Gratis foto’s downloaden? Hier vind je ze!

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Speciaal voor jou: gratis foto’s downloaden. Het is de beste manier om afbeeldingen voor jouw website of webshop te vinden. Houd wel rekening met het auteursrecht., je mag alleen gebruik maken van gratis rechtenvrije foto’s. Ik geef je de 7 beste gratis fotosites.

Wat je moet weten over gratis foto’s downloaden

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Toegeven, je hebt vast wel eens een foto in Google gevonden en deze gedownload. Misschien zelfs wel op je website geplaatst. Je weet vast wel dat dit niet zomaar mag. Op de meeste foto’s zit auteursrecht. Wanneer je de foto zonder licentie of toestemming gebruikt, kan de auteur of rechthebbende jou een boete opleggen. Deze boete kan makkelijk oplopen tot € 700 per foto.

Download dus niet zomaar wat foto’s van het internet. Ga altijd op zoek naar websites waar je gratis foto’s mag downloaden. Hieronder de top 7 gratis fotosites.

1. Gratis foto’s downloaden op Pixabay

Deze website is absoluut een favoriet wanneer het aankomt op gratis foto’s downloaden. Je vindt hier duizenden rechtenvrije foto’s in verschillende categorieën. Zonder account download je de laagste resolutie. Wil je foto’s in een hogere resolutie downloaden, dan moet je een gratis account aanmaken.

Bij Pixabay mag je niet alleen rechtenvrije foto’s downloaden, je hoeft zelfs niets over de auteur of de bron te vermelden. Het mag natuurlijk wel, dit vindt de auteur zelf ook wel zo prettig.

2. Gratis rechtenvrije foto’s van PikWizard

Mooie foto’s in een hoge kwaliteit, waarbij je de keuze hebt uit heel veel afbeeldingen. Er zijn weinig beperkingen, je mag de foto’s voor commerciële doeleinden gebruiken. De afbeeldingen zijn echter niet geschikt om op een T-shirt, poster of tas af te drukken en dit te verkopen. Dit is het enige dat ze niet toestaan. Je hebt wel de mogelijkheid om foto’s te bewerken, dit doe je met de online tool op de website zelf.

3. Foto’s downloaden bij Isorepublic

Ook deze website is volledig gratis in gebruik. Je vindt hier duizenden afbeeldingen in hoge resolutie waar je helemaal niets voor betaalt. Blader door de verschillende categorieën of gebruik de zoekfunctie.

Je vindt hier niet alleen normale foto’s maar ook afbeeldingen die vanuit een bijzondere hoek zijn genomen, dit maakt het net even wat anders. Met de licentie zit het wel goed, je mag de afbeeldingen zowel op je privéwebsite als zakelijke website gebruiken.

4. Gratis foto’s voor vrouwen op Styled Stock

Zoek je foto’s met een vrouwelijk tintje, dan moet je zeker eens bij Styled Stock langsgaan. Alle foto’s op deze website zijn door vrouwelijke fotografen gemaakt en geplaatst. Dat is ook duidelijk terug te zien, want er is veel gebruik gemaakt van roze kleuren en pasteltinten. De foto’s op deze website zijn ideaal voor fashion- of women blogs, maar natuurlijk ook voor sociaal media.

Het vrouwelijke straalt van deze foto’s af. Jammer dat er weinig foto’s beschikbaar zijn, waardoor je al snel uitgekeken raakt.

5. Rechtenvrije foto’s van NegativeSpace

Deze website met rechtenvrije foto’s ziet er vooral artistiek of kunstzinnig uit. Tenminste, dat is wat mij direct opvalt. Je ziet hier dan ook heel wat trendy en bijzondere foto’s voorbij komen. Alles van een hoge kwaliteit, waardoor de afbeeldingen goed bruikbaar zijn voor websites, webshops en social media.

Houd er rekening mee dat deze website niet controleert of het auteursrecht wel bij de fotograaf of aanbieder ligt. Het is belangrijk om dit zelf nog even te controleren.

6. Gratis foto’s downloaden van Unsplash

Ook een van mijn favorieten, omdat je hier heel wat rechtenvrije foto’s van hoge resolutie tegenkomt. Je zoekt onder verschillende categorieën of gebruikt de zoekfunctie. Je vindt er niet alleen normale afbeeldingen maar ook wallpapers. Handig wanneer je de achtergrond van je scherm op wil vrolijken.

Ook hier zit het met de licentie wel goed. Je hoeft geen credits aan de fotograaf te geven, maar het mag natuurlijk wel. Je vraagt je soms af waarom fotografen hun prachtige foto’s gratis ter beschikking stellen, zonder dat hier iets tegenover staat.

7. Rechtenvrije foto’s downloaden via StockSnap.io

De laatste in dit overzicht. Wanneer je op zoek bent naar artistieke of kunstzinnige foto’s dan zit je hier zeker goed. De mooie foto’s zijn van een uitzonderlijk hoge kwaliteit, goed bruikbaar voor jouw website. Natuurlijk zijn ook hier de foto’s gratis en rechtenvrij. Dit betekent dat je niet hoeft te vermelden waar de foto vanaf komt.

Dit is waarom ik geen foto’s aanlever

In het verleden is me vaker gevraagd om foto’s voor websites aan te leveren. Geen probleem, die haal ik wel van een van bovenstaande websites. Rechtenvrij en gratis. Het probleem is dat je niet altijd kunt controleren of een foto op een dergelijke site ook wel echt rechtenvrij is. Sommige websites bekijken namelijk niet of de fotograaf deze foto zelf heeft gemaakt.

Wanneer je een foto op je website plaatst, ben je als website-eigenaar verantwoordelijk voor eventuele schade die hieruit voortvloeit. Omdat ik hier niet op aangesproken wil worden heb ik besloten om geen foto’s meer aan te leveren. Deze mag je zelf via een van bovenstaande websites of een andere website downloaden.

Ik lever wél teksten, uiteraard van een hoge kwaliteit een goede vriend Google, daar gaan we voor. Heb je teksten voor je website voor je website nodig? Neem contact op of vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven