Ik wil geen Google reviews!

Heb je een bedrijf dan verschijnen ze vroeg of laat: Google reviews. Goed voor je klantwaardering maar soms ook met een negatief effect. Ik wil geen Google reviews! Je bent niet de enige: veel ondernemers zitten hier niet op te wachten. Hoe schakel je die vervelende reviews uit?

Korte uitleg over Google reviews

Google reviews ontvang je wanneer jouw bedrijf staat aangemeld bij Google Mijn Bedrijf.  Dit is een gratis dienst waarmee je jouw onderneming zichtbaar maakt binnen Google. Bovendien verschijnt de bedrijfsmelding ook in Google Maps. Maar let op: ook zonder Google Mijn Bedrijf kan jouw bedrijf binnen Google zijn vermeld. Anderen kunnen hier een review bij plaatsen.

Iedereen kan Google reviews bij jouw bedrijf achterlaten. Zowel tevreden klanten als klagers. De reviews zijn direct in Google zichtbaar wanneer iemand via deze zoekmachine naar jouw bedrijf zoekt. De reviews kunnen je bedrijf maken of breken, hoewel niet iedereen naar dit soort reviews kijkt.

“ik wil geen Google reviews”: dit kun je doen

Zonder Google bedrijfsvermelding ontvang je ook geen meldingen over Google reviews. “ik wil geen Google reviews.” Nou, dan meld je ook niet aan bij Google Mijn Bedrijf. Zo eenvoudig is het. Maar ja, je wil natuurlijk wel een bedrijfsvermelding op Google Maps en in Google zelf.

Gelukkig zijn er nog een aantal andere oplossingen om van die reviews af te komen.

Google reviews verwijderen

Zodra je een Google Mijn Bedrijf hebt verschijnen vroeg of laat die reviews vanzelf. Soms zitten hier vervelende, ongepaste of nep reviews tussen. Dat wil je niet. Daarom is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Gelukkig is het heel eenvoudig om een review binnen Google te verwijderen:

 • Ga naar de website maps.google.com
 • Klik in de linkerbovenhoek op het menu
 • Klik op mijn bijdragen
 • Selecteer reviews
 • Klik op review verwijderen

Hoppa, en weg is de review. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om de review te bewerken. Maar goed, dan staat deze er nog steeds. Terwijl je net nog riep: ik wil geen Google reviews!

Google Mijn Bedrijf review uitschakelen

Kun je de reviews binnen Google Mijn Bedrijf uitschakelen of uitzetten? Zodat niemand meer een Google review kan plaatsen? Google bepaalt zelf bij welke categorieën de reviews zijn uitgeschakeld. Dit geldt bijvoorbeeld voor scholen maar niet voor horeca, winkels en tal van andere bedrijven. De meeste ondernemers met een Google Mijn Bedrijf zitten dus vast aan reviews.

Het kan natuurlijk dat je veel negatieve reviews ontvangt. Wanneer dit in korte tijd gebeurt mag je dit als spam aanmerken. Het kan ook dat een concurrent jou op deze manier probeert uit te schakelen. Neem in dit geval contact op met Google zelf: deze kunnen reviews uitschakelen. Het is hierbij wel belangrijk dat je screenshots van nep reviews of e-mails hebt. Zo kun je bewijzen dat je gespamt wordt.

De enige oplossing: Google Mijn Bedrijf verwijderen

Ik wil geen Google reviews, hoe los ik dat op? De enige oplossing is het verwijderen van Google Mijn Bedrijf. Dit is zeker aan te raden wanneer je veel negatieve reviews ontvangt of hier niks mee te maken wil hebben. Maar let op, de naamsvermelding blijft wel altijd in Google Maps staan. Je kunt er wel voor kiezen om je bedrijf definitief te sluiten of aan te geven dat deze nooit bestaan heeft. Zo verwijder je Google Mijn Bedrijf:

 • Log in op Google mijn bedrijf (Google business)
 • Klik op het bedrijf dat je wil verwijderen
 • Verwijder de vermelding uit je account
 • Óf kies voor markeren als permanent gesloten

Wanneer je geen Google Mijn Bedrijf account hebt dan kun je Google vragen om het bedrijf te verwijderen. Google verifieert of het bedrijf daadwerkelijk niet meer bestaat. Wanneer Google signalen krijgt dat het bedrijf nog steeds open is dan wordt de vermelding niet verwijderd.

Reviews overschaduwen met een goede positie in zoekmachines

Stel dat je als bedrijf veel negatieve reviews ontvangt. Hoe erg is dit? De schade valt echt wel mee, vooral wanneer jij jouw bedrijf goed weet te positioneren. Kijk maar eens naar grote bedrijven als bol.com dat op Trustpilot meer dan 25.000 keer beoordeeld is en een vrij slechte score van 3,5 sterren ontvangt.

Dacht je nu echt dat aan de hand van deze reviews niemand meer iets op bol.com ging bestellen? Nee hoor, dit bedrijf heeft duizenden en duizenden klanten. Die slechte reviews doen daar geen afbreuk aan.

Het is veel belangrijker om jezelf zichtbaar te maken in zoekmachines. Zorg dat je bovenaan staat. Met een goede online zichtbaarheid ontvang je de meeste websitebezoekers en ook de meeste klanten. Dan maken die reviews ook geen verschil meer.

Bovenaan in zoekmachines met de SEO tekstschrijver

Ik wil geen Google reviews! Om eerlijk te zijn maakt het mij helemaal niets uit of ik positieve of negatieve reviews heb. Met een hoge positie in zoekmachines stromen de klanten binnen. Sterker nog: ik heb liever een hoge positie in zoekmachines met wat negatieve reviews dan een hoop positieve reviews en niemand weet mij te vinden.

Zullen we jouw website eens (flink) hoger in Google en andere zoekmachines krijgen? Met SEO teksten gaat het zeker lukken. Neem voor meer informatie contact op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Bianca Walraven is gespecialiseerd tekstschrijver.

 • SEO teksten
 • Blogs
 • Nieuwsberichten
 • Persberichten
 • SEO consultancy