Google geheimen die je nog niet wist

Bijgewerkt: 8 december 2022

Maak je vaak gebruik van zoekmachine Google? De laatste jaren werkt Google perfect: zoekresultaten sluiten heel goed aan bij hetgeen je zoekt. Maar wist je dat er een aantal super handige functies zijn om effectief te zoeken? Hieronder vind je 8 Google geheimen die je nog niet ontdekt had.

1. Een woord dat je vergeten bent

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Sjors en…. Kom op, hoe heet die ander uit de stripreeks? Wanneer je het niet meer weet dan gebruik je Google. Voer het volgende in: Sjors en *. Dat sterretje (*) geeft aan dat je het bijbehorend woord niet meer weet. Je zal merken dat Google hier slim mee om gaat en voor jou de aanvulling zoekt.

Probeer het ook maar eens met andere zaken. Bijvoorbeeld Sjakie en de * of Suske en *. Met het sterretje geef je aan dat daar een woord moet staan, maar dat je het even niet meer weet. Dit is een van die Google geheimen die je nog niet ontdekt had, of wel?

2. Geef je budget aan

Stel dat je een smartphone wil kopen maar dat deze maximaal € 500 mag kosten. Aan de andere kant wil je minimaal € 300 besteden, want hele goedkope smartphones hebben een te lage kwaliteit. Je kunt natuurlijk in Google invoeren dat je een ‘smartphone tussen € 300 en € 500’ zoekt, maar de kans is klein dat de zoekmachine de juiste zoekresultaten zal tonen.

Daarom moet je Google duidelijk maken dat je iets tussen twee bedragen in zoekt. Dat doe je als volgt: ‘smartphone 300..500’. Je plaatst dus twee puntjes tussen de verschillende bedragen. Dan weet Google dat het naar modellen moet kijken die qua prijs precies hier tussenin vallen.

3. De Atari breakout

Sommige Google geheimen zijn niet praktisch maar juist hartstikke leuk. In de zoekmachine zit het bekende Atari spel Breakout verborgen. Ja je moet er even naar zoeken maar wanneer je het gevonden hebt dan wil je er niet meer van weg.

Je hoeft alleen maar de zoekterm Google Atari Breakout Game in te voeren. Vervolgens klik je op ‘ik doe een gok’, en het spel opent zich automatisch. Kun je het niet vinden, ga dan rechtstreeks naar Elgoog.

4. Het een of het ander: Google maakt een keuze

Je wil weten wie de beste tekstschrijver van 2020 was, of juist van 2023. Of je bent benieuwd wat het beste restaurant in Amsterdam of juist in Rotterdam is. Je wil niet allebei de zoekopdrachten helemaal doorlopen. Dan is er een handige zoekfunctie: je plaatst het woordje OR tussen twee woorden in.

Als voorbeeld: je zoekt op beste tekstschrijver 2020 OR 2023. Google kijkt dan op welke webpagina’s een van beide woorden staat en zal dit in de zoekresultaten tonen.

5. Gebruik de zoekmachine alsof het 1998 is

Nog een leuke functie, waarbij je teruggaat naar de begintijd van Google. Enkele jaren geleden kon je Google gebruiken alsof je in het jaar 1998 zat. Dit deed je door de zoekterm ‘Google in 1998’ in te voeren. Deze functie is verdwenen, maar via Elgoog/google1998 ga je terug de tijd in. Heel leuk om te zien hoe Google in de begintijd eruitzag.

Overigens zijn de zoekresultaten niet echt, maar krijg je een Google Prank te zien. Dit is een van die Google geheimen waar je wel even bij blijft hangen.

6. Woorden die in een URL staan

Misschien ben je een blogger of tekstschrijver en wil je weten of het wel zo praktisch is om een bepaald woord in je URL te plaatsen. Je kunt heel eenvoudig zien hoe andere websites hiermee omgaan. Typ in Google het volgende in ‘allinurl: woord’ waarbij je WOORD natuurlijk voor het desbetreffende woord vervangt.

Hartstikke handig om te zien welke webpagina’s bepaalde woorden in hun URL’s plaatsen. Het kan je inspiratie geven bij het creëren van je eigen webpagina’s.

7. Exacte zinnen zoeken

Je wil weten welke website ooit de zin ik ben de beste tekstschrijver heeft gepubliceerd. Wanneer je deze zin in Google invoert dan krijg je zoekresultaten te zien die niet helemaal kloppen. Wil je weten wie deze zin exact publiceerde? Dan moet je hem tussen dubbele aanhalingstekens plaatsen. Dus: “dit is een zin”.

Google kijkt wat tussen de aanhalingstekens staat en zoekt naar exacte matches. Je krijgt nooit meer de verkeerde zoekresultaten voorgeschoteld.

Overigens is deze methode ook zeer praktisch wanneer je duplicate content (dubbele inhoud) wil scoren. Wie heeft je tekst gejat? Dat achterhaal je door een of twee zinnetjes uit je tekst tussen aanhalingstekens te zetten en in Google in te voeren.

8. Zoeken op bestandstype

Het laatste Google geheim dat ik met je wil delen is dat je heel makkelijk op bestandstype kunt zoeken. Stel dat je een JPG plaatje voor je website zoekt. Of je zoekt een bepaald pdf-bestand. Dan hoef je alleen maar de zoekterm in te vullen, gevolgd door het bestandstype. Dat vul je in als JPG of .jpg (met een punt ervoor).

Hoger in Google komen

Wil je hoog in Google scoren, dan is het belangrijk dat je SEO goed instelt. Zorg dat je hier voldoende kennis van hebt, of vraag een expert om hulp. Vraag vrijblijvend meer informatie aan, want ik ben je graag van dienst.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven