InfoNu stopt ermee (per 18 december 2020)

Voor trouwe bezoekers van de artikelenwebsite InfoNu maar ook voor de infoteurs (auteurs) is het even slikken: InfoNu stopt ermee. Na 14 jaar trekt het platform de stekker eruit. Niet geheel dood verklaard want de website gaat door als een archief artikelensite. Bestaande artikelen zijn dan nog steeds terug te lezen maar worden niet meer voorzien van een update.

Mijn ervaring met InfoNu

Het zal je misschien niet verbazen maar jarenlang schreef ik artikelen voor InfoNu. Het was mijn eerste bron van inkomsten met betrekking tot een passief inkomen.

Op 4 oktober 2006 kwam ik een topic op Sitedeals tegen waarin Remco Groeneveld, oprichter van InfoNu, zijn nieuwe project toonde. Dit project had toen nog niet direct mijn interesse, mede omdat het er allemaal vrij simpel uitzag en ik mij nog niet met een passief inkomen bezighield.

Pas in 2009 kwam ik weer opnieuw met InfoNu in aanraking. Vanwege ziekte zat ik werkloos thuis en dit leek me toch de ideale manier om wat geld bij te verdienen.

Tot en met het jaar 2015 was ik vrij actief op InfoNu. Daarna wist ik er nog net 6 artikelen uit te persen voordat ik er helemaal mee stopte. De Adsense inkomsten liepen zo ver terug dat ik er geen toekomst meer in zag.

Gaat het zo slecht met InfoNu?

Dat InfoNu stopt komt voor velen als een verrassing. Niet voor mij, ik zag in 2016 al dat InfoNu het op de huidige manier niet zou overleven. Dit heeft simpelweg met verschillende veranderingen te maken.

Allereerst de kwaliteitseisen die Google stelt. InfoNu heeft er alles aan gedaan om de kwaliteit op te krikken maar met zoveel verschillende schrijvers is dit een beetje dweilen met de kraan open. Verschillende schrijfstijl helpen hier ook niet aan mee.

Wikipedia, dat ook met verschillende auteurs werkt, heeft hier minder last van. Dit komt omdat de schrijfstijlen van verschillende Wikipedia-auteurs vrij dicht bij elkaar liggen. Hierdoor groeien de bezoekersaantallen van Wikipedia nog steeds.

Medio 2018 en nog een keer in medio 2019 behaalde InfoNu topcijfers met betrekking tot organisch zoekverkeer. In oktober 2020 trekt deze website ongeveer evenveel bezoekers als in mei 2015. Hiermee laat InfoNu een dalende trend zien.

Adsense (bijna) dood en begraven

Er is nog een probleem waar InfoNu mee kampt: de website heeft als verdienmodel Google Adsense. Vanaf 2019 merken verschillende websites hoe de inkomsten via Adsense schrikbarend teruggelopen. Ook dit heeft verschillende oorzaken.

Als eerste de adblockers waardoor advertenties niet meer zichtbaar zijn. Steeds meer mensen installeren een adblocker. Dan heb je nog de groei van het mobiel internet, waarbij gebruikers vluchtig scrollen en helemaal niet op advertenties letten. Misschien is er ook wel sprake van advertentiemoeheid.

Ondanks dat InfoNu ook van andere advertentienetwerken gebruik maakt worden de advertenties gewoonweg niet goed ingezet. Hierdoor loopt het platform veel inkomsten mis.

Als laatste de verplichte cookiemelding bij Google advertenties. Websites moeten aan steeds strengere eisen voldoen. Dit betekent ook steeds meer technische aanpassingen voor webmasters. Tegenwoordig is het helemaal niet meer zo eenvoudig om Adsense advertenties op je website te plaatsen.

Is er nog hoop voor InfoNu?

De vraag is of er nog hoop voor InfoNu is, want veel auteurs zitten straks zonder ‘werk’. Ja, er is zeker nog hoop voor InfoNu maar niet op de manier waarop de website nu bestaat. Zelfs wanneer een enthousiasteling deze website zou overnemen dan komt het in zijn huidige vorm niet meer goed van de grond.

Er is een oplossing die erg rigoureus en zeer arbeidsintensief is. Maar wel een oplossing die echt werkt. Voor mijn doodverklaarde websites, maar voor Infonu zou dit geen doen zijn.

Een geheel nieuw maatpak

In 2013 startte ik een website op het gebied van gezondheid. Tot 2018 bleef de website maar groeien en oh wat ging het goed met de inkomsten. Tot in 2019. Niet alleen de bezoekersaantallen liepen flink terug, ook de gehele Adsense inkomsten stierven uit. Ik kreeg de website niet meer actief, wat ik ook probeerde.

Dus besloot ik, net als InfoNu nu doet, de stekker eruit te trekken. Maar de artikelen, die weigerde ik op te geven. Het waren er tenslotte meer dan 1000! Ik startte een nieuwe website. Een nieuwe naam, andere URL, moderne lay-out en geen Adsense meer.

Dit project startte ik in 2019. Inmiddels ben ik exact één jaar verder en vanwege drukke werkzaamheden schiet het niet op met het publiceren van de oude artikelen. Ik zit pas op 250 terwijl ik er nog 750 moet aanpassen en publiceren. Maar de bezoekersaantallen op deze nieuwe website zijn wel hoog en vergelijkbaar met de topjaren op de oude website.

Door gebruik te maken van affiliate marketing (geen Adsense) zijn de inkomsten hoger dan ooit. Eind 2019 herhaalde ik ditzelfde trucje met een andere doodverklaarde website, en weer met succes.

Kan InfoNu dit ook?

In theorie zou dit voor InfoNu heel goed kunnen werken. Maar weet je, ga er maar eens aan beginnen. Een nieuwe website opzetten is zo gebeurd en met een paar man zijn de eerste 100 artikelen zo aangepast en gepubliceerd.

En dan slaat de verveling toe. Want de meeste infoteurs beschikken over te weinig SEO kennis om de artikelen te optimaliseren naar de moderne eisen. Dit soort werkzaamheden kan je ook niet aan het team van InfoNu overlaten, dan komen ze gewoon slaap én handen tekort. Vergeet niet dat er meer dan 90.000 artikelen op InfoNu staan!

InfoNu zal langzaam verdwijnen

InfoNu stopt ermee en gaat door als archief artikelensite. Er verschijnen geen nieuwe artikelen meer en bestaande artikelen zullen steeds meer verouderen. Dit betekent dat Google deze website steeds minder goed gaat beoordelen. Uiteindelijk zakt de website zo ver weg in de organische zoekresultaten dat het nog nauwelijks zoekverkeer ontvangt.

Dat is de harde werkelijkheid. Voor infoteurs zullen de inkomsten ook flink teruglopen. Het is voor deze auteurs dan ook zaak om snel een andere bron van inkomsten te vinden. Of hun artikelen veilig te stellen en een eigen website te starten. Want een passief inkomen, dat werkt nog steeds!

Bedankt Infonu

Het is treurig om te zien hoe een mooi project tot stilstand komt. Oprichter Remco Groeneveld heeft heel veel tijd en energie in de website InfoNu gestoken. En hierbij vele startende tekstschrijvers een kans gegeven om zich verder te ontwikkelen.

Ook ik heb heel veel van InfoNu geleerd en wil ze hierbij vanuit het diepst van mijn hart bedanken voor de kritische blik en respons op mijn artikelen. Aan alle goeds komt helaas een einde. InfoNu, bedankt!

SEO tekstschrijver

Dit artikel is geschreven door Bianca, ervaren SEO tekstschrijver. Sinds eind jaren ’90 actief met schrijven voor het internet. Droom je over een passief inkomen en wil je dit eindelijk eens gaan realiseren? Als SEO tekstschrijver help ik jou hierbij. Neem vrijblijvend contact op.