GPT 4: Release, geruchten en verwachtingen

Bijgewerkt: 3 maart 2023

GPT staat voor “Generative Pre-trained Transformer”. Het is een zelflerend model dat gebruikt wordt voor natuurlijke taalverwerkingstaken. Denk hierbij aan het genereren van teksten, vertalingen en sentimentanalyse. De GPT-modellenreeks is gemaakt door OpenAI, een onderzoeksorganisatie dat zich richt op kunstmatige intelligentie.

GTP 3 is in juli 2020 gelanceerd. Het is het grootste taalmodel dat ooit getraind is. GPT-3 beschikt over maar liefst 175 miljard parameters. Velen kijken uit naar de GPT 4 release. Wat kunnen we verwachten?

Mensachtige taal genereren

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


In 2020 werd GTP 3 gelanceerd maar het kreeg in 2022 pas echt aandacht. Het gaat hier om taalverwerkingstechnologie die in staat is om mensachtige taal te genereren. Ook voert het taken uit zoals poëzie schrijven, essays maken of codering. ChatGPT communiceert met mensen en ikan 24/7 dit soort taken uitvoeren. De tool is ook erg populair onder contentschrijvers.

In 2021 deed het gerucht de ronde dat GPT 4 er snel aan zou komen. Inmiddels zijn we in 2023 aanbeland. Laten we eens gaan kijken of de GPT 4 release realiteit is.

In meerdere modi functioneren

In september 2022 besprak OpenAI-CEO Sam Altman in een podcastinterview de toekomst van AI- technologie. GPT 3 gaat alleen tekstueel de interactie met mensen aan. GPT 4 zou meer kunnen, namelijk naar commando’s luisteren en in zowel tekst, geluid als afbeeldingen functioneren.

Hij gaf niet aan dat dit met GPT 4 gaat plaatsvinden of wanneer de release is. Maar mijn verwachtingen hieromtrent zijn wel hoog.

Binnen een kort tijdsbestek

Altman liet in het interview doorschemeren dat het GPT 4-model ‘binnen een kort tijdsbestek’ zou verschijnen. Daar kun je je eigen interpretaties aan geven. Bijvoorbeeld binnen een maand of in 2023. Of dit realistisch is? Misschien is OpenAI hier al druk mee aan de slag.

De geruchten omtrent GPT 4

Een van de meest gehoorde geruchten over GPT 4 is dat het 100 biljoen parameters heeft. Het gerucht doet de ronde omdat Altman hier tijdens het interview iets over zei. Hij vertelde dat 100 miljoen parameters overeenkomt met het menselijk brein. Zijn uitspraak is wellicht verkeerd geïnterpreteerd want het is helemaal niet duidelijk of GTP 4 echt over 100 biljoen parameters beschikt.

In een later bericht werd dit gerucht dan ook een beetje onderdrukt. Je moet je verwachtingen misschien een beetje bijstellen. Overigens zegt het aantal parameters niet direct iets over de prestaties van het model. Er zijn namelijk AI-modellen die over meer parameters dan GPT 3 beschikken en toch slechter presteren.

GPT 4 release datum

Niks is met zekerheid te zeggen. OpenAI laat weten wanneer de GPT 4 release datum is. Tot die tijd is nog helemaal niet duidelijk of ze hier daadwerkelijk mee bezig zijn. Het kan namelijk ook dat ze zich eerst richten op het verbeteren van het huidige model.

Het ontwikkelen van GPT 3 heeft ontzettend veel tijd en geld gekost. Het werkt nog niet perfect, al is het vele malen beter dan veel andere AI-tools. Ondanks dat valt er nog veel winst te behalen. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat OpenAI zich eerst op het verbeteren van GPT 3 richt, alvorens nog meer geld in GPT 4 te steken.

AI-modellen die zichzelf verbeteren

Het mooiste zou zijn wanneer een AI-model zichzelf verbetert. Het zou ontzettend veel tijd besparen en brengt ook lagere kosten met zich mee. Een dergelijke tool begrijpt niet alleen wat hij moet doen maar kent ook het verschil tussen de verschillende taken. Aan de hand van trainingsgegevens ontstaan er nieuwe vaardigheden. Dit noem je emergentie.

Het lijkt menselijk en ook een beetje sciencefiction, computers of modellen die zelf iets kunnen leren. Wat de modellen kunnen leren is weer afhankelijk van de beschikbare trainingsgegevens.

GPT 3 en straks ook GPT 4 zijn modellen die in staat zijn om te leren en zichzelf te verbeteren. Volgens CEO Altman is het de bedoeling dat een AI-model getraind wordt en uitgroeit tot een verbeterde versie. Zo zou GPT 4 kunnen ontstaan. Voordat je het weet is GPT 5 geboren en gaat het steeds sneller.

Toepassingen van GPT

Momenteel wordt GPT 3 ontzettend veel toegepast. Het is voornamelijk onder studenten bekend, ze schrijven er verslagen en essays mee. Het mooie is dat de gegenereerde tekst niet aan plagiaat doet. De inhoud van het verslag is online niet vindbaar. Toch moet ik hier een kanttekening bij plaatsen. Na diverse controles viel het me op dat GPT 3 vaak gebruik maakt van dezelfde stukken tekst, ook wanneer je de vraag iets anders formuleert. Dit betekent dat opdrachtgever 1 uiteindelijk dezelfde tekst kan krijgen als opdrachtgever 2.

Het Britse dagblad The Guardian gebruikt GPT 3 voor het schrijven van nieuwsartikelen. Deze nieuwsartikelen hebben een goede opzet maar moeten altijd nog handmatig gecontroleerd worden.

Een leuke functie van GPT-3 is dat je met historische figuren kan communiceren. Verder is het praktisch om met de chatbot te praten, vragen te stellen en hem naar informatie te laten zoeken. Het leven wordt zoveel makkelijker wanneer je van GPT gebruik maakt.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven