Hoge energierekening bij ondernemers? Dit doe je eraan

Bijgewerkt: 7 november 2022

De hoge energieprijzen raken niet alleen huishoudens maar ook ondernemers. Gelukkig heeft de politiek een oplossing bedacht. In november en december 2022 krijgt iedereen een tegemoetkoming. Het maakt hierbij niet uit of het om een particulier of een ondernemer gaat. Daarna volgt het prijsplafond, waardoor je minder betaalt.

Toch kan de hoge energierekening bij ondernemers hoog uitvallen. Ze verbruiken meer energie waardoor dit door het prijsplafond gaat. Heb je hulp bij een hoge energierekening nodig? Bekijk de steunmaatregelen en wat je zelf kunt doen.

Een tijdelijk prijsplafond op energie

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Reken je niet rijk met het prijsplafond op energie. Dit is een tijdelijke maatregel. In 2023 profiteren zowel ondernemers als consumenten van het prijsplafond, waardoor ze gecompenseerd worden in de hoge energieprijzen. Maar wanneer in 2024 de energieprijzen nog steeds zo hoog zijn, dan sta je er alleen voor.

Er volgt dan wel energiesteun maar alleen voor mensen die het echt nodig hebben. Veel ondernemers hebben een inkomen dat boven het minimuminkomen ligt. En daar zit je al snel aan, want het minimuminkomen bedraagt in 2023 bruto € 12,40 per uur.

Hoe ga je vanaf 2024 met een hoge energierekening om? Hieronder enkele tips.

Tip 1: leef energiezuinig

Misschien wel de beste tip wanneer je als ondernemer met een hoge energierekening te maken krijgt: leef energiezuinig. Er zijn veel dingen die je kunt doen om op energie te besparen. Is het echt nodig om je gehele kantoor te verlichten, en waarom staat de thermostaat zo hoog?

Maak gebruik van energiezuinige apparaten en installeer een slimme thermostaat. Voorkom sluipverbruik en wees ook zuinig met warm water. Soms helpt het om naar een andere energieleverancier over te stappen.

Onderneem je vanuit huis? Vraag aan je energieleverancier om een zakelijke aansluiting. Dat mag gewoon wanneer je zzp’er bent en óók wanneer je kantoorruimte of werkruimte eigenlijk je woning is. Een zakelijke aansluiting is ietsje voordeliger.

Extra tip: denk ook eens aan de aanschaf van zonnepanelen, een warmtepomp en andere energie- of warmte opwekkers. Wanneer je 10% van de opgewekte energie zakelijk gebruikt dan kun je als ondernemer of zzp’er de zonnepanelen zakelijk aanschaffen. Houd er wel rekening mee dat het op lange termijn aantrekkelijker is om zonnepanelen voor de privéwoning ook vanuit privégeld aan te schaffen.

Tip 2: check deze bespaartips

Weet je hoeveel je kunt besparen door de was aan een waslijn te hangen in plaats van in de droger te stoppen? Of wat je bespaart wanneer je je mediabox dagelijks uitschakelt? Bekijk de beste tips om stroom te besparen en wat het oplevert.

 • Koffie of thee in een thermoskan in plaats van de warmhoudplaat: tot € 55 per jaar
 • De vriezer twee keer per jaar ontdooien: tot € 60 per jaar
 • Oude koelkast vervangen: tot € 80 per jaar
 • Ventilatiebox (mechanische ventilatie) vervangen: tot € 120 per jaar
 • Mediabox dagelijks uitschakelen: tot € 150 per jaar
 • De was aan de waslijn hangen in plaats van de droger gebruiken: tot € 175 per jaar
 • Alle gloeilampen voor ledlampen vervangen: tot € 240 per jaar

Dat zijn al heel wat bespaartips die je niet alleen binnen je bedrijf maar ook privé toepast. Dat scheelt echt in de energierekening.

Tip 3: energiesteun voor het MKB

In 2023 kunnen midden- en kleinbedrijven (MKB) op een extra energiesteun rekenen. Dit geldt echter alleen voor bedrijven waarvan minimaal 12,5% van de omzet uit energiekosten bestaat. Ben je virtueel assistent, heb je een klusbedrijf of ben je hovenier, dan heb je niet zo’n hoge energiekosten. Maar een wasserij, bakkerij of cryptominingbedrijf heeft wel hele hoge energiekosten.

Veel ondernemers voldoen niet aan de criteria om voor de energiesteun in aanmerking te komen. Dat is heel vervelend, en het ziet er niet naar uit dat dit gaat veranderen. Wanneer je niet voor energiesteun in aanmerking komt, moet je vooral even doorlezen want hier komt de volgende tip.

Tip 4: je omzet verhogen

De enige manier om probleemloos je hoge energierekening te betalen is door je omzet te verhogen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar niet onmogelijk, want veel ondernemers laten geweldige kansen liggen.

Heb je er al eens aan gedacht wat het zou betekenen wanneer je twee keer zoveel bezoekers op je website zou krijgen? Juist ja, dit kan je omzet met 40% tot wel 100% omhoog brengen. En wat gebeurt er wanneer je veel actiever bent op social media en hiermee nieuwe klanten aantrekt? Of wanneer je vaker adverteert en dit tot extra verkopen leidt?

De meeste ondernemers zijn zich bewust van (online) marketing en besteden hier tijd en aandacht aan. Maar ze beschikken niet over de juiste kanalen en marketingstrategieën. Hierdoor komt de boodschap verkeerd of niet bij de juiste doelgroep aan. Er wordt te veel geld geïnvesteerd zonder dat dit echt iets oplevert.

Je omzet verhogen doe je door:

 • De markt te onderzoeken
 • Je doelgroep te kennen
 • Een concurrentieanalyse te maken
 • Een marketingstrategie te stellen
 • Je budget te bepalen

Mocht je bij een of meerdere van deze onderdelen hulp nodig hebben, trek dan gerust aan de bel. We bieden een luisterend oor en zoeken naar een passende oplossing.

Tip 5: je energierekening niet kunnen betalen – dit moet je doen

Het wordt helemaal vervelend wanneer je de energierekening niet kunt betalen. Misschien lukt het je niet om de omzet van je bedrijf te verhogen. Of is de energierekening zo hoog gestegen, dat je dit financieel niet op kunt vangen.

Wanneer je de energierekening niet tijdig betaalt ontvang je eerst een betalingsherinnering. Na twee weken een tweede herinnering en uiteindelijk een derde herinnering. De energieleverancier kan extra kosten in rekening brengen en zelfs een incassobureau inschakelen.

Wat gebeurt er wanneer je de rekening niet betaald? Dan kan de netbeheerder je van de energie afsluiten. Dit betekent dat je bedrijf/kantoor of woning geen gebruik kan maken van stroom en/of gas. Meestal beiden, want niet ieder gebouw is gasloos (of volledige energie-onafhankelijk).

Voordat het zover is bieden veel energieleveranciers een betalingsregeling aan. Het is wel belangrijk dat je hier zelf achteraan gaat. Geef aan dat je moeite hebt om de rekening te betalen en dat je dit indelen wilt doen. Wanneer je een betalingsregeling aangaat dan mag de leverancier je niet van energie afsluiten.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven