Google markeert tekst op websites geel

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Sinds begin juni 2020 markeert Google delen van teksten op websites geel. Alsof iemand met een markeerstift over het beeldscherm is gegaan. Het zal je vast opvangen dat dit niet bij alle websites zo is. De zoekmachine markeert tekst alleen geel wanneer je op een zogenaamde featured snippet klikt.

Nieuwe functie binnen Google

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Waarschijnlijk heb je vast wel eens van featured snippets gehoord. Dit is een kort stukje tekst dat Google bovenaan de zoekresultaten toont. Dit stukje tekst is afkomstig van een website waarvan Google vindt dat dit het beste op de zoekopdracht aansluit.

Onder het stukje tekst staat vervolgens een link naar de website. Voorheen was deze website ook nog eens in de zoekresultaten zelf zichtbaar. Hier is verandering in gekomen: een website die al als snippet wordt vertoond is niet meer met dezelfde zoektermen zichtbaar in de organische zoekresultaten. Je hebt immers al positie nul in de organische zoekresultaten bereikt!

Google heeft aan de featured snippet weer een nieuwe functie toegevoegd: gele markering van de tekst. Deze markering is zichtbaar zodra je op de link behorende bij de featured snippet klikt.

Waarom die gele markering?

In de snippet zie je een stukje tekst dat het beste aansluit bij een zoekopdracht. Veel mensen klikken vervolgens op de bijbehorende link om verder te lezen. Het is dan heel lastig om te ontdekken waar dat stukje tekst precies stond. Dankzij de gele markering zie je waar Google het stukje tekst vandaan heeft gehaald. Maar er is meer want de browser scrolt ook automatisch naar het gedeelte van die pagina waar de gele markering staat.

Dit zorgt ervoor dat je niet langer eindeloos hoeft te zoeken naar dat belangrijk stukje tekst. Overigens verdwijnt de gele markering zodra je op een willekeurig gedeelte van de webpagina klikt. Of wanneer je cookies accepteert. Een muisklik of tikken met de vinger (smartphone) laat die gele markering verdwijnen.

Belangrijk voor webmasters

Wil je ook die gele markering op je website? Wanneer je als featured snippet in de zoekresultaten verschijnt dan hoef je niks voor die gele markering te doen. Dit gebeurt geheel automatisch. Het is dan ook niet nodig om een speciale code aan de website toe te voegen.

Zelf tekst geel markeren

Dat geel markeren van de tekst is eigenlijk best wel interessant. Hiermee leg je de nadruk op een belangrijk stukje tekst.

Gelukkig hoef je niet op Google en een featured snippet te wachten om een gedeelte van je tekst geel te markeren: dit kun je ook eenvoudig zelf doen. Let er wel op dat je dit niet overdrijft. Wanneer je de hele tekst geel markeert dan bereik je het tegenovergestelde effect. Markeer daarom niet meer dan een tot twee zinnen. En dan ook nog alleen de allerbelangrijkste zinnen.

Voor het geel markeren van tekst gebruik je een stukje code die je in de HTML-versie van de webpagina plaatst. Deze code ziet er zo uit:

<span style=”background-color: yellow;”>gemarkeerde tekst</span>

Gele markering heeft geen invloed op SEO

Het ziet er natuurlijk heel interessant uit om gedeeltes van de tekst geel te markeren. Je moet echter weten dat een gele markering geen invloed heeft op SEO (zoekmachine optimalisatie). Je wordt er niet beter of slechter mee in de zoekresultaten gevonden.

Wil je op bepaalde zoektermen zichtbaar zijn, het liefst bovenaan in de zoekresultaten? Maak dan gebruik van deze zoektermen en plaats deze in de tekst. Dat werkt beter dan een gele markering van de tekst. Dit laatste is alleen interessant voor de website bezoeker zelf, om bijvoorbeeld snel een belangrijk stukje tekst op te zoeken.

SEO tekstschrijver voor alle content

Hoe doe je dat, zichtbaar zijn in de zoekresultaten? Hiervoor heb je goed geschreven SEO content nodig. Dit zijn teksten die geoptimaliseerd zijn voor websitebezoekers met een knipoog naar zoekmachines. Zo begrijpen zoekmachines beter waar de tekst over gaat. Bovendien zijn SEO teksten van hoge kwaliteit, iets dat zoekmachines zeer goed waarderen.

Behoefte aan kwalitatieve teksten, SEO blogs of aanvulling of opvulling van je website? Als SEO tekstschrijver heb ik jou hier graag bij. Tegen scherpe tarieven, want het leven is al duur genoeg. Neem voor meer informatie contact op of vraag direct en vrijblijvend de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven