Hoeveel woorden schrijf je per uur?

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Je hebt langzame en snelle schrijvers. Hoeveel woorden schrijf je per uur? Ervaren tekstschrijver kunnen meer dan 1000 woorden per uur wegschrijven. Anderen doen hier een hele dag over, of zelfs langer. Bekijk hoeveel woorden per uur en dag de gemiddelde tekstschrijver maar ook ik uit mijn toetsenbord haal.

De gemiddelde typesnelheid

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Schrijven via pc of laptop, hierbij kijken we naar de gemiddelde typesnelheid. Dit is de snelheid waarmee je een X aantal aanslagen per minuut bereikt. Wie met slechts enkele vingers typt haalt een gemiddelde typesnelheid van 160-190 aanslagen per minuut. Dit komt neer op ongeveer 32-38 woorden per minuut, maar dan staat er nog niks fatsoenlijks op het scherm.

Hoeveel woorden schrijf jij per uur? 32 tot 38 woorden per minuut gaat bijna niemand halen, omdat je veel tijd kwijt bent met het corrigeren van de tekst. Bovendien kost het extra tijd om van een artikel een goed verhaal te maken. De onervaren tekstschrijver zal tussen de 200 en 400 woorden per uur schrijven.

Het schrijftempo van een ervaren tekstschrijver

Hoeveel woorden schrijf je per uur wanneer je een ervaren tekstschrijver bent? Ook dit verschilt erg, maar de gemiddelde ervaren tekstschrijver komt uit op 500 woorden tot 1000 woorden per uur. Wat niet wil zeggen dat de tekstschrijver 8 uur per dag en dus ook 8000 woorden per dag eruit rammelt.

Teksten, artikelen of blogs schrijven is namelijk veel meer dan wat woorden achter elkaar zetten. Het is vooral veel nadenken, gebruik maken van je creativiteit maar ook het opzoeken van informatie. Je kunt je voorstellen dat dit de nodige tijd kost.

Bianca, hoeveel woorden schrijf je per uur?

Een vraag die veel opdrachtgevers mij stellen: Bianca, hoeveel woorden schrijf je per uur? Je kunt mij tot de snelle schrijvers rekenen. Mijn gedachten gaan zelfs sneller dan dat ik kan schrijven. In mijn hoofd is het hele artikel al klaar maar moet ik het nog op papier (lees: Word document) zetten.

Hoeveel woorden schrijf ik per uur of per dag? Dit hangt een beetje van het onderwerp en de moeilijkheidsgraad af. Om je een idee te geven: met dit artikel zit ik nu op 360 woorden en ik ben er exact 10 minuten mee bezig. Dit is inclusief corrigeren, ik hoef alles wat ik geschreven heb niet meer na te kijken. Dit geeft een goed beeld van mijn gemiddelde schrijfsnelheid.

Je kunt zeggen dat ik 1000 tot wel 2000 woorden per uur schrijf. Dit lijkt ontzettend veel, maar ik neem tussen elke tekst een korte pauze. Om mijn hoofd leeg te maken, maar ook om even mijn benen te strekken. Heb ik al gezegd dat ik artrose heb en hierdoor regelmatig moet bewegen? Mijn werkdag bestaat dus uit schrijven-bewegen-schrijven-bewegen en ga zo maar door.

Het aantal woorden per dag

Nu je weet dat ik niet non-stop achter elkaar werk, vraag je je vast af hoeveel woorden ik per dag schrijf. Ook dit hangt weer van de onderwerpen maar ook van omstandigheden af. Moet ik bijvoorbeeld naar fysiotherapie, belt een opdrachtgever mij of kan ik ongehinderd doorwerken?

Gemiddeld schrijf ik tussen de 3500 en 10.000 woorden per dag. Ik realiseer mij dat dit grote verschillen zijn, maar het is niet anders. Op weekbasis blijft het wel altijd hetzelfde: in een hele week schrijf ik gemiddeld 30.000 tot 35.000 woorden.

Dit verklaart gelijk waarom ik geen torenhoge tarieven hoef te hanteren. Snel werken levert meer op, maar kwaliteit blijft wel bovenaan staan. Zou de kwaliteit omlaag gaan, dan ga ik gewoon langzamer werken.

De snelste schrijver ooit

De Amerikaanse schrijfster Barbara Blackburn kon ooit een snelheid van 750 aanslagen per minuut halen. Dit komt neer op 9000 woorden per uur! Detectiveschrijver John Creasy schreef gemiddeld 7000 woorden per dag.

Nu kun je natuurlijk denken dat dit ontzettend veel is, maar een boek schrijven is wel weer wat anders dan SEO teksten voor websites. Dit is dan ook een beetje appels met peren vergelijken.

Zo houd jij je aan je woordenquotum

Je bent een snelle schrijver of je bent het niet, daar kun je weinig aan veranderen. Natuurlijk, met een typecursus (leren blindtypen) bereik je meer aanslagen per minuut. Toch moet schrijven je in het bloed zitten: het draait allemaal om creativiteit. Heb je dit niet tot nauwelijks, dan blijft je schrijfsnelheid laag.

Hoe kan het dan dat een typiste zonder creativiteit ontzettend veel aanslagen per minuut behaalt? Dit komt omdat overtypen gemakkelijker is dan een artikel of verhaal verzinnen en dit gelijktijdig op papier zetten.

Wil je sneller leren schrijven? Houd je dan aan je woordenquotum. Werk gedurende een aantal dagen goed door en bekijk hoeveel woorden je per uur of per dag schrijft. Neem hier het gemiddelde van: dit is je woorden quotum.

Controleer regelmatig hoe ver je bent. Dankzij een woorden quotum heb je een goede richtlijn en stimuleer jij jezelf om door te werken.

Met veel schrijven verdien je meer, toch?

Veel tekstschrijvers (copywriters) rekenen per woord af. Snel schrijven en veel woorden produceren betekent dus een hoger inkomen. Toch wil snel en veel schrijven niet direct zeggen dat je meer verdient. Ben je namelijk lang met corrigeren of het bedenken van een artikel bezig? Dan houd je op de eindstreep echt niet meer over dan iemand die langzamer maar efficiënter schrijft.

Naast een woordprijs kan de tekstschrijver ook kiezen voor een uurprijs of projectprijs. Zelf houd ik mij vast aan een prijs per blog of artikel. In het verleden rekende ik per woord af, maar ik hou niet zo van rekenen. Bovendien vind ik het vervelend wanneer de opdrachtgever om 500 woorden vraagt en ik op 530 woorden uitkom (en deze dan in rekening breng). Laten we gewoon per artikel of blogpost afrekenen, voor alle partijen wel zo duidelijk.

Zeg eens eerlijk: hoeveel woorden schrijf jij per uur? Dit artikel was in precies 23 minuten klaar, nagekeken en al.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven