Mensen zoeken ook naar: zichzelf (internet/zoekmachine)

Bijgewerkt: 13 augustus 2021

Jawel: mensen zoeken ook naar zichzelf. Iedereen heeft wel eens informatie over een ander opgezocht. Over een werknemer of werkgever, de partner of de buren. Mensen zoeken ook naar zichzelf! De kans is groot dat jij je eigen naam wel eens op het internet gegoogeld hebt. Weet jij wat er allemaal over jou te vinden is? Het zal je verbazen!

Wat weet Google over mij?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


“Google is your best friend”. Zeker, wanneer je iets op moet zoeken dan is Google de meest gebruikte zoekmachine wereldwijd. Google weet niet alleen waar je belangrijke informatie vindt, ook helpt hij je met het vinden van informatie over personen.

Wat weet Google over mij? Meer dan je denkt. Google verzamelt dagelijks heel veel informatie over jou. Veel van deze informatie geef je Google zelf zoals je naam, adres, telefoonnummer of geslacht. Wie je bent of wat je doet, het staat vaak onbedoeld in Google. Maar Google verzamelt ook informatie over je surfgedrag en je interesses.

Mensen zoeken ook naar zichzelf

Wist je dat bijna iedereen zichzelf al eens op het internet heeft opgezocht? Om te kijken wat zoekmachines over jou weten of in hoeverre je online vindbaar bent? Heb je dit nog niet gedaan dan wordt het echt tijd om eens te bekijken wat jijzelf en anderen over jou tegenkomen.

Gewoon even je naam in Google intikken. Heb je een veelvoorkomende naam zet er dan je woonplaats bij. Al snel zie je de resultaten verschijnen: dit is wat iedereen over jou kan terugvinden.

Mensen zoeken ook naar zichzelf en dat is niet zomaar. Met het groeiende internet komt er namelijk steeds meer informatie van jou online te staan. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Ongewenste informatie verwijder je zo snel mogelijk, maar hoe doe je dat?

Controleer de instellingen van social media

Je hebt vrijwel zeker een of meerdere social media-accounts. Hiermee kom je in contact met anderen. Dat iemand anders jou via social media kan vinden dat zal je niet verbazen. Maar zoekmachines zoals Google en Bing nemen de informatie van social media over.

Gelukkig kun je voorkomen dat zoekmachines jouw informatie op social media in de zoekresultaten tonen. Facebook heeft hier een handige functie voor, bekijk dit via de instellingen. Ook andere social media platforms bieden die mogelijkheid, hoewel sommigen de functie verborgen houden of de functie helemaal niet aanbieden.

Tip: deel niks op social media waarvan je ook niet wil dat je werkgever, de buurman of je moeder dit ziet. Of jijzelf over 10 jaar.

Check alle informatie van jou in Google

Google niet alleen op je naam en woonplaats maar ook eens op je adres, telefoonnummer, bedrijfsnaam, de naam van je partner en die van je kinderen. Zo zie je al snel wat er allemaal van jou op het internet vindbaar is.

Wil je informatie van jezelf laten verdwijnen van het internet? Neem dan contact op met de website-eigenaar waarop jouw informatie staat. Je hebt het recht om dit te laten verwijderen. Mocht de eigenaar van de website niet reageren of bekend zijn, neem dan contact op met het hostingbedrijf.

Indien dit niet lukt kun je Google verzoeken om gevoelige persoonlijke informatie uit de zoekresultaten te verwijderen. Google verwijdert alleen financiële en medische gegevens van jou, ongewenste persoonlijke afbeeldingen en zogenaamde doxing content. Dit is content waarbij je contactgegevens openbaar worden gemaakt met het doel om jou schade te berokkenen.

Hier kun je Google vragen voor verwijdering van deze gevoelige persoonlijke gegevens.

Mensen zoeken ook naar zichzelf bij aanmelden op datingapps/ sites

Zodra jij je aanmeldt bij een datingapp of een datingsite is de kans aanwezig dat deze informatie ook op het internet verschijnt. Hoewel steeds meer websites dit afschermen kan het toch in de zoekresultaten terechtkomen.

Daarnaast kan het ook zijn dat iemand anders jouw foto’s misbruikt. Ben je al een tijd aangemeld bij een datingapp of datingsite, Google dan eens om de zoveel weken naar jouw informatie. Om te achterhalen of iemand jouw foto misbruikt ga je naar je profielfoto. Klik met de rechtermuisknop en selecteer “afbeelding zoeken in Google”. Mocht iemand misbruik maken van jouw foto dan zie je dit in de zoekresultaten terug.

Tip: zoeken op jouw foto kan alleen via een desktop pc of laptop, niet via de smartphone.

Breng anderen op de hoogte

Je ziet: mensen zoeken ook naar zichzelf op het internet en dit moet jij ook vooral doen. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de informatie die over zichzelf rondzweeft. Breng daarom ook anderen hiervan op de hoogte.

Houd er verder rekening mee dat kinderen nog onwetend zijn. Leer ze om niet zomaar gegevens en foto’s van zichzelf met anderen te delen of op een willekeurige website/forum te plaatsen.

Dit artikel over je privacy op het internet werd je aangeboden door SEO tekstschrijver Bianca, tevens actief binnen de social media. Meer informatie over mijn werkzaamheden? Neem gerust contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven