Hoe werkt een website? – Internet vragen

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Het hele internet wordt overspoeld door miljarden websites. Hoe werkt een website? Een goede vraag want hier sta je eigenlijk helemaal niet bij stil. Terwijl het best interessant is om te weten hoe een website exact informatie deelt. Laten we dus eens gaan kijken wat een website precies is en hoe deze werkt. Na het lezen van deze blogpost ben je een hele ervaring rijker.

Uitleg over websites

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een website bestaat altijd uit een of meerdere samenhangende webpagina’s. Wanneer de website slechts één webpagina heeft een noem je dit ook wel een one-pager. Alle informatie staat dan op een en dezelfde pagina. In het verleden was een one-pager zeer populair, maar omdat dit soort websites niet goed scoren in zoekmachines kun je beter voor meerdere webpagina’s gaan.

Hoe werkt een website? Zo dus!

Om te kijken hoe een website werkt gaan we helemaal terug naar de basis. Allereerst heb je het internet. Dit is een openbaar netwerk van verschillende computernetwerken. Het internet moet natuurlijk perfect werken. Daarom heb je het internetprotocol, afgekort als IP. Dit is een computernetwerk waarmee computers met elkaar kunnen communiceren.

Het internet bestaat uit verschillende onderdelen. Het belangrijkste onderdeel is het wereldwijde web (www). Andere diensten zijn FTP (bestanden tussen computers uitwisselen), e-mail en Usenet (tekstberichten uitwisselen).

Het wereldwijde web (www)

Het www is een onderdeel van het internet. Het gaat hier om een systeem waarbij documenten en toepassingen via het internet wordt aangeboden. Hierover zijn technische afspraken gemaakt. Wil je een website bereiken dan bestaat het adres van deze website altijd uit het voorvoegsel www. Hiermee wordt dus verwezen naar het wereldwijde web.

De webserver

Een website staat altijd op een webserver, ook wel afgekort tot server. Dit is een programma dat via een netwerk opgevraagde documenten naar een andere server verstuurt. Een websitebezoeker is een cliënt en vraagt informatie op. De webserver draagt de opgevraagde gegevens over. Het kan ook om het uitvoeren van een actie gaan, bijvoorbeeld een programma starten.

Dan heb je ook nog webhosting

Misschien duizelt het je inmiddels maar eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Daarom maak ik nog even een korte samenvatting voor je:

Internet is het openbare netwerk en bestaat onder andere uit het wereldwijde web. Een webserver verstuurt documenten binnen het netwerk van het wereldwijde web (www).

Wil je een website online zetten dan heb je altijd webhosting nodig. Dit is een dienst waarvoor je maandelijks of jaarlijks betaalt. Je neemt ruimte af voor het opslaan van alle inhoud die je via een website aanbiedt.

Er is veel mogelijk op het gebied van webhosting. Gratis hosting kent zijn beperkingen, bovendien betreft het adres van de website dan altijd een subdomein. De meeste webmasters kiezen voor shared hosting. Je deelt een server met verschillende websites. Shared hosting is redelijk goedkoop maar wanneer er een zware website meedraait kan dit ertoe leiden dat de andere websites trager worden. Om dit op te lossen heb je de virtueel private Server (VPS) of de dedicated server. In dit laatste geval heb je een eigen server tot je beschikking. Dit is wel een stuk duurder.

Zo werkt een website in de praktijk

Hoe werkt een website nu echt? Een website is oproepbaar via een adres. Feitelijk gaat het hier om een IP-adres, een lange reeks van cijfers. Omdat het voor mensen lastig is om een lange reeks cijfers in te typen is er de domeinnaam bedacht. Bijvoorbeeld biancawalraven.nl, deze naam verwijst door naar een uniek IP adres.

Wanneer je de domeinnaam oftewel de URL in de browser intypt dan verstuurt deze je verzoek naar het internet. Het verzoek komt bij de desbetreffende webserver uit. Deze vraagt de juiste file op. Deze file wordt vervolgens naar de browser verstuurd en getoond. Om het nog wat duidelijker te maken: de informatie die je ziet wordt getoond via twee verschillende server. De FTP server bevat de bestanden van de website en de databaseserver bevat alle data. De webserver moet dus bij de twee verschillende servers de gevraagde informatie ophalen.

Afzonderlijke webpagina’s

Een website bestaat vaak uit meerdere webpagina’s. Elke webpagina heeft een uniek adres (URL). Bij het opvragen van een bepaalde URL ontvang je ook de bijbehorende informatie. Wanneer je van de ene pagina naar de andere surft dan moet de server telkens weer een nieuw verzoek versturen. De juiste informatie wordt opgehaald en in de browser getoond.

Dit gaat zo snel, je merkt hier amper wat van. Gemiddeld duurt het minder dan 2 seconden voordat de gevraagde webpagina beschikbaar is.

Waarom is een website traag?

Soms wil je een bepaalde website bezoeken maar is deze ontzettend traag. De gevraagde informatie wordt pas na enkele seconden getoond. Dat een website traag is heeft verschillende oorzaken. Allereerst kan het aan de internetverbinding van de gebruiker liggen. Bij een trage internetverbinding duurt het veel langer voordat een webpagina geladen is. Wanneer de webpagina grote scripts of afbeeldingen bevat dan duurt het allemaal nog eens extra lang.

Een trage website kan ook aan de server van het hostingbedrijf liggen. Bijvoorbeeld bij technische problemen maar ook bij shared hosting, waarbij één grote website alle data opslokt.

Het kan ook dat afbeeldingen, video’s en bestanden te groot zijn. Een zwaar bestand zorgt voor een langzaam werkende website. Een ander probleem is het gebruik van een bepaald thema of een plug-in. Sommige plug-ins voeren complexe handelingen uit waardoor er een langere laadtijd ontstaat.

Kan ik zelf een website maken?

Meer dan de helft van alle webmasters (website-eigenaren) maakt de website zelf. Dit is goed mogelijk door gebruik te maken van een CMS zoals WordPress, Joomla of Drupal. Heb je enige kennis van programmeertaal dan is het ook heel goed mogelijk om de website helemaal zelf te schrijven (bouwen).

Een professionele of zakelijke website vraagt toch wat meer aandacht. In dit geval is het beter om een webdesigner in te schakelen. Dit geldt ook voor de inhoud van de website, met name teksten zijn ontzettend belangrijk.

Wil je goed vindbaar zijn in zoekmachines dan heb je zeker een SEO tekstschrijver nodig. Deze zorgt niet alleen voor een goede vindbaarheid in de organische zoekresultaten, ook realiseren de teksten een hogere conversie. Best wel iets om over na te denken, want de concurrentie op het internet is ontzettend groot en zal de komende tijd alleen maar toenemen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven