Hoe ziet een goede SEO structuur eruit?

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Voor een goede online vindbaarheid is een SEO structuur onmisbaar. Hoe ziet een goede SEO structuur eruit? Dit doe je door losse pagina’s te optimaliseren en ervoor te zorgen dat al die losse pagina’s één geheel vormen. Hierbij moet je de website als spinnenweb zien, waarbij alles met elkaar in verbinding staat.

Een website is een spinnenweb

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Eind jaren ’90 werd Google opgericht. Al snel ontstonden er methoden om hoger in deze zoekmachine te verschijnen. Iedereen had het in die tijd over het ‘spinnenweb’ waaruit een website is opgebouwd. Tegenwoordig spreken we van SEO structuur. Jammer, want (SEO) spinnenweb verwoordt veel beter hoe een goede website eruit moet zien.

Een spinnenweb is een mooi bouwwerk dat uit losse draden bestaat. Deze draden zijn op verschillende manieren met elkaar verbonden. Zo ontstaat er één vangnet, bedoeld om de prooi zo lang mogelijk vast te houden. Zo ziet een website er ook uit: losse pagina’s die met elkaar verbonden zijn. Doelstelling: websitebezoekers vangen en die zo lang mogelijk op de website vasthouden.

Hoe ziet een goede SEO structuur eruit?

Noem het een SEO spinnenweb of een SEO structuur: de opbouw is belangrijk. Een goede SEO structuur zorgt ervoor dat zoekmachines de website beter begrijpen. Dit verbetert de positie in zoekmachines.

Hoe ziet een goede SEO structuur eruit? Hieronder de belangrijkste onderdelen om dat (spinnen)web op de juiste manier op te bouwen.

De homepage en het menu

Het begint allemaal met de homepage: dat is het hart van je spinnenweb. Via de homepage maken bezoekers kennis met de doelstelling van de website. Het is dan ook belangrijk om op de homepage echt indruk te maken. Via de homepage belanden bezoekers bij het menu. Het menu vormt de hoofddraden naar de overige pagina’s (spinnenwebdraden).

Categoriepagina’s en subcategorieën

Aan het menu hang je verschillende categoriepagina’s. Voor een bedrijfswebsite zouden dit de categorie pagina’s diensten, over ons, nieuws en blogs kunnen zijn. Een website over huisdieren zal eerder kiezen voor honden, katten, vogels en knaagdieren. Maar de website kan ook voor voeding, gezondheid en opvoeding kiezen.

Subcategorieën zijn alleen voor grote websites aan te raden. Met subcategorieën maak je de navigatie een stuk duidelijker. Onthoud: hoofdcategorieën zijn altijd via het menu bereikbaar. Subcategorieën hangen onder de hoofdcategorieën.

Pagina’s en berichten

Hoe ziet een goede SEO structuur eruit wanneer je gebruik moet maken van pagina’s en berichten? Weet je ook het verschil tussen beiden? Het CMS-systeem WordPress maakt hier duidelijk onderscheid in. Pagina’s zijn bereikbaar via het menu of de navigatiebalk. Heb je bijvoorbeeld de hoofdcategorie diensten aangemaakt dan maak je een dienstenpagina. Op deze pagina staat de belangrijkste informatie. Pagina’s krijgen binnen WordPress geen publicatiedatum.

Een berichtenpagina is wel voorzien van publicatiedatum. Bovendien zorgt WordPress ervoor dat berichtenpagina’s makkelijk met elkaar verbonden zijn. Berichten zijn bedoeld om actuele informatie weer te geven. Denk hierbij aan een blog, een nieuwsbericht of een column. Berichten of blogs vormen de buitenkant van je spinnenweb. Maar wel een belangrijke buitenkant want ze houden de website samen.

Interne linkstructuur

Je weet nu dat bepaalde CMS systemen de berichtenpagina’s zelf aan elkaar linken. Dit noemen we ook wel gerelateerde artikelen. Wanneer het systeem dit niet zelf doet is het belangrijk om dit handmatig te doen.

Een interne linkstructuur is onmisbaar. Op elke pagina of in elk bericht link je een of meerdere (gerelateerde) blogs of artikelen binnen dezelfde website. Zo verbind je alle pagina’s met elkaar. Dit is belangrijk om een goede SEO structuur op te bouwen.

Websitebezoekers vangen

Een spinnenweb hangt altijd op een strategische plek. Een website moet diezelfde strategische plek hebben, anders valt er niks te vangen. De beste plek is bovenaan in zoekmachines. Het zijn echter de zoekmachines die bepalen welke websites bovenaan staan. Wil je aanspraak maken op een hoge positie dan moet je ervoor zorgen dat je website zo goed mogelijk aansluit bij bepaalde zoekopdrachten.

Websitebezoekers vangen doe je met goede en relevante content van een hoge kwaliteit. Hier heb je SEO teksten voor nodig. Nee dit zijn geen teksten die krom staan van de zoektermen. Dit zijn wel teksten met een goede opbouw, lekker leesbaar en belangrijke zoektermen op een subtiele wijze hierin verwerkt.

De prooi zo lang mogelijk vasthouden

Websitebezoekers zijn een prooi. Eenmaal gevangen is het belangrijk om ze zo lang mogelijk vast te houden. Dit gebeurt met informatieve of wervende content. Dan komen we toch weer op die SEO teksten uit. Want naast het feit dat ze websitebezoekers vangen weten SEO teksten die zelfde websitebezoekers vast te houden. Het is dus een combinatie van beiden.

Wat gebeurt er wanneer je de prooi niet kunt vasthouden? Deze ontsnapt en vliegt naar het volgende spinnenweb. Dat concurrerende spinnenweb weet de websitebezoeker misschien wel vast te houden. Je ziet die bezoeker dus nooit meer terug.

Hoe ziet een goede SEO structuur eruit? De conclusie

Een goede SEO structuur bestaat dus uit de volgende onderdelen:

  • homepage
  • menu
  • categorieën en subcategorieën
  • pagina’s en berichten
  • intern linken

Je mag hier eventueel nog een kennisbank of (interne) weblog aan toevoegen. Dit zijn aparte onderdelen van je website waar bezoekers vooral veel informatie terugvinden, of dit nu wervend, amuserend of informerend is. De kennisbank of interne weblog plaats je in het menu of in de footer van de website.

Eerste stap: teksten laten schrijven

Je hebt kunnen zien hoe een goede SEO structuur eruit ziet. Dit is iets dat je heel gemakkelijk zelf kan opbouwen. Nog belangrijker zijn (SEO) teksten. Dit zijn immers de honderden tot duizenden draden die je website aan elkaar houden. Maar je hebt goede en slechte spinnenwebdradwn. Slecht geschreven teksten zijn zwak, waardoor je geen prooi vangt of de prooi snel ontsnapt.

Wat jij nodig hebt zijn goede SEO teksten van een stevige (hoge) kwaliteit. Hiermee is je spinnenweb onverwoestbaar, vang je de meeste prooien en houd je deze prooi zo lang mogelijk vast. Teksten laten schrijven? Vraag direct de tarievenkaart aan of informeer naar de mogelijkheden. Maar wacht niet te lang, want je concurrent bouwt ook een spinnenweb!

Wat is SEO?

SEO staat voor zoekmachine optimalisatie (op zijn Nederlands). Dit is een verzameling technieken om je website hoger in Google te krijgen.

Wat is een SEO structuur?

Dit is de opbouw van je website, bedoeld om hoger in Google en andere zoekmachines te komen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven