Hoe maak ik een website zonder te betalen?

Bijgewerkt: 12 november 2022

Tegenwoordig heb je een smak geld nodig om een website op te starten. Het laten bouwen van een website kost al snel tussen de € 200 en meer dan € 5000. Dan ben je er nog niet want voordat de site vindbaar is in zoekmachines ben je alweer honderden euro’s verder. Hoe maak ik een website zonder te betalen? Een goede vraag, want het is heel goed mogelijk om zonder geld een website te maken.

Registreren van een domeinnaam

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een website maken is zelden voor 100% gratis, tenzij je genoegen neemt met een subdomein of reclame op je website. Wil je een unieke domeinnaam dan zul je deze bij een lid van de SIDN moeten registreren. Alleen een domeinnaam kost tussen de € 4 e € 15 per jaar. Wil je hier ook een website op plaatsen dan heb je hosting nodig. Gemiddeld ben je hiervoor tussen de € 25 en € 250 per jaar kwijt. Hoe minder je betaalt hoe kleiner de beschikbare webruimte, maar ook de snelheid ligt dan lager.

Wil je een gratis domeinnaam? Je krijgt dan een subdomein. Dit kan bijvoorbeeld via blogger.com. Je URL komt er dan zo uit te zien: jouwurl.blogspot.com. Daar waar je ‘jouwurl’ ziet staan komt een door jou gekozen naam.

Ook via jouwweb.nl registreer je een gratis sub domeinnaam. Zo ziet de URL er dan uit: jouwwebsites.jouwweb.nl. Waar je ‘jouwwebsites’ ziet staan komt dus de door jou gekozen naam. Op deze manier is het mogelijk om een gratis domeinnaam te registreren, maar echt professioneel ziet het niet uit.

Hoe maak ik een website zonder te betalen? Nog een aantal tips

Een gratis (sub)domeinnaam is één ding, maar er zijn nog meer manieren om een website zonder te betalen te maken. Bespaar kosten op het inschakelen van een webdesigner, SEO specialist en tekstschrijver. Bekijk hieronder handige tips & tricks.

Kiezen voor een gratis CMS

Hoe maak ik een website zonder te betalen? Door gebruik te maken van een gratis CMS. Het gaat hier om een Content Management System dat volgens het WYSIWYG principe werkt. Je bouwt een website zonder kennis van programmeertaal. Wat je ziet is ook wat je krijgt, zo eenvoudig is het.

Een CMS werkt alleen wanneer je domein en webhosting aan een aantal vereisten voldoet. Zo heb je ten eerste voldoende schijfruimte nodig want je moet het CMS installeren. Daarnaast moet het webhosting pakket programmeertaal zoals PHP maar ook een MySQL database ondersteunen.

Het meest bekende gratis CMS is WordPress. Gebruiksvriendelijk, uitbreidbaar en zonder te betalen. Je hebt de keuze uit honderden thema’s en plug-ins. Heb je specifieke wensen dan zul je hiervoor moet betalen, maar ook met de gratis opties kom je heel ver. Wanneer je een beetje verstand hebt van HTML en CSS kun je een bestaand gratis thema makkelijk aanpassen naar je eigen wensen.

Andere gratis CMS zijn Drupal, Joomla en Xoops. Ook CMS Made Simple en MODx kom je steeds meer tegen. Elk CMS heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is goed om je hier eens in te verdiepen, dan weet je ook welk CMS het beste bij je situatie past.

Gratis cursus WordPress of ander CMS

Kun je niet zo goed overweg met WordPress of een ander CMS maar wil je wel een website maken zonder te betalen? Volg dan een van de gratis (mini) cursussen. Je vindt veel tools op YouTube of andere websites. Houd er wel rekening mee dat er bij sommige cursussen een addertje onder het gras zit. De eerste les is gratis, hierna moet je betalen.

Gratis afbeeldingen en video’s

We zijn tegenwoordig heel visueel ingesteld. Hoe maak ik een website zonder te betalen inclusief afbeeldingen en video’s? Gratis foto’s vind je op stockwebsites zoals Pixabay en Unsplash. Bij sommige websites hoef je niet eens de auteur te vermelden. Houd er wel rekening mee dat veel mensen gebruik maken van dit soort stockwebsites. Hierdoor zal jouw gekozen afbeelding ook op tientallen andere websites voorkomen. Dit kan voor je SEO ranking misschien wat nadelig uitpakken.

Gratis stockvideo’s zijn wat lastiger te vinden maar probeer het eens op Pexels.com of Pixabay. Ook deze video’s mag je gratis op je website plaatsen.

Wees voorzichtig met het overnemen van foto’s en video’s van andere websites. Dit geldt ook voor het embedden van afbeeldingen of video’s (bijvoorbeeld van social media of YouTube). Wanneer je dit zonder toestemming van de oorspronkelijke auteur doet dan schend je het auteursrecht. Dit kan je uiteindelijk een flinke boete opleveren.

Zelf je teksten schrijven

Het belangrijkste onderdeel van een website zijn de teksten, artikelen, blogs en natuurlijk de homepage. Hiermee vul je de website op. Niet alleen bedoeld voor je websitebezoekers maar ook voor een goede ranking in Google of andere zoekmachines.

Wil je de website zonder te betalen online zetten, dan schrijf je alle teksten zelf. Bereid je hier goed op voor, want de concurrentie op het internet is groot. Alleen de beste tekstschrijvers behalen de hoogste posities in zoekmachines. Je zult dus van goeden huize moeten komen om je concurrenten te verslaan. Is een hoge positie in Google minder belangrijk dan maakt het niet uit hoe je teksten eruit zien.

Voor het schrijven van een enkele tekst van 500 woorden reken je op een tijdsbestek van 30 minuten tot wel 4 uur. Hoe meer en vaker je schrijft, hoe handiger je hierin wordt. Het kost je dan uiteindelijk minder tijd.

SEO technieken zonder te betalen

Je hebt een zakelijke website of je richt je op affliate marketing. In deze gevallen is het belangrijk dat je website hoog in zoekmachines scoort. Je komt dan bijna altijd bij SEO technieken uit. Dit zijn de technische optimalisatie van de website, content (inhoud) en linkbuilding. Zoekmachineoptimalisatie is een dure hobby. De gemiddelde onderneming besteedt maandelijks tussen de € 500 en € 5000 aan online marketing uit.

Ben je technisch aangelegd en maak je gebruik van een CMS dan is het heel goed mogelijk om je website zelf technisch te optimaliseren. Dit is ook het geval wanneer je een goede blogger of schrijver bent, je hebt dan geen SEO tekstschrijver nodig. Met wat sociale vaardigheden kun je ook nog eens inzetten op linkbuilding. Hierbij ga je een samenwerking met andere websites aan.

Conclusie een website maken zonder te betalen

Wil je nog geen cent aan een website uitgeven dan heb je het volgende nodig:

  • Gratis subdomein
  • Gratis CMS
  • Technische kennis
  • Goede schrijftechniek
  • Sociaal netwerk

Wil je toch een beetje professioneel overkomen en een echte domeinnaam registreren? Dan ben je tussen de € 25 en € 100 per jaar kwijt. Tenzij het om een hele grote website gaat, dan moet je zeker op € 250 per jaar rekenen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven