Internetondernemer worden

Bijgewerkt: 2 augustus 2021

Het droomberoep van de toekomst: internetondernemer. Werken waar en wanneer je maar wilt. Het grootste voordeel van dit beroep is dat je er ook nog goed mee kunt verdienen. Wil je internetondernemer woorden? Als ervaringsdeskundige (meer dan 25 jaar ervaring) laat ik je de belangrijkste aandachtspunten zien.

Op verschillende manieren geld verdienen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wil je internetondernemer worden dan moet je eerst bedenken hoe je geld gaat verdienen. Dit kan op tientallen verschillende manieren. Hieronder enkele voorbeelden en ideeën:

 • Blogger of vlogger
 • Affiliate marketing
 • Tekstschrijver
 • Webshopeigenaar
 • Grafisch ontwerper
 • Stockfoto’s verkopen
 • Influencer
 • Online advies geven
 • Training geven of cursus verkopen
 • E-books
 • Online makelaar

Er is nog veel meer mogelijk, sommigen komen op geheel nieuwe ideeën. Bedenk vooraf op welke manier je geld wil verdienen. Veel internetondernemers hanteren meerdere methoden, hiermee spreid je de kansen. Zelf ben ik als internetondernemer actief in het SEO tekstschrijven, SEO consultancy, affliate marketing en cryptocurrency.

Internetondernemer worden: je eerste aanschaf

Benieuwd hoe je internetondernemer wordt en wat je hiervoor nodig hebt? Allereerst heb je een computer of laptop en een goede internetverbinding nodig. Die internetverbinding is ontzettend belangrijk. Wanneer de verbinding eens een dag wegvalt dan betekent dit dat je ook geen werkzaamheden kunt verrichten.

Bij serieuze plannen tot internetondernemer kun je gemaakte kosten van de belastingdienst aftrekken. Bijvoorbeeld de aanschaf van de computer of laptop, een smartphone maar ook de abonnementskosten voor het internet.

Binnen een paar dagen geld verdienen: trap hier niet in

Veel websites beloven je dat je als internet ondernemer binnen een paar dagen geld verdient. Trap hier niet in want dit is vrijwel onmogelijk. Internetondernemer worden betekent hard werken, elke dag weer. Wel is het zo dat je in sommige gevallen met de tijd minder kan werken en het geld toch binnen blijft stromen.

Een goed voorbeeld hiervan is affiliate marketing. In het begin ben je ontzettend veel met het opzetten en bijhouden van een website bezig. Wanneer dit loopt stromen de inkomsten binnen en kun je een stap terug doen. Zo kun je makkelijk € 5000 tot € 10.000 per maand verdienen waarbij je slechts 10 uur per week aan je website besteedt.

Succesvol internetondernemer worden

Er zijn maar weinig succesvolle internetondernemers. Dit heeft met de grote concurrentie te maken. Ook moet je over ontzettend veel doorzettingsvermogen beschikken. Daarnaast zijn er veel ondernemers die denken dat ze het wel alleen af kunnen. Fout gedacht, ondernemen betekent ook hulp inschakelen.

Denk maar eens aan een goede vindbaarheid in zoekmachines, onmisbaar wanneer je internet ondernemer bent. Je moet de concurrentie namelijk voorblijven. Hoog scoren in zoekmachines betekent hulp inschakelen. Dat hoeft niet duur te zijn, als SEO tekstschrijver help ik andere internet ondernemers graag. Ook nog eens tegen scherpe prijzen.

Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit die je inkoopt. De ingeschakelde hulp moet zich terugverdienen, dan pas kan je bedrijf succesvol groeien. Bedenk dus goed of en wanneer maar vooral wie je als hulp inschakelt. Dat kan je achteraf een hoop ellende en financieel leed besparen.

Voldoende ruimte voor nieuwe ondernemers

Veel starters denken dat internetondernemer worden nagenoeg onmogelijk is. Een logische gedachte want er zijn alleen al in Nederland meer dan 50.000 internetondernemers actief. Toch is er nog zeker ruimte voor nieuwe online ondernemers. Het internet blijft groeien, net als de vraag naar online producten en diensten.

De start: een concurrentieanalyse

Heb je besloten om als online ondernemer aan de slag te gaan? Waarschijnlijk heb je al bedacht op welke manier je geld wil verdienen. Nu is het tijd voor een concurrentieanalyse. Bekijk welke online ondernemers binnen de door jou gekozen niche actief zijn. Hiermee maak je een betere inschatting van je kansen.

Heb je een nieuw idee? Bekijk eerst of dit idee niet al bestaat. Het zou zonde zijn wanneer je er veel energie insteekt en achteraf blijkt dat je hier nauwelijks iets mee verdient. Goede ideeën moet je overigens nooit met andere delen.

“Als succesvolle internet ondernemer weten anderen mij automatisch te vinden. Regelmatig ontvang ik telefoontjes of mailtjes met vragen over mijn manier van werken en verdiensten. Natuurlijk ga ik dat niet prijsgeven, dat is en blijft mijn geheim.”

Even doorpakken

Vergis je niet maar als internetondernemer heb je ‘t in het begin niet makkelijk. Het kan tot één jaar duren voordat je klanten of opdrachtgevers vindt of je eerste inkomsten op je bankrekening verschijnt. Blijf ondertussen aan verschillende zaken merken waaronder je website en je netwerk. Eventueel met hulp van een ervaringsdeskundige.

Ook na dat eerste jaar blijft het even doorpakken. In het tweede jaar zou je minimaal quitte moeten spelen, in het derde jaar ga je voor de eerste winst. Afhankelijk van de niche of branche kun je ook al vanaf het begin af aan winst boeken. Hartstikke leuk maar niet iets waar je focus op moet liggen. Geef in ieder geval niet te snel op!

Belastingaangifte doen

Internetondernemer worden betekent dat je vroeg of laat belastingaangifte moet doen. Hoe en wanneer je dit doet hangt van je activiteiten af. Ziet de belastingdienst je als ondernemer dan doe je op deze manier aangifte:

 • Per kwartaal of per maand btw-aangifte (soms krijg je hier vrijstelling voor)
 • Jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting

Geef altijd de winst uit onderneming op. Dit is de netto winst, dus minus de gemaakte kosten. Als ondernemer geniet je van verschillende fiscale voordelen waaronder de zelfstandigenaftrek of de MKB winstvrijstelling.

Ben je geen ondernemer voor de belastingdienst? Dan moet je nog steeds belastingaangifte doen. De verdiensten of inkomsten geef je op onder de noemer ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Gemaakte kosten mag je hiervan aftrekken, zo betaal je minder inkomstenbelasting.

Internetondernemer worden: schakel hulp in

Heb je hulp nodig bij een goede vindbaarheid in zoekmachines? Schakel dan direct de juiste hulp in. Het is een investering maar wel een waar je echt wat aan hebt. Bovendien ontvang je altijd advies van deze ervaringsdeskundige, dit zit bij de kosten inbegrepen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven