Goede tekstschrijver herkennen

Bijgewerkt: 28 februari 2023

Voor je website ben je op zoek naar een goede tekstschrijver. Ga je in Google kijken dan kom je duizenden schrijvers tegen. De een belooft SEO teksten, de ander gooit met diploma’s rond. Dan is er nog veel prijsverschil. Waar je bij de een voor € 50 klaar bent moet je bij de ander maar liefst € 200 neertellen. Een goede tekstschrijver herkennen kan hierdoor lastig zijn, maar bedenk dat prijs niet met kwaliteit samenhangt.

Een normale of SEO tekstschrijver

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een goede tekstschrijver vinden begint met het bedenken wat je nodig hebt. Een normale schrijver is geschikt voor het maken van teksten voor folders, brochures, journalistieke stukken, persberichten of opinie berichten. Ook het maken van korte productomschrijvingen kun je aan vrijwel iedere tekstschrijver overlaten.

Een SEO-tekstschrijver is toch wat anders. Dit is iemand die gespecialiseerd is in zoekmachine optimalisatie (SEO). Helaas noemt tegenwoordig iedereen zich SEO tekstschrijver, ook wanneer er geen kennis van zoekmachines aanwezig is. Dat velen zich toch zo noemen is eenvoudig te verklaren: er is veel vraag naar dus groeit het aanbod. Je zou ook wel van een wildgroei aan SEO tekstschrijvers kunnen spreken.

Goede tekstschrijver herkennen: drie belangrijke tips

Hoe kun je een goede tekstschrijver herkennen? Dat doe je niet aan de hand van de prijs. € 200 voor een artikeltje betalen wil niet zeggen dat je de beste kwaliteit ontvangt. Aan de andere kant lijkt € 5 goedkoop maar stiekem kan dit juist de beste tekstschrijver zijn. Lees onderstaande drie tips door, dan weet je hoe je een goede tekstschrijver herkent.

Tip 1: zoek in Google

Een goede tekstschrijver staat met de eigen website hoog in Google. Zoek maar eens op de term ‘SEO tekstschrijver’ of ‘tekstschrijver’. De eerste vijf zoekresultaten zijn interessant. Hier staan zowel marketingbureaus als SEO tekstschrijvers tussen. Dat zijn in ieder geval bedrijven die weten hoe je hoog in Google terechtkom. Die kunnen je zeker helpen om je eigen website een boost te geven.

Zoekresultaten 5 tot en met 10 zijn ook nog leuk, al helemaal wanneer de prijs niet te hoog ligt. Alles vanaf de tweede pagina van de zoekresultaten kun je beter links laten liggen. Niet dat deze tekstschrijvers slecht zijn, maar het kost ze veel moeite om bovenaan in de zoekresultaten te verschijnen. Waarom zou zo iemand dat dan wel voor jouw website kunnen realiseren?

Tip 2: betaal niet te veel

Het zal je opvallen dat tekstschrijvers soms aardig wat vragen. Een goede tekstschrijver hoeft niet met een hoge prijs gepaard te gaan. € 200 voor een blogpost of tekst betalen is in veel gevallen niet nodig. Er zijn namelijk ook goede tekstschrijvers, die zelfs bovenaan in Google staan, die tarieven tot maximaal € 150 hanteren.

Wees wel een beetje voorzichtig met de ‘tekstschrijver voor 2 cent per woord’. Soms gaat het om een beginner. Slecht geschreven teksten scoren slecht in zoekmachines. Die twee cent kan goedkoop lijken maar uiteindelijk krijg je er heel weinig voor terug. Vind je tóch een tekstschrijver hoog in Google en vraagt deze 2 cent per woord? Perfect!

Tip 3: vraag om een proeftekst

Een goede tekstschrijver zal je bij voorkeur ergens aan vastpinnen. Maar sommigen doen dit wel, hierdoor ben je verplicht om een grote opdracht af te nemen. Of om de opdracht helemaal te betalen, zelfs wanneer je halverwege besluit om niet ermee door te gaan.

Vraag daarom altijd om een proeftekst. Dat hoeft de tekstschrijver niet gratis te doen, je betaalt gewoon het normale tarief. Een proeftekst houdt in dat je niet aan een opdracht vastzit. Na die eerste tekst bepaal je of je door wil gaan. Zo niet, dan betaal je alleen voor die ene tekst.

De echte goede tekstschrijver doet niet moeilijk over een proeftekst waar je niet tevreden over bent. Je hoeft de tekst niet te betalen maar je mag hem logischerwijs dan ook niet gebruiken. Wil de tekstschrijver kinderachtig doen, dan ben je verplicht om de tekst te betalen. Zelfs wanneer je helemaal niet tevreden bent.

Kenmerken goede tekstschrijver

Soms wordt ook wel over de kenmerken van een goede tekstschrijver gesproken. Dit zijn de beste kenmerken:

  • Een eigen website
  • Hoog in Google
  • Betaalbare tarieven
  • Goed bereikbaar
  • Nauwelijks beschikbaar

Dat laatste klinkt wat tegenstrijdig, want wat heb je aan een goede tekstschrijver die nauwelijks beschikbaar is? Simpel, de beste tekstschrijver heeft het ontzettend druk. Iedereen wil namelijk zijn teksten door deze persoon laten schrijven. Bij een goede schrijver zul je dus wat langer op je teksten moeten wachten. Geen probleem, zolang je van tevoren maar een deadline afspreekt. Dan weet je ook wanneer je de teksten ontvangt.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven