Hoe schrijf je een artikel? 13 tips!

Bijgewerkt: 22 augustus 2021

Daar zit je dan: het toetsenbord voor je. Hoe schrijf je een artikel? Dit is de eerste vraag die bij je opkomt. Een goed artikel voldoet aan een aantal kenmerken. Schrijf je een artikel voor het internet dan moet deze ook nog eens SEO proof zijn. Om jou een goed artikel te laten schrijven ontvang je van mij 13 cruciale tips.

Tip 1: het doel/ de doelgroep

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Hoe schrijf je een artikel wanneer je niet eens weet wat het doel hiervan is? Start met de basis en bepaal het doel en de doelgroep. Het doel kan zijn: informeren, overtuigen, amuseren, activeren, waarschuwen etc. Ook de doelgroep is belangrijk, zo weet je tenminste voor wie je schrijft. Bekende voorbeelden van doelgroepen zijn:

  • Mannen
  • Vrouwen
  • Jongeren
  • Werkenden
  • Hoogopgeleiden

Verschillende doelgroepen kunnen elkaar overlappen.

Tip 2: het onderwerp van het artikel

Het onderwerp van je artikel sluit vaak bij de website of je bedrijf aan. Heb je een bakkerij dan schrijf je bijvoorbeeld een artikel over koekjes of taarten. Het is een beetje vreemd om een artikel over hondenverzorging op je bakkerswebsite te plaatsen. Probeer het onderwerp zo dicht mogelijk bij je werkgebied of website te houden.

Tip 3: informatie verzamelen

Een artikel schrijven betekent dat je informatie, kennis of feiten met je lezers deelt. Soms moet je hier veel informatie voor opzoeken. Verzamel de benodigde informatie voordat je met schrijven begint. Het is heel vervelend om halverwege het artikel af te moeten haken omdat je over onvoldoende informatie beschikt.

Tip 4: verzin een pakkende titel

De titel moet direct duidelijk maken waar het artikel over gaat. Een goede SEO titel is ook nog eens beter vindbaar in zoekmachines. Is het artikel bedoeld voor je website zorg er dan voor dat deze voorzien is van een H1 tag.

Tip 5: schrijf zoals je praat

Veel artikelen komen kunstmatig over. In principe moet je schrijven zoals je praat. Op deze manier ziet het artikel er veel natuurlijker uit. Natuurlijk houd je bij een geschreven artikel rekening met de zinsbouw, iets dat je tijdens het praten niet doet. Bovendien gebruik je interpunctie in een artikel terwijl je dit niet in gesproken taal uitspreekt. Een geschreven artikel ziet dus wat anders uit maar de basis is: schrijf zoals je praat.

Tip 6: let op je spelling en grammatica

Zelfs de beste tekstschrijver is geen heilige en maakt wel eens een taalfout of spellingfout. Dat het jou gebeurt, daar hoef je je niet over te schamen. Toch is het belangrijk om op je spelling en grammatica te letten. Neem er desnoods het (online) woordenboek bij. Een artikel met veel taalfouten komt gewoon onprofessioneel over.

Tip 7: stel vragen aan jezelf

Wanneer je een artikel schrijft kun je jezelf een aantal vragen stellen. Aan de hand daarvan werk je het artikel uit. Zo verzin je een goede inhoud voor je tekst. Een voorbeeld van een vraag is: hoe oud wordt een hond? Zoek het antwoord op deze vraag op en verwerk het antwoord in je tekst die over honden gaat. Je zou kunnen schrijven: “de gemiddelde levensverwachting van de hond ligt tussen de acht en twaalf jaar.”

Tip 8: een goede indeling

Hoe schrijf je een artikel en voorzie je deze van een goede indeling? Je begint met een titel en inleidende tekst. Hierna volgt de rest van het artikel. Zorg ervoor dat je de tekst in verschillende paragrafen en alinea’s opdeelt. Boven elke nieuwe paragraaf zet je een tussenkopje. Gebruik hier de H2 of H3 tag voor.

Tip 9: kopieer geen teksten

Elk artikel moet uniek zijn, vooral wanneer je voor het internet schrijft. Gekopieerde teksten scoren slechter in zoekmachines. Bovendien schend je het auteursrecht en krijg je mogelijk een boze tekstschrijver (inclusief deegroller) achter je aan. Je mag best wat informatie uit één of meerdere artikelen halen maar schrijf het artikel in je eigen woorden. Zonder hele lappen tekst (bijna) letterlijk over te nemen.

Tip 10: herlees de tekst

Herlees het artikel nadat je hem geschreven hebt. Doe dit het liefst een dag later, dan kijk je er met een frisse blik tegenaan. Het kan zelfs voorkomen dat je de tekst al vier keer hebt gelezen en dat je nog steeds fouten tegenkomt. Op zich niet vreemd, we lezen namelijk snel over fouten heen. Vooral wanneer je de tekst zelf geschreven hebt.

Tip 11: aanpassen en verbeteren

Een artikel schrijven betekent soms meerdere keren aanpassen en verbeteren. Misschien moet je zinnen weglaten of moet je hier en daar wat toevoegen. Haal taalfouten eruit en zorg dat zinnen kloppen. Ook het aanpassen en verbeteren kan de nodige tijd van je vragen.

Tip 12: laat een ander je artikel lezen

Voordat je het artikel publiceert is het verstandig om dit eerst door iemand anders te laten lezen. Deze kijkt er vanuit een andere hoek tegenaan. Lukt het niet om iemand anders je artikel te laten lezen, haal dan de tekst door een online spellingsprogramma. Niet 100% betrouwbaar maar je krijgt wel tips over mogelijke foutjes of de opbouw van de tekst.

Tip 13: artikel laten schrijven

Vooral schrijven voor het internet is ontzettend lastig. Wil je goed zichtbaar zijn in zoekmachines dan moet een tekst namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Wanneer je niet bekend bent met SEO is het beter om je artikel te laten schrijven. De SEO tekstschrijver weet namelijk precies hoe het moet.

Een artikel laten schrijven? Vraag gerust vrijblijvend de tarievenkaart aan. Het kost je niets maar je weet wel waar je aan toe bent. Ga voor die online zichtbaarheid!


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven