek.

Wat kost een interview?

De prijs is afhankelijk van de ervaring van de interviewer en varieert van €50 tot €500. Meer over de tarieven vind je hier.

Waar moeten interviewvragen aan voldoen?

Een goed interview bevat zowel open als gesloten vragen. Daarnaast kent het interview een goede opbouw. Meer lees je in dit artikel.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven