Hoeveel tekst op een website?

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

De vraag die iedere webmaster zichzelf stelt: hoeveel tekst op een website? Heb je voldoende aan vijf teksten of moeten dit er meer dan 100 zijn? Ook het aantal woorden per tekst speelt een rol. Wie goed vindbaar wil zijn in zoekmachines houdt zich zeker met de hoeveelheid en lengte van teksten bezig.

Rekening houden met de websitebezoeker

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Allereerst is het belangrijk om rekening gehouden met de websitebezoeker. De website is tenslotte voor hem of haar gemaakt! De gemiddelde websitebezoeker heeft een aandachtsspanne van 7 minuten. Dit betekent dat hij ruim 7 minuten de tijd neemt om een webpagina te bekijken.

3 tot 4 minuten bestaan uit het lezen van een tekst. De overige minuten besteedt de bezoeker aan het bekijken van afbeeldingen, video’s of het menu.

Hoeveel tekst op een website? Lengte van de tekst

Laten we eerst eens gaan kijken naar de lengte van de tekst. Rekening houdende met de aandachtsspanne van 7 minuten waarvan 4 minuten aan de tekst wordt besteed, heeft de ideale tekst een lengte van 400-500 woorden. Dit is namelijk de leessnelheid van de gemiddelde Nederlander.

Wil je echter goed vindbaar zijn in zoekmachines dan zijn teksten van 400-500 woorden niet een al te beste keuze. Liever ga je dan voor een tekst van 500 tot 600 woorden heeft. Overigens scoren lange teksten altijd beter maar overdrijf het niet. Een monsterartikel van meer dan 2000 woorden, dat leest bijna niemand uit.

Het aantal teksten dat je nodig hebt

Hoeveel tekst op een website wanneer je het over aantal teksten of artikelen hebt? SEO oftewel zoekmachine optimalisatie bestaat voor een groot gedeelte uit content. Het toevoegen van nieuwe content en bestaande content aanpassen. Onder content verstaan we teksten, media en documenten maar je begrijpt vast wel dat teksten het belangrijkste zijn.

Goed, een hoge positie in zoekmachines bereik je alleen met kwalitatieve teksten. Maar bovenal met veel teksten. Kijk maar eens naar websites die bovenaan in Google staan. Dit zijn bijna allemaal websites met meer dan 100 teksten/artikelen/blogs.

Je zou dus kunnen stellen dat je website zeker 100 teksten nodig heeft, in ieder geval wel wanneer je de concurrent voor wil blijven. Toch hangt het aantal teksten ook een beetje van de niche of branche af.

Een website met weinig concurrentie

Heb je een webshop in robot raamwissers? Dan ervaar je weinig concurrentie. Een kort onderzoek laat zien dat er op dit moment weinig webshops zijn die de robot raamwisser aanbieden. Wanneer er weinig concurrentie is dan heb je ook niet zoveel teksten of artikelen op de website nodig. Waarschijnlijk ben je de concurrent met 25 teksten al voor.

Verkoop je smartphones, dan heb je heel veel concurrentie. In dit geval ga je het niet redden met een website met 25 teksten. Je ziet dat de hoeveelheid teksten mede afhankelijk is van de concurrentie die je ervaart. Maar er is meer, want ook de onderwerpen van een tekst spelen een belangrijke rol.

Zoveel tekst op een website wanneer je over iets unieks praat

Stel nu dat je een website start over het huwelijk tussen een robot raamwisser en een robot stofzuiger. Bestaat hier al een website over? Nee, helemaal niet! Wanneer je een website met dit onderwerp start dan verschijn je met twee artikeltjes al bovenaan in Google.

Dit heeft dus met die eerder besproken concurrentie te maken. Maar je kunt ook een populair onderwerp ter sprake brengen en dit net op een andere manier brengen. Vanuit een andere invalshoek of met vernieuwende feiten. In dit geval kom je met een uniek artikel. Wanneer je maar uniek genoeg bent heb je ook niet zoveel teksten op je website nodig.

Conclusie: hoeveel tekst op een website?

Je hebt nu kunnen zien dat de lengte van een tekst belangrijk is maar ook het aantal teksten op een website. Iets dat allemaal van de concurrentie afhangt.

Dan nu de eindconclusie: hoeveel tekst op een website? Gemiddeld genomen heb je 25 tot 100 teksten nodig om goed vindbaar te zijn in zoekmachines. De ideale tekst heeft een gemiddelde lengte van 500 tot 1000 woorden. Bovenstaande geldt alleen wanneer het om goed geschreven SEO teksten gaat! Teksten van lage kwaliteit scoren veel slechter in de zoekresultaten.

SEO teksten laten schrijven

Je hebt SEO teksten nodig, dat is een feit. Willekeurig geschreven teksten scoren minder goed in zoekmachines. Hierdoor blijft de concurrent jou altijd voor, iets wat je natuurlijk wil voorkomen. Daarom zorg je ervoor dat de teksten op jouw website van een hogere kwaliteit zijn. Maar dat ze ook zoekmachinevriendelijk zijn.

Als SEO tekstschrijver help ik websites en webshops naar een betere vindbaarheid in Google en andere zoekmachines. Dit doen we middels SEO teksten. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je de website technisch optimaliseert.

Benieuwd naar de kosten van SEO teksten of hoe dit in zijn werk gaat? Neem gerust contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven