Goedkope SEO, bestaat dat?

Bijgewerkt: 30 september 2022

Met goedkope SEO hoger in Google, is dat mogelijk? Het uitbesteden van SEO kost in totaal al snel honderden tot duizenden euro’s. Per maand, wat het is niet iets dat je eenmalig doet. Startende of kleine ondernemers kunnen dit budget niet altijd vrijmaken. Toch worstelen ze met online concurrentie, dus zit er niets anders op dan linksom of rechtofsom aan SEO te doen.

Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel marketingbedrijfjes die goedkope SEO aanbieden. De een nog goedkoper dan de ander. Het probleem is dat je aan de prijs niet ziet wat het eindresultaat is. De goedkoopste SEO-expert kan misschien wel vele malen beter zijn dan het duurdere marketingbureau. Maar het kan ook dat je investering niks waard is.

Dit moet je over SEO weten

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Voordat je voor goedkope SEO kiest, en waar je dit afneemt, moet je weten waar je mee bezig bent. SEO staat voor zoekmachine optimalisatie oftewel technieken om hoger in Google of Bing te verschijnen. In feite is SEO gericht op de grootste zoekmachine wereldwijd: Google.

Verschillende SEO technieken zorgen ervoor dat je website beter gevonden wordt. Meer dan 200 factoren bepalen of een website kwalitatief goed genoeg is om bovenaan in de zoekresultaten te staan.

De SEO technieken zijn onder te verdelen in linkbuilding, content marketing en technische optimalisatie. Je kunt je voorstellen dat hier heel veel werk in gaat zitten.

Dit is goedkope zoekmachine optimalisatie

Met zoekmachine optimalisatie gaan hoge kosten gepaard. Grote bedrijven betalen gemakkelijk € 5000 of meer per maand. Wat is dan goedkope zoekmachine optimalisatie? Je bent goedkoop uit wanneer je tussen de € 50 en € 100 per week betaalt oftewel € 200 tot € 400 per maand.

Is goedkope SEO dan wel mogelijk?

Het toepassen van SEO is niet iets dat je eenmalig doet, maar zolang je website online staat. Zoekmachines passen hun algoritme regelmatig aan, hier moet de SEO specialist ook de technieken op aanpassen.

Hoeveel tijd een website of bedrijf gemiddeld aan SEO uitbesteedt is afhankelijk van het budget en de branche. De meeste ondernemers of websites besteden zoveel tijd aan SEO (of laten dit doen):

  • Minder dan 1 uur per week: 45%
  • 1 tot 2 uur per week: 28%
  • 2 tot 4 uur per week: 15%
  • 4 tot 8 uur per week: 6%
  • Meer dan 8 uur per week: 6%

Bron: MKB Online Benchmark

Je ziet dat ruim driekwart voor goedkope SEO kiest (tot 2 uur per week). Het is dus wel mogelijk, maar wat is het effect hiervan?

Het effect van goedkope SEO op lange termijn

Je hebt keuze uit student SEO specialisten die voor € 15 per uur aan de slag gaan. Laat je deze 3 uur per week aan je online vindbaarheid werken dan ben je omgerekend € 200 per maand kwijt. Dat is dus echt goedkope SEO. De vraag is of je wel voor een SEO-expert met weinig kennis en ervaring moet gaan.

Het probleem met zoekmachine optimalisatie is dat dit nauwkeurig werkt. Je kunt niet zomaar een tekst volstampen met zoekwoorden. En je kunt ook niet een link naar je website op wat random websites plaatsen. Verkeerd toegepaste SEO wordt afgestraft. In het ergste geval verdwijn je helemaal uit de zoekresultaten. Dat kan het gevolg van goedkope SEO zijn.

Een ervaren online marketing bureau en toch goedkope SEO

Kies liever voor een ervaren SEO specialist of online marketingbureau. Zelfs met een klein budget haal je hier voordeel uit. Stel dat de gemiddelde SEO specialist een uurloon van € 75 hanteert. Met een maandbudget van € 300 kan de SEO’er één uur per week aan je website werken. Bijvoorbeeld wat technische aanpassingen, linkbuilding of het plaatsen van een SEO tekst.

Liever wat goede SEO technieken die je minder vaak toepast dan heel veel black hat technieken die de website schade toebrengen.

SEO zo goedkoop mogelijk houden

Het is helemaal niet zo moeilijk om SEO goedkoper te maken. Als website eigenaar kun je een aantal dingen zelf doen, maar ook ervoor kiezen om de tussenpersoon weg te laten.

Eerst iets over het zelf toepassen van SEO. Kies voor een SEO-vriendelijk CMS zoals WordPress, Joomla of Drupal. Lees meer in het artikel beste CMS voor SEO. Voordeel van dit soort systemen is dat ze mobielvriendelijk zijn en over het algemeen beter in zoekmachines scoren.

Meet regelmatig de laadtijd van de website. Kijk wat er beter kan. Vaak ligt het probleem bij bepaalde scripts of afbeeldingen. Wie hier geen verstand van heeft kan dit onderdeel beter aan een specialist overlaten. Gelukkig hoeft dit niet maandelijks, dat scheelt weer.

Ook linkbuilding kun je zelf toepassen. Benader relevante websites en vraag of ze een link naar je website willen plaatsen. Vaak zal dit wel tegen betaling zijn, iets waar je voorzichtig mee om moet gaan. Verkeerd toegepaste linkbuilding kan een website schade toebrengen.

Belangrijk: SEO teksten

Het belangrijkste onderdeel van SEO is de content. Met name SEO teksten maken een website beter vindbaar. Wat is een SEO tekst? Dit zijn teksten die hoog in de organische zoekresultaten scoren. Op mijn website vind je meer dan 900 SEO-teksten. Lees er een paar door en sta stil bij wat je voelt.

Een online marketingbureau werkt veel met SEO teksten. Hoe kun je hierop besparen wanneer je ze zelf niet kunt schrijven? Veel marketingbureaus of SEO specialisten huren een externe SEO tekstschrijver in. Dat weet ik omdat ik voor veel grote bureaus heb geschreven.

Op dit onderdeel kun je goedkope SEO toepassen. Wanneer je SEO teksten bij het online marketingbureau bestelt betaal je de ingehuurde tekstschrijver plus een extra vergoeding aan het bureau. Laat de tussenpersoon weg en laat de teksten rechtstreeks door de SEO tekstschrijver verzorgen. Dat scheelt echt een hoop geld.

SEO tekstschrijver of SEO-specialist inhuren

Ga je voor goedkope SEO en toch een betere online vindbaarheid? Laten we hier over doorpraten. Vraag vrijblijvend de tarievenkaart (inclusief informatie) aan. We bieden verschillende diensten waaronder SEO schrijven, bloggen, linkbuilding, webdesign en nog veel meer.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven