Hoeveel cent per woord? – tarief tekstschrijvers

Bijgewerkt: 16 augustus 2021

Hoeveel cent per woord voor een tekstschrijver? Hier is heel wat discussie over mogelijk. Niet alleen discussie tussen tekstschrijvers maar ook tussen degene die de teksten afnemen (opdrachtgevers). Hoeveel cent je per woord betaalt hangt van verschillende zaken af. Laten we eens gaan kijken wat een redelijk tarief is.

Tarief tekstschrijvers, een gevoelig onderwerp

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Er heerst best wat onrust onder tekstschrijvers wanneer het op het tarief aankomt. Iedereen vindt de ander te duur of te goedkoop. Maar ja, wat is eigenlijk duur of goedkoop? Kun je een prijskaartje aan kwaliteit hangen of betaal je voor iets anders?

Ondanks dat dit een gevoelig onderwerp is, wil ik je wel laten zien wat de gemiddelde woordprijs van tekstschrijvers is.

De journalist schrijft voor € 0,13 per woord

Eerst maar eens kijken hoeveel cent per woord je voor een journalist betaalt. Het NRC schreef hier in 2016 een artikel over en kwam uit op een gemiddeld tarief van 13 cent per woord. Volgens Loonwijzer verdienen zelfstandige journalisten tussen de € 30 en € 90 per uur.

Ben je journalist en twijfel je over het tarief dat je moet hanteren? Houd een woordprijs tussen € € 0,10 en € 0,20 aan of hanteer een uurtarief. Ben je opdrachtgever: je weet nu wat je voor een journalist betaalt.

Hoeveel cent per woord voor een tekstschrijver?

Dan nu over naar de woordprijs voor een tekstschrijver. Hierbij moeten we verschil maken tussen een normale tekstschrijver of een SEO tekstschrijver. Deze laatste houdt rekening met zoekmachine optimalisatie. Maar let op, er is veel vraag naar SEO tekstschrijvers. Hierdoor zijn er heel wat schrijvers die zich tegenwoordig SEO tekstschrijver noemen maar niet vindbaar zijn in zoekmachines. Dat is toch wel een verschilletje.

Hoeveel cent per woord voor een normale tekstschrijver (zonder SEO)? Het gaat soms om studentschrijvers of tekstschrijvers die dit werk als bijbaan hebben. Deze groep schrijft vaak op een leuke manier, hoewel er natuurlijk wel wat foutjes in kunnen zitten. Gemiddeld betaal je tussen de € 0,01 en € 0,04 per woord. Voor een tekst van 500 woorden kom je op maximaal € 20 uit.

De woordprijs van een SEO tekstschrijver

Voor de SEO tekstschrijver betaal je wat meer. Het gaat hier om een schrijver met SEO kennis en ervaring. Ook bij deze groep tekstschrijvers varieert de woordprijs. Gemiddeld kom je uit op een tarief van € 0,05 tot € 0,15 per woord. Dit zou betekenen dat je voor een tekst van 500 woorden maximaal € 75 betaalt.

Waarom zijn sommige schrijvers nóg duurder?

Heb je zelf al wat tarieven van tekstschrijvers met elkaar vergeleken? Dan zal het je vast wel opvallen dat sommige schrijvers duurder zijn dan bovenstaande voorbeelden. Krijg je meer kwaliteit of is de tekst bijzonder? Dat hoeft niet het geval te zijn. Het tarief van namelijk van veel verschillende factoren af.

Wil je hoog in Google scoren dan is het vooral belangrijk dat je voor SEO teksten gaat. De tekstschrijver moet middels content goed in zoekmachines scoren. Bijvoorbeeld met de eigen website of voor opdrachtgevers. Hier kun je niet direct een prijskaartje aan hangen. SEO teksten laten schrijven is mogelijk vanaf € 25, maar er zijn ook schrijvers die € 150 per tekst vragen. Vraag de tarievenkaart aan en ontdek dat SEO teksten betaalbaar zijn.

Hoe weet ik of een tekstschrijver goed is?

Hoeveel cent je per woord betaalt, dat bepaalt de tekstschrijver. Of jullie spreken samen een tarief af. Hoe weet je nu of een tekstschrijver ook goed is? Eigenlijk is er maar één goed visitekaartje voor de tekstschrijver: de eigen website en online vindbaarheid.

Hoe ga ik hier zelf mee om? Deze website scoort op verschillende zoekwoorden hoog in Google en Bing. Hierbij behaal ik veel posities 1 tot 5. Deze hogere ranking is het beste online visitekaartje voor mij. Overigens is deze uitspraak niet van mij maar heb ik deze verkregen van een van mijn opdrachtgevers. Hij zei ooit tegen mij: „Bianca, een mooier online visitekaartje kun je je niet wensen.“

Over overnemen gesproken: op dat gebied gaan we een samenwerking aan. Elke tekst is volledig uniek geschreven. Laten we Google verbazen met interessante content.

„Doe mij maar een tekst“

Je loopt al warm voor SEO teksten. „Doe mij maar een tekst, of twee, of drie…“ Geen probleem, hier help ik je graag mee. Neem via de e-mail of telefonisch contact op. Vraag de vrijblijvende tarievenkaart aan of stel je vraag. De contactgegevens vind je op de contactpagina.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven