Hoe kan ik mijn website beter vindbaar maken?

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Eindelijk, je website is af. Hoe kan ik mijn website beter vindbaar maken? Het zal je vast wel zijn opgevallen dat nieuwe websites niet direct in Google verschijnen. Gelukkig zijn er een aantal methoden waardoor jouw website opvalt.

Je website vindbaar maken in zoekmachines

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je kunt je website op social media of via andere websites promoten. Het is echter veel leuker (en beter) om bezoekers via zoekmachines binnen te krijgen. Daarom ga ik jou laten zien hoe je jouw website beter vindbaar maakt in zoekmachines.

Het verschil tussen Google, Bing en andere zoekmachines

De grootste zoekmachine wereldwijd is Google. Hierna volgt Bing, de zoekmachine van Microsoft. Nu is het zo dat Google en Bing twee aparte zoekmachines zijn met elk hun eigen algoritmes. Zoekmachine Bing is een stuk kleiner, waardoor het hier wat makkelijker is om bovenaan in de zoekresultaten te verschijnen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer zoekmachines. Deze gebruiken bijna allemaal de zoekresultaten van Google. Een aantal zoekmachines slaan jouw surfgedrag en gegevens niet op, de zoekresultaten blijven wel hetzelfde als bij Google.

Zullen we je website beter vindbaar maken in Google?

Je website optimaliseren

Hoe kan ik mijn website beter vindbaar maken zonder technische kennis? Je moet je website optimaliseren. Je hebt hier niet zo heel veel technische kennis voor nodig. Gebruik je WordPress, dan is het optimaliseren zelfs heel eenvoudig.

Ga binnen het WordPress dashboard naar de optie instellingen en klik op lezen. Zorg dat het vinkje bij „zoekmachine zichtbaarheid“ uitstaat.

Je website is nu klaar om te laten indexeren. Dit gebeurt sneller wanneer je de website bij Google Search Console aanmeldt.

Optimaliseren betekent ook dat je website mobielvriendelijk is. Met een WordPress website gebeurt dit vanzelf. Maak je gebruik van een ander systeem, dan moet je dit soms handmatig doen. Omdat dit in sommige gevallen best moeilijk is, kun je dit soort werkzaamheden beter aan een expert overlaten.

Beter vindbaar met goede content

Bij een website draait het allemaal om content. Dit is de inhoud van de website zoals teksten, afbeeldingen, video’s of documenten. De meeste websites bestaan voornamelijk uit teksten, daar was een website in eerste instantie ook voor bedoeld.

Zoekmachines zijn dol op websites met een veel teksten. Hierbij is het wel belangrijk dat de teksten uniek zijn (deze staan ergens anders op het internet) en ook nog eens goed geschreven zijn. Daarnaast moeten zoekmachines begrijpen waar de tekst over gaat. Dit laat je weten middels het gebruik van een aantal zoektermen.

Er zijn zoveel websites, dat alleen de allerbesten bovenaan in Google mogen staan. Je hebt kunnen zien dat deze website ook  bovenaan in Google staat. Hoe kan dat? Dit is allemaal te danken aan goed geschreven teksten. Met goede content word je beloond middels een hoge positie in de zoekmachine.

Pas linkbuilding toe

Ook een goede manier om je website beter vindbaar te maken: met linkbuilding. Hiermee zorg je dat andere websites een linkje naar jouw website plaatsen. Je moet hier wel een beetje mee oppassen, want wanneer je linkbuilding op een verkeerde manier toepast dan wordt je juist afgestraft. Hierdoor zak je in de zoekresultaten weg.

Je past linkbuilding toe door gastblogs voor andere websites te schrijven. In een gastblog staat een linkje naar je website toe. Zoek hierbij alleen naar betrouwbare en autoritaire websites, anders heeft het gastbloggen niet zoveel zin.

Reageer ook eens op een forum en plaats hier een linkje naar je website bij. Zorg wel dat het een relevant forum is. Heb je bijvoorbeeld een website over paarden, dan moet je natuurlijk niet op een forum over bitcoins reageren.

Maak je gebruik van social media? Plaats dan ook een link in je social media profiel. Dit werkt vooral op LinkedIn, Twitter en Instagram heel erg goed. Pinterest en Facebook zijn hier minder geschikt voor.

Aan de slag met SEO

Heb je bovenstaande methoden al toegepast en staat je website nog steeds op plek 18 of misschien wel 48 in de zoekresultaten?

Je krijgt je website nog beter vindbaar door SEO toe te passen. SEO betekent zoekmachine optimalisatie. Hierbij maak je gebruik van een aantal SEO technieken waardoor jouw website en de teksten beter aansluiten op de zoekvraag van de internetter. Dit doe je door goede SEO teksten te schrijven. En door je afbeeldingen te voorzien van een ALT tag. Natuurlijk is er nog veel meer op het gebied van SEO. ?

Hoe kan ik mijn website beter vindbaar maken? Nog 2 tips

Hoger in Google komen is moeilijker dan gedacht. Daarom krijg je hieronder nog twee belangrijke tips.

Tip 1: vermijd black hat SEO

Black Hat SEO is het beïnvloeden van het Google algoritme, maar dan op een negatieve manier. Je probeert middels een aantal technieken de zoekmachines te misleiden. In beginsel werkt het, maar wanneer de zoekmachine hier achterkomt dan word je flink afgestraft. De kans is groot dat je daarna nooit meer in de zoekresultaten verschijnt.

Tip 2: laat SEO teksten schrijven

Een heel eenvoudige methode om je website beter vindbaar te maken. Ik ben SEO tekstschrijver en weet als geen ander hoe je hoog in Google en andere zoekmachines verschijnt. Maar let op want niet iedereen behaalt dezelfde resultaten. Dit komt omdat SEO schrijven gewoon heel erg moeilijk is. Laat je SEO teksten schrijven, dan weet je tenminste zeker dat je teksten krijgt waar Google van houdt.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven