Hoe werkt een passief inkomen?

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Je hebt ergens over passieve inkomsten gehoord. Het is de perfecte manier voor het opbouwen van een mooi loon, spaarpotje of oudedagsvoorziening. Hoe werkt een passief inkomen? Hartstikke goed dat je deze vraag stelt, want velen denken dat je dit wel even tussendoor doet. Terwijl een passief inkomen in het begin hard werken is. Maar: je inspanningen worden beloond en uiteindelijk lig je op het strand geld te verdienen.

Een passief of een actief inkomen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Om te ontdekken hoe een passief inkomen werkt is het handig wanneer je het verschil tussen een passief en actief inkomen kent. Bijna iedereen heeft een actief inkomen. Dit zijn inkomsten (verdiensten) waar je iets voor doet. Je ruilt je inspanningen tegen geld.

Voorbeelden van een actief inkomen zijn loon uit arbeid (via een werkgever) of als ondernemer. Ook het ontvangen van een uitkering behoort tot het actief inkomen. Tegenover een uitkering staan namelijk verplichtingen, bijvoorbeeld een sollicitatieplicht of de plicht om informatie door te geven.

Wanneer je AOW (pensioen) ontvangt heb je geen verplichtingen, daarom lijkt dit geen actief inkomen. Toch is het dat wel, je bent namelijk iedere maand weer verzekerd van een vast bedrag.

Dat is dan ook gelijk het grootste verschil met een passief inkomen: je maandinkomsten zijn niet zeker. Bovendien ruil je met een passief inkomen je werkuren niet voor geld.

Hoe werkt een passief inkomen?

Laten we eens wat dieper ingaan op de werking van een passief inkomen. Bij een actief inkomen verricht je arbeid. Zodra je stopt met werken dan ontvang je ook geen inkomen meer. Uitgezonderd bepaalde regelingen, bijvoorbeeld het opnemen van je vakantiedagen of bij ziekte. Maar wanneer je ontslag neemt dan ben je ook je vaste inkomsten kwijt.

Hoe werkt een passief inkomen dan? Hier werk je ook voor, alleen staan de gewerkte uren niet in relatie met je inkomsten. Mensen die al enkele jaren een passief inkomen hebben werken hier gemiddeld tussen de 4 en 10 uur per week voor. Wil je het passief inkomen laten groeien dan ben je wekelijks 10 tot 30 uur bezig.

Stel dat je een week vrijaf neemt. Je passief inkomen blijft gewoon doorlopen. Dit betekent dat je evengoed geld ontvangt, zelfs wanneer je geen inspanningen verricht. Ga je een maand op vakantie? Ook dan blijven je inkomsten binnenstromen.

Verschillende methoden, maar wat werkt echt?

Er zijn meer dan 50 verschillende methoden tot het creëren van passieve inkomsten. Hoe werkt een passief inkomen als er zoveel methoden zijn? Dit komt omdat er ook net zoveel of juist veel meer methoden zijn om een actief inkomen binnen te halen. Denk maar eens aan al die verschillende beroepen zoals de verkoper, leraar, piloot, dierenverzorger, taxichauffeur en nog veel meer.

Wanneer je voor een actief inkomen gaat dan kies je een beroep dat bij je past. Niet alleen met betrekking dat opleiding, kennis en ervaring maar ook omdat je het leuk vindt. Je moet immers dagelijks met plezier naar je werk kunnen gaan.

Zo werkt het ook met een passief inkomen. Je kiest iets waar je kennis of ervaring mee hebt of waarin je jouw passie kunt leggen. Dingen kun je leren, daarom is het altijd mogelijk om over te stappen naar een andere methode. Wat echt werkt? Iets dat jouw ziel en zaligheid heeft. Dat is het belangrijkste, anders gaat het genereren van een passief inkomen echt niet werken.

Extra inkomen genereren is helemaal niet zo moeilijk

Op het gebied van passief inkomen heb je drie groepen. De eerste groep zegt dat het heel moeilijk is om aan passieve inkomsten te komen. Hier zit wel een kern van waarheid in. Wanneer jij je onvoldoende inspant dan blijven die inkomsten uit. De tweede groep zegt dat passieve inkomsten juist hartstikke makkelijk zijn en iedereen dit kan. Dit klopt niet helemaal. Wanneer je niet over voldoende tijd beschikt, niet wil investeren en ook totaal geen kennis hebt dan levert een passief inkomen je helemaal niets op.

Dan heb je de derde groep en die is tenminste eerlijk. Een passief inkomen is helemaal niet zo moeilijk maar je moet er wel voldoende tijd in investeren. Dit betekent dat je allereerst kennis opdoet, desnoods met een online cursus of training. Daarnaast moet je soms een financiële investering doen. Die investering varieert van een tientje tot meer dan duizend euro. Daarnaast is het goed om te weten dat je in het begin tussen de 10 en 30 uur aan het werk bent. Hierna wordt het minder, totdat je uiteindelijk helemaal niet behoeft te werken (of nauwelijks).

Situaties waarin je beter bij een actief inkomen blijft

Heb je een vaste baan of ben je ondernemer en heb je een actief inkomen? Je bent er dan maandelijks van verzekerd dat je vaste lasten kunt betalen. Misschien denk je erover om over te stappen op een passief inkomen. Toch is dit niet in alle situaties een goed idee. Hieronder schets ik wat situaties waarbij je het beter bij je actief inkomen kunt houden.

Je zit in financiële problemen. Je hebt bijvoorbeeld grote schulden of je zit in de schuldsanering. Heb je een vast salaris of een uitkering dan kun je het hier beter even bij laten. Zorg dat je eerst uit de schulden raakt of dat er niet meer schulden bijkomen. Zeg zeker niet zomaar je baan op om dit te verruilen voor een passief inkomen.

Je werkt al 60 uur per week. Wanneer je zoveel werkt heb je geen tijd meer over voor het opbouwen van een passief inkomen. Je moet in het begin echt tijd investeren, anders kom je er niet.

Je partner staat er niet achter. Soms moet je, om passief inkomen op te bouwen, een stapje terugdoen met betrekking tot andere werkzaamheden. Dit betekent in het begin wat financiële onzekerheid. Wanneer je partner hier niet achter staat dan kun je beter voor die zekerheid gaan en je vaste baan behouden.

Meer weten over dit soort inkomsten

Je weet nu alles over de werking van een passief inkomen. Wil je nog meer weten? Op deze website vind je alle informatie die je nodig hebt.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven