Gratis teksten voor je website

Bijgewerkt: 24 juni 2023

Hoppa, gratis teksten voor je website! Niet zelf schrijven en er ook niet voor betalen. Ik laat je zien hoe je aan gratis teksten voor websites komt. Want betalen voor teksten, dat ga je toch zeker niet doen?

Waarom je teksten op je website nodig hebt

Een website zonder teksten is eigenlijk geen website, deze ziet er dan veel te kaal uit. Wil je een beetje vindbaar zijn in zoekmachines dan heb je in ieder geval goed geschreven teksten nodig, het liefst 25 of meer. Dan word je ook een beetje als een autoritaire website gezien.

Hoe kom je aan teksten voor je website? Je hebt twee opties: zelf schrijven of een tekstschrijver inhuren. De eerste methode kost je veel tijd en ergernis. Ben je niet zo goed in schrijven dan hebben de teksten eigenlijk geen meerwaarde. Een tekstschrijver inhuren kost veel geld. Sommige tekstschrijvers durven schaamteloos € 200 of meer voor een tekst te vragen. Belachelijk! Het kan namelijk ook gratis.

Gratis teksten voor de website

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Hoe je aan gratis teksten voor je website komt? Via een methode die je al in de kleuterklas geleerd hebt: knippen en plakken. Maar wacht, ik heb nog veel meer methoden om aan gratis teksten te komen. Hieronder vind je alle methoden op een rij met de voordelen én nadelen.

1. Teksten gebruiken van andere websites

De meest toegepaste methode wanneer het op gratis teksten aankomt. Gewoon wat teksten op het internet opzoeken, kopiëren (knippen) en plakken. Aangezien er toch meer dan 2 miljoen Nederlandse website zijn vind je altijd wel wat goed geschreven Nederlandse teksten voor jouw website. Eenvoudiger kan het niet.

Voordeel: snel en goedkoop honderden teksten van andere websites overnemen.

Nadeel: illegaal, wanneer de website hier achter komt kun je een stevige factuur of zelfs een strafrechtelijk vervolg verwachten. Bovendien houden zoekmachines niet van duplicate content (gejatte teksten) en word je afgestraft. In het ergste geval verdwijn je helemaal uit de zoekresultaten.

2. Blogs onder creative commons

Steeds meer weblogs geven aan dat je een blogs (blogpost) onder creative commons mag gebruiken. Dit betekent dat de teksten over een vrije licentie beschikken waardoor je deze probleemloos mag hergebruiken. Zonder dat je in de problemen komt door de auteurswet.

Voordeel: leuke blogposts waar je niets voor hoeft te betalen.

Nadeel: het is vaak enorm zoeken naar blogs onder creative commons. Bovendien is de kans groot dat veel andere websites ook gebruik maken van deze blogs en dat je duplicate content op je website hebt. Hierdoor rank je lager in de zoekresultaten.

3. Gratis proeftekst aanvragen

Je kunt natuurlijk ook een tekstschrijver voor jou aan het werk zetten. Maar dan wel gratis. Vooral pas beginnende tekstschrijvers bieden vaak een gratis proeftekst aan. Je ontvangt dan een tekst van 200-400 woorden zonder dat je hiervoor hoeft te betalen. Ook wanneer je hierna geen vervolgopdracht plaatst is en blijft de gratis proeftekst van jou.

Voordeel: gratis teksten voor je website.

Nadeel: één gratis proeftekst per tekstschrijver, om je website te vullen met gratis teksten moet je al snel 25 verschillende tekstschrijvers zien te vinden. Bovendien is een proeftekst vaak kort, maximaal 400 woorden. Om goed vindbaar te zijn in zoekmachines heb je langere teksten nodig.

4. SEO tekstschrijver niet betalen

Gratis teksten voor je website? Gewoon een SEO tekstschrijver inhuren, 25 teksten bestellen en vervolgens nooit meer iets van je laten horen. Niet reageren op de factuur, herinneringen of aanmaningen.  Ook niet reageren op het incassobureau en als de deurwaarder uiteindelijk aanbelt verstop jij je achter de bank.

Voordeel: goed geschreven SEO teksten die goed in Google gevonden worden, gratis en voor niets.

Nadeel: het kost je heel wat gezeur van de tekstschrijver en waarschijnlijk later ook van het incassobureau. Wanneer de tekstschrijver een echte doorbijter is dan kun je ook nog de deurwaarder of een advocaat op je dak krijgen. Die gratis teksten worden uiteindelijk wel erg duur. Nog een nadeel is dat schuldgevoel waar je mee rond blijft lopen.

5. Teksten van buitenlandse websites vertalen

Nog een goede methode om gratis teksten voor je website te krijgen: gewoon uit andere talen vertalen. Bijvoorbeeld vanaf Amerikaanse of Aziatische websites, daar zijn er meer dan genoeg van. Jat een tekst, haal deze door Google Translate en maak er zelf nog even een leuk verhaal van.

Voordeel: goed geschreven teksten die vertaald naar het Nederlands ook nog eens uniek zijn. Zonder dat je ook maar een cent betaalt.

Nadeel: veel werk omdat je alle teksten moet vertalen en in fatsoenlijk Nederlands moet zetten. Bijkomend nadeel is dat vertaalde teksten ook een schending van het auteursrecht zijn. Dit kan je een forse ‘boete’ opleveren en zoekmachines herkennen steeds beter gejatte vertaalde teksten.

6. Zelf teksten schrijven

Goed, zelf schrijven kost veel tijd maar je teksten zijn wel voor 100% uniek. En ook helemaal geschreven zoals jij dat in gedachte had. Zonder dat jij met een schuldgevoel blijft lopen omdat je de teksten ergens anders vandaan het gehaald.

Voordeel: 100% unieke teksten geheel in jouw schrijfstijl. Net zoveel als je nodig hebt.

Nadeel: het kost veel tijd en energie. Wanneer teksten niet goed geschreven zijn worden ze ook niet zo goed gevonden in zoekmachines.

7. ChatGPT

Misschien wel de beste methode: zet ChatGPT in voor het genereren van blogs en artikelen. Je krijgt gratis teksten voor je website, en vaak ook nog eens uniek. Voor de normale versie van ChatGPT betaal je niets. Wil je meer kwaliteit en opties, neem dan een abonnement.

Voordeel: binnen enkele seconden heb je een tekst voor je website gemaakt. Zonder dat het je iets kost.

Nadeel: deze teksten zijn niet zoekmachine vriendelijk. Bovendien kan er sprake zijn van duplicate content, wanneer iemand anders exact dezelfde prompt (opdracht) invoert. Bovendien lezen veel van deze teksten niet prettig.

Toch maar een SEO tekstschrijver inhuren

Ga je met een van bovenstaande methoden aan de slag om gratis teksten voor je website binnen te halen? Mochten al deze methoden niets voor jou zijn, dan sta ik graag tot jouw beschikking. Als SEO tekstschrijver til ik je website naar een hoger niveau. Goed converterend en beter vindbaar in zoekmachines. Ook nog eens tegen reële prijzen. Neem contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven