Hoe lang duurt SEO?

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Iedere webmaster wil dit weten: hoe lang duurt SEO? Hoeveel tijd gaat er overheen voordat je bovenaan in de zoekresultaten staat? Er zijn een paar dingen die je over SEO oftewel zoekmachine optimalisatie moet weten. Het is namelijk geen techniek die je eventjes in een paar uur uitvoert.

Dit is SEO/ zoekmachine optimalisatie

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


SEO is de Engelse afkorting van zoekmachine optimalisatie. De naam zegt het al: een website optimaliseren voor zoekmachines. Maar wacht even, er wordt toch altijd gezegd dat websites bedoeld zijn voor bezoekers? Dat klopt. Maar met de komst van zoekmachines is er ook een hele trend rondom zoekmachineoptimalisatie ontstaan.

Simpelweg gezegd betekent SEO dat je websites verbetert. Dit houdt in technische verbeteringen, goede en kwalitatieve content maar ook zorgen dat anderen websites jou weten te vinden en vermelden.

Hoe lang duurt SEO?

SEO is dus een verzameling technieken om je website beter te maken. Je maakt hem zo goed dat zoekmachines de website weten te waarderen. Jouw beloning: een hoge positie in de organische zoekresultaten.

Iedereen wil bovenaan in die organische zoekresultaten staan. Logisch, want een hoge positie betekent ook heel veel websitebezoekers en een hogere omzet. Wie wil dat nu niet?

De vraag is: hoe lang duurt SEO? Geloof me, dit is niet iets dat je in een paar uur of binnen een paar dagen doet. Het kan zelfs niet zo zijn dat je in een half jaar klaar bent met SEO. Zakt de moed je nu in de schoenen? Nee hoor, want SEO hoeft helemaal niet moeilijk en ook niet duur te zijn.

Zelf aan de slag met zoekmachine optimalisatie

Maak het jezelf niet te moeilijk en vooral niet te duur! Iedereen zal zeggen “laat SEO voor jou uitvoeren! “ Voordat je het weet ben je honderden tot duizenden euro’s verder. Hoe lang duurt SEO wanneer je dit het marketingbureau laat doen? Ze bieden vaak maandpakketten oftewel SEO-pakketten aan. Hierbij betaal je tussen de € 200 en € 800 per maand.

Voor hoelang? Als het aan de aanbieder ligt betaal je levenslang. Of in ieder geval zo lang als je website bestaat/online staat. Reken zelf maar uit wat dit in totaal gaat kosten: een vermogen! Liever ga je zelf aan de slag met zoekmachine optimalisatie. Hieronder vind je enkele tips.

Linkbuilding, dat is toch wel een dingetje

Velen zullen je linkbuilding aanraden. In het verleden heb ik hier ook wel eens naar gekeken: best interessant. Met linkbuilding verzamel je op een actieve manier linkjes van andere websites naar je website. In het verleden werkte dit echt hartstikke goed: je bouwde een imposant linkprofiel op. Dit betekende een hoge positie in de zoekresultaten.

Zoekmachine Google kijkt hier nu kritisch naar. Ze zeggen zelf dat ze niet gecharmeerd zijn van het kopen van linkjes. En dat is precies wat je met linkbuilding doet: je koopt linkjes in. Of nou ja, het online marketingbureau kan dit doen. Soms via niet al te autoritaire websites.

Hierdoor zijn er wel wat websites afgestraft, puur om het linkbuilden. Die afstraffing betekent een lagere ranking in de zoekresultaten en dus ook een flinke daling in het aantal websitebezoekers. Wil je backlinks vanaf autoritaire websites? Zorg dan dat je eigen website hartstikke interessant is. Dan komen die backlinks vanzelf. Een natuurlijk linkprofiel is veel meer waard dan een gekocht linkprofiel.

Hoe lang duurt SEO middels content?

Content is het belangrijkste onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Hierbij voeg je regelmatig nieuwe content in de vorm van goed geschreven teksten toe. Denk hierbij aan blogposts, interessante artikelen maar ook een homepage of aanpassing hiervan.

Hoe lang duurt SEO wanneer je gebruik maakt van content? Dit duurt wat langer dan bij linkbuilding maar is vrijwel zonder risico. Tenminste, wanneer je geen gejatte teksten of duplicate content op je website plaatst.

Wanneer je regelmatig teksten op je website plaatst dan duurt het vanaf het begin ongeveer 4-12 maanden voordat je resultaat ziet. Ik heb echter ook nieuwe website gebouwd die binnen twee maanden al bovenaan in de zoekresultaten stonden. Maar dan voeg ik vooral in de beginperiode minstens 25 nieuwe teksten toe!

Dan nog even technisch optimaliseren

Je website is af en er staan SEO teksten op. Niet vergeten: je website technisch optimaliseren. Een website moet mobielvriendelijk zijn. Ik kwam laatst een website van een webdesigner tegen en geloof het of niet, zijn website had geen mobiele versie! Vertrouw dus niet op de eerste de beste webdesigner maar controleer zelf of je website technisch in orde is.

Het is ook wel praktisch wanneer je website een korte laadtijd heeft. Hier geven zoekmachines echt de voorkeur aan. Zorg verder voor een beveiligingscertificaat zoals SSL of TLS op je website.

Opdrachtgevers vragen hoe lang SEO duurt

Ik krijg regelmatig de vraag van nieuwe en bestaande opdrachtgevers: hoe lang duurt SEO? Mijn antwoord is altijd hetzelfde: hier kun je geen tijd aanhangen. Natuurlijk, met een berg nieuwe teksten zie je die vaak binnen 2-6 maanden in de zoekresultaten verschijnen. En dan bedoel ik een redelijk hoge positie.

Maar wil je continu zichtbaar blijven en een hoge positie in de zoekresultaten, dan duurt SEO net zo lang als de website online is. Of net zo lang als de periode dat jij veel websitebezoekers wilt ontvangen.

Overigens is het niet zo dat je maand in maand uit bezig moet zijn met SEO. Goed scorende websites kunnen best een paar weken tot maanden zonder zoekmachine optimalisatie. Daarna is het echt weer belangrijk om SEO op te pakken. Hiermee voorkom je dat de website alsnog wegzakt.

Benieuwd wat SEO content voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op, ook voor het aanvragen van de vrijblijvende tarievenkaart.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven