Hoe check je of een site betrouwbaar is?

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Online shoppen of een dienst afnemen: hoe check je of een site betrouwbaar is? Ook handig wanneer je bepaalde informatie op een website vindt en wilt weten of deze informatie wel klopt. Meer dan 2 miljoen Nederlandse websites is het een beetje opletten waar je terechtkomt. Bekijk daarom de handige tips om de betrouwbaarheid van een site te controleren.

Webwinkelchecker; betrouwbare webshops

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


We shoppen steeds vaker online. Je gaat uit van de goedheid van de mens en denkt dat elke webshop betrouwbaar is. Helaas, er zitten ook heel wat rotte appels tussen. Bij een onbetrouwbare webshop betaal je het product en ontvang je vervolgens nooit iets. Of je ontvangt een kapot product dat je niet terug kunt sturen.

Dagelijks worden mensen door onbetrouwbare webshops opgelicht. Soms voor enkele euro’s maar soms ook wel voor honderden euro’s tegelijk.  Met de webwinkelchecker weet je of je te maken hebt met betrouwbare webshops.

Hoe check je of een site betrouwbaar is? Vijf tips

Of het nu om een webshop of een website met diensten gaat: het is belangrijk dat je bij of met een betrouwbaar iemand zaken doet. Hoe check je of een site betrouwbaar is? Hieronder vind je vijf praktische tips.

Tip 1: Thuiswinkel Waarborg

Deze eerste tip is vooral belangrijk voor het controleren van betrouwbare webshops (webwinkels). Een betrouwbare webshop is lid van thuiswinkel.org. Deze heeft dan het Thuiswinkel Waarborg logo op zijn website staan. Maar let op, er zijn ook veel nepshops die dit logo op hun webshop plaatsen. Controleer daarom altijd of de webwinkel wel in de ledenlijst van thuiswinkel.org staat.

Tip 2: controleer de URL in de browserbalk

Vooral op desktop PC kun je de URL goed in de browserbalk zien staan. Op smartphone is dit iets moeilijker zichtbaar, vaak helpt het om even op de browserbalk te tikken. Kijk goed naar de URL: komt dit overheen met de webpagina die jij wilt bezoeken? Word je niet (stiekem) omgeleid naar een andere website of webpagina?

Het is ook belangrijk dat de webshop waar je iets bestelt voorzien is van beveiligingscertificaat. Dit herken je aan het (groene) slotje voor de URL. Dit slotje kan ook zwart gekleurd zijn, houd hier rekening mee. De URL begint in dit geval met https, alhoewel dit niet bij alle websites zichtbaar is. Soms moet je op het slotje klikken om te achterhalen hoe veilig deze webshop of website is.

Tip 3: Google op klachten of oprichting

Wanneer je voor de eerste keer iets bij een (nieuwe) webshop bestelt of wanneer je zakendoet met een voor jou onbekend bedrijf is het belangrijk om naar de betrouwbaarheid te kijken. Voer de naam van het bedrijf of de webshop in Google in en voeg hier de woorden klacht, oplichting, fraude, of ontevreden aan toe. Wanneer er problemen met het bedrijf zijn dan zie je dit snel genoeg naar boven komen.

Extra tip: voer geen zoekopdracht met de zoekopdracht ervaring of review in. Veel bedrijven/webshops kopen reviews in. Je weet nooit zeker of deze betrouwbaar zijn!

Tip 4: te mooi om waar te zijn

Een webshop biedt de nieuwste Samsung smartphones voor slechts € 200 aan. Terwijl ze elders overal € 500 kosten. Dat is toch te mooi om waar te zijn? Jazeker, en als iets te mooi is om waar te zijn dan gaat het heel vaak om oplichting of fraude. Dit geldt ook voor diensten die spotgoedkoop worden aangeboden. Wees een beetje voorzichtig met deze mega aanbiedingen en controleer de betrouwbaarheid van de aanbieder.

Tip 5: maak geen geld over aan buitenlandse partijen

Hoe check je of een site betrouwbaar is? Door niet zomaar geld over te maken. Natuurlijk, AliExpress is betrouwbaar en hier kun je ook gerust je geld aan over maken. Maar wanneer je met een voor jou onbekende buitenlandse partij te maken hebt dan moet je toch wel een beetje voorzichtig zijn. Vooral wanneer je een betalingsverzoek via Western Union of Facebook ontvangt mag je best wel op je hoede zijn.

Let op: zegt de verkoper dat hij jouw geld teruggestort? Klik dan nooit op een terugbetalingslink die je per e-mail ontvangt. De kans is namelijk groot dat je via deze link weer opnieuw toestemming geeft voor een betaling. Banken storten nooit via een terugbetalingsregeling geld terug.

Dit moet je ook nog weten

Hoe check je of een site betrouwbaar is? Controleer altijd nog even de gegevens die op een website staan. Kijk naar persoonsgegevens en of dit ook klopt. Controleer of het bedrijf bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven.

Tips voor ondernemers

Ben je eigenaar van een website of webshop, zorg er dan voor dat je betrouwbaar overkomt. Je homepage en over ons pagina zijn in orde. Je dienstenpagina’s of productpagina’s kloppen maar converteren ook goed. Bovendien ben je goed vindbaar in zoekmachines, iets waar onbetrouwbare websites geen aandacht aan besteden.

Zorg dat je helemaal OK bent! Als SEO tekstschrijver zorg ik voor een goede vindbaarheid in zoekmachines met teksten die overtuigen. Heb je hier hulp bij nodig of wil je meer weten? Gebruik de contactknop hieronder.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven