Growth hacking en SEO

Bijgewerkt: 31 augustus 2021

Explosief groeien met je business zonder dat dit veel geld kost. De combinatie growth hacking en SEO is heel makkelijk toe te passen. Veel kun je zelf, maar tegen een voordelig tarief vertrouw je net zo goed op de expert. Aan jou de keuze want je gaat natuurlijk voor een hoge omzet tegen zo laag mogelijke kosten. Daarom vind je hieronder enkele gratis SEO growth hacking tips.

Growth hacking betekenis

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Heb je al eens van growth hacking gehoord? Dit is een van die technieken die je binnen de (online) marketing veel tegenkomt. Het gaat hier niet om bewezen maar om experimentele marketing. Je maakt vooraf geen marketingplan maar verzamelt data en experimenteert. Aan de hand hiervan ontdek je een strategie die echt bij jou past. Maar dan wel een strategie die voor flinke groei zorgt.

Enkele voorbeelden uit de praktijk

Maak kennis met deze techniek middels een aantal growth hacking voorbeelden.

In plaats van veel geld aan bekende maar dure influencers uit te geven benader je een aantal kleine social media accounts. Tegen een fractie van het normale budget laat je 50 accounts over je product of dienst vertellen. Uiteindelijk blijkt dat deze methode veel effectiever en goedkoper is.

Meeliften op het succes van een ander. Bijvoorbeeld door met een aanvullende dienst te komen. Dit scheelt je een hoop marketingkosten.

Laat bestaande gebruikers nieuwe gebruikers aanbrengen in ruil tegen een (webshop)korting of iets anders.

Dit soort growth hacking voorbeelden is succesvol door verschillende bedrijven toegepast.

Growth hacking en SEO

De vraag is nu wat growth hacking en SEO met elkaar te maken hebben. Heel veel want SEO (zoekmachine optimalisatie) is een goede manier om ontzettend snel te groeien. Je moet alleen een methode vinden die bij je past. Laten we daarom eens wat dieper op SEO ingaan.

SEO kent geen harde regels. Het is niet eens door zoekmachines bedacht maar door mensen die hoger in zoekmachines wilden staan. Inmiddels heeft Google een aantal SEO richtlijnen opgesteld. Ook nu weer gaat het niet om keiharde regels, maar er is wel een verschil tussen goed en fout. Bijvoorbeeld verborgen tekst op een website, dit valt onder de foute technieken. Je website mobielvriendelijk maken is juist weer een goede techniek.

SEO growth hacking gaat over een aantal methoden om razendsnel bovenaan in de organische zoekresultaten te staan. Ontdek hoe je dit doet (inclusief voorbeelden).

Bloggen: een van de beste methoden

Eind 2019 trok deze website maandelijks ongeveer 50 bezoekers (uit zoekmachines). Precies een jaar later zat het maandelijks aantal organische bezoekers op meer dan 30.000. Dit is een goed voorbeeld van hoe growth hacking en SEO is samengevoegd. Voor deze groei is er namelijk gebruik gemaakt van bloggen.

Bloggen doe je altijd vanuit je expertise. Deel interessante content waar bezoekers echt iets aan hebben. Wanneer je jouw expertise oftewel vakkennis laat zien gaan anderen je vertrouwen. Dit zorgt niet alleen voor naamsbekendheid, ook ben je beter zichtbaar in zoekmachines.

Zichtbaar op social media

Hoewel social media marketing niet direct onder SEO valt kan het je wel helpen om sneller door te groeien. Via social media leidt je bezoekers naar je website. Bovendien kan social media van invloed zijn op je positie in Google en andere zoekmachines.

Hier komt weer een voorbeeld uit de praktijk. Een van mijn blogs werd door iemand opgemerkt en hij deelde een linkje hiernaartoe op LinkedIn. Twee andere personen deden dit ook. Dankzij deze actie ontving het blogartikel 4000 bezoekers in drie dagen tijd. Google kreeg dit in de gaten en plaatste het blogartikel dat normaal op een bepaalde zoekterm op positie 50 stond, naar positie 6.

Heb je een social media-account met veel volgers? Deel een spraakmakend artikel en probeer anderen ertoe te verleiden om dit artikel ook weer te delen. Het levert je niet alleen gratis bezoekers maar ook een hogere positie in zoekmachines op. Let op want niet alle social media kanalen hebben invloed op SEO.

Interne links

Op zoek naar effectieve growth hacking in combinatie met SEO? Vergeet interne links niet. Dit is iets dat al jarenlang effectief werkt. Plaats op elke webpagina en in elke blog een linkje naar een relevante pagina, uiteraard verwijzend naar je eigen website.

Content clusters zijn erg populair, hierbij creëer je een pagina rondom een hoofdonderwerp. Vanuit deze pagina link je naar verschillende onderliggende pagina’s waaronder blogs, video’s, whitepapers en andere content. Uit een Hubspot onderzoek is gebleken dat contentclusters effectief zijn. Wat je echter moet weten is dat deze effectiviteit aan intern linken te danken is. Content clusters an sich hebben niet echt een meerwaarde, het draait om die interne links.

Linkbuilding: niet doen

Onder SEO valt ook linkbuilding, dit is het verzamelen van backlinks. Veel specialisten raden je dit aan, maar ik vind dit niet bij growth hacking passen. Het kan je website zelfs ernstige schade toebrengen. We gaan weer even terug naar die SEO richtlijnen die Google heeft opgesteld. Google zegt dat het goed is om voor backlinks te zorgen. Maar het geeft ook aan dat je geen backlinks mag kopen of ruilen, met de bedoeling je positie in de zoekresultaten te beïnvloeden.

Dat is wel wat er met linkbuilding in veel gevallen gebeurt: je koopt backlinks in (of laat dit doen). Aan de ene kant kun je middels linkbuilding snel in positie stijgen maar op de lange termijn verlies je deze positie mogelijk weer en komt dit niet tot nauwelijks terug. Linkbuilding valt daarom niet onder SEO growth hacking.

Een gebruiksvriendelijke website

Is het optimaliseren van je website iets dat onder SEO growth hacking valt? Wanneer je website gebruiksvriendelijk is maak je bezoekers blij. Dit is altijd aan te raden want Google houdt hier ook van. Toch is dit geen snelle methode flink in ranking te stijgen.

Kijk maar eens naar wat zoektermen en welke websites bovenaan in Google komen drijven. Hier zitten ook websites tussen die geen mobiele versie hebben of een te klein lettertype. Google let dus op veel meer zaken dan alleen de gebruiksvriendelijkheid. Vanaf medio 2021 zou de gebruiksvriendelijkheid een belangrijke rankingfactor worden maar daar is nog steeds niks van te merken.

Hoger in Google

Je positie in Google en andere zoekmachines verbeteren? Ga dan voor SEO content (teksten). Dit is een perfecte methode om sneller en hoger in organische zoekresultaten te verschijnen. Laten we growth hacking en SEO samenvoegen. Neem voor de mogelijkheden of de tarieven contact op. Het aanvragen van de tarievenkaart is gratis en verplicht je tot niets.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven