De herschrijver maakt geweldige teksten

Alleen al op Nederlandse websites kom je miljarden teksten tegen. Het zijn er echt zoveel, en dan hebben we het nog niet eens over het aantal teksten wereldwijd. Het kost veel inspanning om nieuwe teksten te maken. Een goede manier om bestaande teksten opnieuw te gebruiken is het herschrijven hiervan.

Is herschrijven plagiaat? Niet altijd. Een goede herschrijver kan de tekst dusdanig omzetten, dat deze volledig plagiaatvrij is. Maar wanneer het oorspronkelijke karakter duidelijk in de tekst naar voren komt, dan spreek je alsnog van plagiaat. Dus: wel of niet herschrijven?

Situatie 1: de tekst is van jezelf

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Heb je zelf een tekst geschreven, dan mag je deze net zo vaak herschrijven als je wenst. Dit geldt uiteraard niet voor tekstschrijvers die hun tekst onder licentie aan opdrachtgevers verkopen. De licentie staat voor exclusief gebruik, waarbij het niet de bedoeling is dat de tekstschrijver de tekst herschrijft en aan een ander doorverkoopt.

Onder herschrijven valt ook het corrigeren van teksten. Hierbij wordt de tekst gecontroleerd op spelling, grammatica en stijl. Wanneer er veel fouten aanwezig zijn is het soms nodig om de tekst flink onder handen te nemen oftewel: herschrijven.

Situatie 2: de tekst heb je door iemand anders laten schrijven

Let op wanneer je teksten door iemand laat schrijven. Je krijgt hier wel een licentie bij, maar niet het auteursrecht. Dit betekent dat het herschrijven van deze teksten niet is toegestaan. Wil je dit toch, vraag dan vooraf toestemming aan de oorspronkelijke auteur.

Kun je bij het laten schrijven van een tekst gelijk het auteursrecht in handen krijgen? Ja, al is dit vrij ongebruikelijk. Meestal gaat dit ook met hogere kosten gepaard. Wanneer de auteur het auteursrecht overdraagt dan is het belangrijk om dit goed op papier (of digitaal) vast te laten leggen.

Het auteursrecht staat los van het persoonlijkheidsrecht. Dit betekent dat er een recht is op naamsvermelding. Wanneer de herschrijver de tekst een ander karakter geeft, is het nog steeds nodig om aan naamsvermelding te doen. Het persoonlijkheidsrecht is ook het recht dat de auteur heeft om zich te verzetten tegen wijzigingen. Hierdoor is herschrijven niet altijd mogelijk.

Vraag: mag je een tekst die je hebt laten schrijven zelf verbeteren?

De zeurkousen onder de tekstschrijvers of correctors willen absoluut niet dat je verbeteringen aan hun tekst aanbrengt. Mochten er taalfouten instaan dan moet je dit aangeven en halen ze die eruit. Dit leidt tot veel extra tijd en geld. Laat je een tekst door mij schrijven en je komt er een tikfout in tegen, wees dan vrij om deze eruit te halen.

In de basis mag je een tekst die je door iemand hebt laten schrijven niet zelf verbeteren. Ook niet wanneer hij vol met taalfouten staat of wanneer hij inhoudelijk niet klopt. Je zou hem dus terug moeten sturen, wachten totdat de tekstschrijver hem verbeterd heeft, weer nakijken, misschien weer terugsturen en zo vijf dagen verder zijn voordat je tekst online kan.

Heb je hier geen zin in en wil je zelf verbeteringen aanbrengen? Overleg dan eerst met de auteur.

Situatie 3: teksten van iemand anders onherkenbaar maken

Door een bestaande tekst te herschrijven en deze onherkenbaar van het origineel te maken, is deze in de basis plagiaatvrij. Het is echter lastig om het oorspronkelijke karakter helemaal uit de tekst te slopen. Daarom is het beter om de tekst als inspiratie te nemen en van hieruit een nieuwe tekst te schrijven.

Je zou kunnen denken aan een tekst die je op de website van de overheid vindt, bijvoorbeeld over armoedebestrijding. Veel informatie uit deze tekst dient ter inspiratie voor het opstellen van een nieuwe tekst. Het is gebruikelijk om niet één tekst maar meerdere teksten ter inspiratie te gebruiken. Dit valt niet helemaal onder herschrijven maar is het creëren van een nieuwe tekst.

Teksten van iemand anders herschrijven waardoor de oorspronkelijke auteur zijn werk kan herkennen? Dat valt voor 100% onder plagiaat. Soms is het een grijs gebied, en moet de auteur aan kunnen tonen dat iets plagiaat is.

Werkwijze tekst herschrijven

Met jarenlange kennis en ervaring is het makkelijk bepalen of de tekst zich in situatie 1, 2 of 3 bevindt. Oftewel:

  1. Is de tekst door jezelf geschreven?
  2. Heb je het artikel/de tekst in opdracht door iemand anders laten schrijven?
  3. Heb je een tekst op het internet of offline gevonden en wil je die gebruiken?

Van hieruit bekijken we wat de beste oplossing is. Plagiaat moeten we ten alle tijden vermijden. Vooral het herschrijven van een tekst van iemand anders, is not-done. Inhoudelijk kunnen teksten wel ter inspiratie dienen.

Herschrijven inhuren & over de kosten

Zit je met een deadline, omdat de tekst zo snel mogelijk online moet of ter publicatie moet worden opgestuurd? Het is niet altijd mogelijk om een spoedopdracht te plaatsen. Mocht hier wel plek voor zijn, houd dan rekening met iets hogere kosten.

Het laten corrigeren van teksten is mogelijk vanaf € 20. Voor het herschrijven van teksten moet je denken aan een startbedrag van € 30. Vraag vooraf altijd naar de tarievenkaart en exacte kosten. We kunnen pas een prijskaartje opstellen wanneer duidelijk is wat en hoeveel er herschreven moet worden.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven