Hoe schrijf je een boek?

Bijgewerkt: 16 april 2023

Laat een verhaal in je hoofd tot leven komen. Schrijf het op papier of zorg dat het op je scherm verschijnt. Na enkele weken tot maanden is het klaar: je allereerste boek. Maar ja, hoe schrijf je een boek zodat lezers het interessant vinden? Een boek schrijven is een hele uitdaging en een langdurig proces. Hieronder staan tips die je helpen bij het schrijven van een boek.

Het genre en onderwerp van je boek bepalen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Allereerst is het belangrijk om te bedenken welk soort boek je wilt schrijven. Dit kan om een roman, een thriller of een biografie gaan. Maar misschien ook een zelfhulpboek of een cursusboek. Je moet weten welke boodschap je over wil brengen. Dat bepaalt ook over welk onderwerp het boek gaat.

Een plan van aanpak opstellen

Begin niet zomaar te schrijven. Het is goed om vooraf een overzicht te maken van het boek. Het helpt om eerst de titels van de hoofdstukken te schrijven. Hiermee maak je als het ware een duidelijk overzicht van het boek.

Vind je een boek schrijven lastig? Help jezelf door bij elk hoofdstuk alvast een samenvatting te maken. Zo weet je wat je straks bij elk hoofdstuk gaat schrijven.

De eerste versie maken

Weet je hoe je een boek schrijft? Dit doe je door te beginnen met schrijven zonder je zorgen te maken over het resultaat. Je hoeft in het begin niet elk woordje of elke zin te perfectioneren. Dit is iets wat later komt ze. Het is veel belangrijker dat de eerste versie op papier of op het beeldscherm komt te staan.

Laat je dus niet leiden door je innerlijke criticus. Die moet voor nu maar even zwijgen. Laat je creatief de vrije loop en werk zo vaak als mogelijk aan je boek.

Soms wordt gezegd dat je jezelf eerst moet trainen en het schrijven van een boek. Onzin, de beste schrijvers deden dit zonder training. Je hoeft echt niet eerst een aantal artikelen te schrijven voordat je boek schrijver bent. Het schrijven van een goed boek heb je in je of heb je niet in je. Natuurlijk kun je aan je vaardigheden werken maar jezelf van tevoren trainen is alleen maar tijdverspilling.

Het werk herzien en bewerken

Is de eerste versie gereed? Dan wordt het tijd om meer kritisch naar je werk te kijken. Lees de hoofdstukken één voor één door. Verwijder delen die achteraf toch niet zo interessant zijn of weinig meerwaarde toevoegen. Soms helpt het om nieuwe scènes aan het schrijfwerk toe te voegen. Dat kan het verhaal net wat spannender maken

Het herzien en bewerken van je boek is een intensief klusje. Hier moet je dan ook zeker voldoende tijd voor uittrekken. Soms ben je meer tijd kwijt met het herzien dan met het schrijven van het boek.

Een tegenlezer inschakelen

Je denkt dat je boek perfect is en dat je alle fouten eruit hebt gehaald. Zelfs wanneer je 50 keer een hoofdstuk leest kan het gebeuren dat je een fout niet ziet. Dit komt omdat je blind bent voor je eigen werk.

Wanneer je tevreden bent, vraag dan een vriend, collega of iemand anders om het boek te lezen. Wees er op bedacht op dat vrienden, familie of collega’s vaak te enthousiast naar je boek kijken. Dat is zonde want je wil opbouwende kritiek ontvangen. Schakel daarom een tegenlezer in. Dat is iemand die met een professioneel oog je boek leest. Het is een investering maar wel de moeite waard. Je ontvangt eerlijke feedback waar je echt iets mee kan.

Je boek publiceren

Voor velen is dit een spannende tijd: je boek publiceren. Je kunt ervoor kiezen om dit door een uitgever te laten doen. Zoek een uitgever die bereid is om naar je werk te kijken. Veel schrijvers sturen hun manuscript naar verschillende uitgevers.

Een andere optie is je boek in eigen beheer uitgeven. Hiervoor moet je een investering doen, of je kiest ervoor om een boek pas te laten drukken wanneer er een bestelling op tafel heeft. Wanneer je een boek in eigen beheer uitgeeft vraag dit wat meer werk van jou. Aan de andere kant houd je er financieel meer aan over.

Regels met betrekking tot de verkoopprijs van boeken

Sommigen denken dat er regels zijn die bepalen hoeveel geld je voor een boek mag vragen. Dat klopt niet want dit mag je helemaal zelf bepalen. De prijs van een boek is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan populariteit van de auteur, lengte van het boek, het genre, de kwaliteit en marktomstandigheden. De meeste boeken worden verkocht voor een prijs die tussen de € 10 en € 35 ligt.

Gaat je boek over een specifiek onderwerp waarbij je veel details en illustraties prijsgeeft dan kan de prijs hoger liggen. Boeken zijn vaak ook duurder wanneer ze door een uitgever op de markt worden gebracht.

Wanneer de prijs vaststaat mag je niet zomaar korting op je boek geven. Een prijswijziging moet je verplicht doorgeven aan het Commissariaat voor de Media. Dus ook wanneer je korting geeft. In sommige gevallen vormt het geven van kortingen geen probleem.

  • Wanneer het om een tijdelijke actieprijs gaat
  • Bij een combinatieprijs voor je boek en een artikel dat hieraan verwant is
  • Wanneer je het boek in een grote hoeveelheid aan een eindafnemer verkoopt

Een aanzienlijke korting kan aantrekkelijk zijn voor de koper of de eindafnemer. Je moet er wel voor waken dat je, ondanks het geven van korting, nog steeds winst maakt. Verkoop je het boek via een uitgever of boekhandel? Dan is het belangrijk om vooraf afspraken te maken wanneer je eventueel een korting wil aanbieden.

Is het schrijven van een boek moeilijk?

Het schrijven van een boek kan voor sommigen lastig zijn. Dit hangt weer van verschillende factoren af. Ten eerste het type boek dat je wilt schrijven, of het een roman, non-fictie, kinderboek of poëzie is. Elk type boek vereist een andere schrijfstijl en structuur.

Ten tweede hangt het af van de schrijfervaring van de auteur. Sommige mensen hebben al jaren ervaring met het schrijven van korte verhalen, artikelen of blogs, terwijl anderen helemaal geen schrijfervaring hebben.

Daarnaast speelt motivatie en doorzettingsvermogen een rol bij het schrijven van een boek. Het is een tijdrovende taak. Sommige mensen hebben moeite om zich te concentreren en hun ideeën op papier te zetten.

Ten slotte hangt het af van de kwaliteit van het boek dat je gaat schrijven. Het schrijven van een goed boek vereist een sterke verhaallijn en personages. Maar ook aandacht voor de juiste structuur, stijl, grammatica en spelling.

Kortom, het schrijven van een boek is een uitdaging. Maar het is niet onmogelijk en het je veel plezier opleveren.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven