Een gratis domeinnaam krijgen

Bijgewerkt: 29 september 2022

Het leven is al duur genoeg, zowel voor consumenten als ondernemers. Wil je een website opzetten maar heb je geen budget voor een domeinnaam? Het alternatief is een gratis website maken.

Het voordeel mag duidelijk zijn: het bespaart je een hoop geld. Helaas hebben gratis domeinnamen ook wat nadelen. Je zit vaak met een beperking in het hostingpakket, en het kan dat de website traag is. Ook moet je rekening houden met reclame op je site. Vind je dit allemaal geen probleem? Laten we dan kijken op welke manier je een gratis domeinnaam krijgt.

Dit is de domeinnaam

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De domeinnaam is het adres van je website. Feitelijk bestaat een website adres uit een hoop cijfers. Omdat het voor velen lastig is om dit te onthouden, vertalen al die cijfers zich naar een domeinnaam. Hieronder zie je hoe een domeinnaam eruitziet:

www.biancawalraven.nl

Het dikgedrukte gedeelte is het domein. Het laatste gedeelte (.nl) noem je de domein extensie.

Wil je een website bouwen dan moet je als eerste een domeinnaam registreren. In veel gevallen kost dit geld, waarbij je tussen de € 1 en € 25 per jaar betaalt. Dit is exclusief webhosting, iets dat je ook nodig hebt. Die twee staan los van elkaar:

  • Domeinnaam = internetadres website
  • Hosting = webruimte huren om je website vorm te geven, op te slaan en te tonen

One.com – gratis hosting

Om een website online te zetten heb je altijd een hostingbedrijf nodig. Sommige van deze bedrijven geven gedurende het eerste jaar een gratis domeinnaam, bij anderen betaal je het eerste jaar niks voor de hosting. Op de eindstreep komt dit op hetzelfde neer.

One.com is een goed hostingbedrijf met een hoge betrouwbaarheid. De servers zijn voor meer dan 99,8% van de tijd in bedrijf. Velen kennen one.com niet omdat deze aanbieder wat duurder is dan de prijsvechters. Maar wanneer je het belangrijk vindt dat je website altijd bereikbaar is, dan zou je zeker eens bij deze aanbieder moeten kijken.

Het eerste jaar betaal je ongeveer € 6,99 voor een domeinnaam inclusief hostingpakket en e-mail. Je maakt een account aan door hier je domeinnaam aan te vragen. Binnen enkele minuten is alles geregeld.

Hostnet.nl – domeinnaam vanaf € 0,49

Een van die prijsvechters waar ik het eerder over had is hostnet.nl. Hier koop je een domeinnaam vanaf € 0,49 per jaar. Je hebt keuze uit meer dan 900 extensies. Hostnet.nl is in de basis goed, en er zijn veel ondernemers die vanaf hier hun website bouwen.

Yourhosting.nl – ook vanaf € 0,49

De derde keuze is Yourhosting, een vergelijkbare aanbieder als de vorige. Ook hier betaal je ongeveer € 0,49 per jaar voor een domeinnaam. Niet helemaal gratis maar wel spotgoedkoop.

Overzicht gratis domeinnamen

Wil je de domeinnaam echt helemaal gratis, dan zijn er wel wat alternatieven. Bijvoorbeeld bij STRATO, waar je een gratis domeinnaam krijgt. Wel moet je er nog betaalde hosting bij afnemen.

Wil je ook niks voor hosting betalen? Dan moet je niet bij een standaard hostingbedrijf zijn, maar bij de aanbieders van gratis websites. Enkele voorbeelden hiervan zijn jouwweb.nl en wix.com. Ook WordPress.com is gratis, niet te verwarren met de originele WordPress websites (wordPress.org). Bij deze aanbieders hoef je helemaal niets te betalen voor de domeinnaam en ook niet voor het hostingpakket. Toch brengt dit wat nadelen met zich mee.

Waarom je niet voor een gratis website moet kiezen

Een gratis website klinkt helemaal perfect. Een logisch, want waarom zou je voor iets betalen wanneer je het gratis kunt krijgen? Wanneer je een hobbywebsite opzet dan is een gratis website helemaal geen slecht idee.

Wil je een professionele website bouwen, dan kan ik je vijf redenen noemen waarom je nooit een gratis website zou moeten nemen.

1. je krijgt een subdomein

Met een gratis website zit je altijd aan een subdomein vast. Je krijgt dus geen eigen domeinnaam. Een subdomein ziet er ongeveer zo uit:

www.jouwwebsite.biancawalraven.nl.

Het dikgedrukte gedeelte is je ‘domeinnaam’, maar je ziet dat deze (als voorbeeld) gehost is op biancawalraven.nl. Iedereen kan dus zien dat het niet je eigen domeinnaam is.

2. Geen ondersteuning bij problemen

Vooral de beginnende webmaster zal wat problemen hebben met het instellen van de website. Wanneer je voor een hostingpakket betaalt dan krijg je goede ondersteuning bij vragen of problemen. Maar wanneer je voor een gratis website gaat, dan hoef je niet op deze service te rekenen.

3. Je website is traag

Gratis websites zijn altijd trager dan normaal. De aanbieder pleegt niet veel onderhoud aan de server. Mogelijk moet je de server ook met ontelbaar veel andere websites delen, iets dat slecht is voor de snelheid. Ligt de website eruit, is hij niet bereikbaar of zijn er andere problemen? Je kan klagen wat je wil maar je klacht wordt vaak niet serieus genomen. Had je maar niet voor gratis moeten gaan.

4. Geen eigen e-mailadres

Nog een nadeel van een gratis domeinnaam met gratis webruimte is dat je geen eigen e-mailadres krijgt. Wanneer je een zakelijke website bouwt, dan wil je professioneel overkomen. Omdat je geen eigen e-mailadres hebt moet je gebruik maken van een Hotmail- of Gmail adres. Dit ziet zeker niet professioneel uit.

5. Weinig zichtbaar in de organische zoekresultaten

Met een gratis website is het heel lastig om SEO toe te passen. Dit resulteert erin dat je niet goed zichtbaar bent in de organische zoekresultaten. Het is dus heel moeilijk om met dit soort websites hoog in Google te scoren. Oftewel: je betaalt helemaal niets voor je website maar je ontvangt ook vrij weinig bezoekers.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven