Hoeveel kost een SEO tekst?

Bijgewerkt: 10 november 2022

Vijf euro, dat is de prijs van een SEO tekst. En bij de ander 250 euro. Er is geen vaste prijs met betrekking tot SEO-teksten. Een copywriter is 30 minuten tot wel 4 uur aan een tekst bezig. Hierdoor lopen de tarieven enorm uiteen. Dit heeft enerzijds met ervaring en anderzijds met kwaliteit te maken.

Het is niet zo dat een goedkope SEO tekst slechter is. Dit soort teksten kan vele malen beter scoren dan de dure variant.

Een tekst van 500 tot 600 woorden

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De prijs van SEO teksten is van verschillende factoren afhankelijk. Waaronder kennis en vaardigheden van de tekstschrijver. Maar ook de lengte van de tekst. Meestal bestaat een goede SEO tekst uit 500 tot 600 woorden. Meer is altijd beter, maar met kortere teksten moet je een beetje opletten.

Het probleem met hele korte teksten is dat je er weinig informatie in kwijt kunt. Een tekst moet zo volledig mogelijk zijn en meerwaarde aan de lezer meegeven. Dat gaat niet lukken met een kort stukje tekst.

Het verschil tussen een studentschrijver en een senior tekstschrijver

Tekstschrijvers zijn er in allerlei soorten. Je hebt de SEO schrijver, de copywriter, storyteller en de social mediaschrijver. Kies eerst het type schrijver dat bij je past:

  • SEO tekstschrijver – wanneer je hoog in zoekmachines wil scoren
  • Standaard tekstschrijver – webteksten die niet hoog hoeven te scoren
  • Copywriter – voor het schrijven van advertentieteksten of advertorials
  • Storyteller – authentieke verhalen voor je website of social media
  • Journalist – nieuwsberichten voor je website of in nieuwsmedia
  • Social media schrijver – pakkende social media posts

Dan heb je nog de beginnende en de ervaren tekstschrijver. De student tekstschrijver is in opleiding, en dit hoeft niet een opleiding journalistiek of copywriting te zijn. Er zijn ook studenten diergeneeskunde, ICT of mode die het leuk vinden om wat bij te verdienen door middel van schrijven.

Een senior tekstschrijver heeft niks met leeftijd te maken maar heeft een ervaring van minimaal 15 jaar. Hier tussenin zitten nog veel andere soorten schrijvers.

Hoeveel kost een SEO tekst nu echt?

De prijs van een SEO-tekst hangt voornamelijk af van de tijd die een tekstschrijver met de tekst bezig is. En natuurlijk of het om een hoofdinkomen of bijverdienste gaat. De student schrijver vindt het niet erg om 5 euro per uur te verdienen. Een freelance tekstschrijver moet hier zijn huur of hypotheek van betalen, dus voor 5 euro is niet te doen.

Leeftijd of ervaring zegt weinig over de snelheid waarmee iemand schrijft. Ik ken senior tekstschrijvers die 3 uur met een blog van 500 woorden bezig zijn, en hiervoor € 180 (of meer) in rekening brengen. Maar ik ken ook beginnende schrijvers die in een uurtje klaar zijn.

Schrijfsnelheid kun je gedeeltelijk aanleren, maar is vooral iets waar je mee geboren bent. Net als je loopsnelheid, denksnelheid en hoe snel je je maaltijd naar binnen werkt.

Dus wat een SEO tekst nu echt kost? Gemiddeld tussen de 100 euro en 250 euro, uitgaande van een zelfstandige tekstschrijver. En toch bied ik het goedkoper aan, en in veel gevallen ook nog eens beter.

Review van een klant

“Wat fijn dat je tarievenkaart zo duidelijk is. Je ziet precies wat alles kost. En om eerlijk te zijn heb ik je tarieven met andere tekstschrijvers vergeleken. Je bent echt veel goedkoper en dat vind ik prettig. Ik hoop nog lang met jou samen te werken.”

Deze review ontving ik van een webdesigner die regelmatig teksten voor zijn klanten nodig heeft. Nog bedankt voor deze mooie review!

Hij vat samen wat ook veel andere klanten ervaren. De tarieven zijn helder, geen gedoe met uurtje factuurtje of een extra rekening wanneer de tekst langer wordt dan was afgesproken. Bovendien liggen de tarieven lager dan bij veel andere aanbieders.

Dat laatste was best moeilijk te integreren. Want je moet als tekstschrijver een keuze maken tussen een acceptabel uurtarief, je hypotheek kunnen betalen en tegemoet komen aan de wensen van je klanten. Het is ook wel een strategische zet, want je tarieven lager zetten dan die van concurrenten zorgt ervoor dat je meer klanten aantrekt.

Dit kost een SEO tekst (bij mij dan)

€ 75 voor een blog of artikel van 500 tot 600 woorden. Dat is de prijs die ik voor een SEO tekst hanteer. Een productomschrijving is mogelijk vanaf € 25 en een social media post voor slechts € 8,50. Die laatste is een handige aanvulling op de SEO-tekst, omdat je hiermee het artikel of de blog promoot.

Alle tarieven zijn exclusief btw. Het zijn vaak ondernemers die SEO teksten bestellen, daarom gaat het om ‘kale’ tarieven. Ben je particulier? Dan betaal je, net als ondernemers, 21% btw maar heb je niet de mogelijkheid om dit bij de belastingdienst terug te vorderen.

Wil je weten wat een langere of kortere tekst kost? Vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven