Hoe lang duurt het om een blog van 500 woorden te maken?

Bijgewerkt: 14 juli 2023

Wanneer je een website hebt, is het belangrijk om hier regelmatig nieuwe content op te plaatsen. Het liefst elke dag, of in ieder geval meerdere keren per week. Hoe sneller je schrijft, hoe frequenter je kunt publiceren. Een vlotte werkwijze maakt je dus veel productiever. Bovendien levert dit meer zichtbaarheid in zoekmachines op.

Kun jij makkelijk 4 uur besteden aan een blog van 500 woorden? Misschien deel je jouw tijd verkeerd in. De ervaren tekstschrijver is veel sneller.

Een succesvolle blog opzetten

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Met een website wil je verkeer aantrekken. Zonder verkeer geen naamsbekendheid en ook geen omzet. Bloggen is een goede manier om meer verkeer aan te trekken. Wil je een succesvolle blog opzetten, dan moet je frisse en relevante inhoud schrijven. Dit zorgt ervoor dat mensen naar je website terug blijven keren.

Frequentie en kwalitatief bloggen heeft nog een voordeel: je valt op in zoekmachines. Verschillende zoekmachines geven de voorkeur aan websites met regelmatig verse content. Daarnaast moet de inhoud van hoge kwaliteit zijn.

Hoe lang duurt het om een blogbericht van 500 woorden te schrijven?

Wil je goede blogs schrijven, dan moeten ze een minimale lengte van 400 woorden hebben. Nog beter is om 600 woorden aan te houden. Wanneer je voor 500 woorden gaat, kies je de gulden middenweg.

Over het algemeen kunnen blogs van 500 woorden goed in de organische zoekresultaten scoren. Hierbij is het wel belangrijk dat de inhoud relevant en informatief is.

Veel beginnende bloggers vragen zich af hoe lang het duurt om een blog van 500 woorden te maken. Sommigen kunnen dit in 30 minuten realiseren. Wil je dit ook leren, lees dan vooral even mijn artikel met tips om blogs te schrijven in slechts 30 minuten.

Hoe lang je over deze lengte doet, is afhankelijk van je schrijfervaring. Maar ook hoe bekend je bent met het onderwerp. Tekstschrijvers met men dag ervaring zijn soms 2 uur of langer bezig.

Wat is een goede schrijfsnelheid?

De snelste schrijver is een Amerikaanse vrouw, die in slechts 15 minuten tijd een blog of een tekst van 500 woorden schrijft. Ze heeft een ontzettend snelle werkwijze. Sommigen zeggen dat dit niet mogelijk is. Toch kan het, er zijn nu eenmaal mensen die zeer snel door kunnen werken. Sneller dan anderen.

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor vaardigheden zoals strijken, koken, tuinieren of andere dingen. De een is hier heel snel mee, de ander heeft meer tijd nodig.

Een goede schrijfsnelheid voor een blog van 500 woorden, zou tussen de 40 en 60 minuten moeten leggen. Dit is inclusief onderzoek over het onderwerp, en ook een zoektermen onderzoek.

Waarom veel bloggers hun tijd verdoen

De meeste bloggers hebben meer tijd nodig om een stukje tekst van 500 woorden te schrijven. Het is niet dat ze slecht schrijven of moeite hebben om op ideeën te komen. Vaak ligt het aan hun tijd verdoen met onderzoeken:

  • Ze zijn te lang bezig met zich te verdiepen in het onderwerp
  • Ze stellen te hoge eisen aan zichzelf waardoor ze continu de inhoud van een blog aanpassen
  • Ze besteden te veel tijd aan een zoektermen onderzoek

Er zijn dus verschillende redenen om veel tijd kwijt te zijn met bloggen. Daarnaast zijn er ook mensen die het heel moeilijk vinden om een onderwerp of een blogtitel te bedenken. Of ze hebben moeite met de opbouw van hun blogs.

Goed onderzoek is toch belangrijk?

Wanneer je voor anderen schrijft, is het belangrijk dat je kennis omtrent het onderwerp hebt. Dat kan lastig zijn, want je kunt nu eenmaal niet overal kennis van hebben. Wanneer je weinig met techniek hebt en je moet hierover schrijven, dan kost het meer tijd om onderzoek naar het onderwerp te doen. Dit is iets dat je niet kunt voorkomen.

Het is een ander verhaal wanneer je over iets schrijft waar je bekend mee bent. Wanneer je bijvoorbeeld een dierenwinkel hebt, dan weet je moeiteloos blogs over dieren te schrijven. Je hoeft dan weinig informatie op te zoeken. In dit geval kost het veel minder tijd om een goede SEO-blog te schrijven.

Het enige dat je eventueel moet doen is een zoektermen onderzoek. Want dat is belangrijk voor SEO. Wanneer je ervaring hebt met bloggen zul je merken dat je steeds minder vaak een zoektermen onderzoek hoeft uit te voeren. Dit komt omdat je bekend raakt met populaire zoektermen, en je weet deze moeiteloos te vinden. Zonder teveel tijd in dit soort onderzoeken te steken.

Het geheim om sneller te leren schrijven

Bloggen gaat niet alleen over wat woorden op papier of het beeldscherm zetten. Vaak vereist dit een onderzoek, veel creativiteit en achteraf nog bewerken.

Sommigen hebben een snelle werkwijze en kunnen hierdoor effectiever en frequenter bloggen. Bij anderen kan het dagen duren, voordat er een goede blogpost gereed staat.

Het is eerlijk om jezelf af te vragen of je wel snel genoeg schrijft. Er zijn tenslotte veel marketeers en bloggers die veel effectiever in hun werkwijze zijn. Hieronder laat ik je zien hoe lang het moet duren om een blogpost te schrijven, waarbij ik elk onderdeel apart bespreek. Zo weet je hoeveel tijd je aan elk onderdeel moet besteden.

Brainstormen over het onderwerp

Je moet eerst weten waar je over gaat schrijven. Een nieuw onderwerp bedenken kan lastig zijn. Sommigen hebben in enkele minuten een onderwerp bedacht, anderen lopen hier dagen over te tobben. Het helpt om eenmaal per week een lijst met nieuwe blogideeën op te stellen. Doe dit voor een hele week, zodat je niet vastloopt. Meestal wanneer je een onderwerp hebt bedacht, komen de andere onderwerpen vanzelf.

Een lijst met 20 nieuwe blogideeën maken, zou tussen de 10 en 30 minuten moeten duren. Wanneer je hier meer tijd voor nodig hebt, is het verstandig om deze vaardigheden verder te ontwikkelen. Lees ook hoe je een contentkalender maakt.

Onderzoek naar het onderwerp

Heb je veel verstand over het onderwerp? Dan kun je gedurende het schrijven af en toe wat informatie opzoeken. Dat kost tussen de 3 en 5 minuten van je tijd. Soms hoef je helemaal niks op te zoeken.

Gaat het om een onderwerp waar je weinig kennis van hebt, dan heb je meer tijd nodig om informatie uit verschillende bronnen te verzamelen. Dit zou echter niet te lang moeten duren, maximaal 10 minuten.

Een zoektermen onderzoek

Het is belangrijk om de juiste zoektermen in je blogs te verwerken. Wanneer je middels een tool een zoektermen onderzoek uitvoert, kost dit ongeveer 3 minuten van je tijd. Je kunt ook je creativiteit inzetten en zelf zoektermen bedenken, dan ben je in een minuutje klaar. Bedenk dat creatieve zoektermen voor verrassende resultaten kunnen zorgen.

De blogpost schrijven

Wanneer je al het voorwerk hebt gedaan, heb je niet zoveel tijd nodig om de blogpost te schrijven. Met voldoende ervaring kan dit in minder dan 30 minuten. Beginners zijn er ongeveer 60 minuten mee kwijt. Het is aan te raden om de tijd die je aan het schrijven besteedt, goed bij te houden. Je moet jezelf in de toekomst zien te verbeteren.

Het is niet erg wanneer je in het begin drie tot vier uur bezig bent met schrijven. Meestal maak je in het begin de fout door heel veel informatie in je blog te verwerken, waarbij je later ruim 25% weer eruit haalt. Schrijven en schrapen wordt door veel tekstschrijvers toegepast, maar beste schrijvers hoeven niet te schrappen.

Blijf oefenen en vooral heel veel schrijven. Hierdoor kost het steeds minder tijd om een blog van 500 woorden te maken. Wanneer het je toch teveel tijd of energie kost, neem dan contact met mij op. Mijn bedrijf helpt jouw website naar hogere posities in zoekmachines, altijd met de juiste blogs.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven