Goede teksten waar je echt iets mee kan

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Goede teksten schrijven? Met mijn tips leer je hoe je een goede tekst schrijft. Deze tekst gebruik je voor je website of webshop, als zakelijke tekst of als blog. Lukt het je echt niet, dan laat ik je zien hoe je voordelig aan goede teksten komt.

Goede teksten schrijven: de voorbereiding

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Oh wacht, je bent er nog niet uit of je zelf goede teksten schrijft of dit laat doen? Ik zou zeggen: probeer het eerst zelf. Dan weet je in ieder geval hoe moeilijk het werk van een tekstschrijver is. Misschien ben je stiekem hartstikke goed in teksten schrijven en kun jij je hier een hoop geld mee besparen.

Eerst wat oefeningen voordat we goede teksten gaan schrijven. Strek en buig de vingers een paar keer. Draai je polsen zowel linksom als rechtsom los. Dan nog wat nekoefeningen, je laptop aanzetten, een kop koffie klaarzetten en je bent klaar om je eerste goede tekst te schrijven.

Stap 1: bepaal het onderwerp

Weet je nog niet waar je over wil schrijven? Tja, je moet echt door deze eerste stap heen. Bepaal dus het onderwerp. Heb je een website of webshop, dan is het onderwerp bepalen niet zo moeilijk. Het onderwerp sluit namelijk op je website aan. Gaat het om een zakelijke tekst of een goede tekst voor Instagram of andere social media, dan moet je echt even diep nadenken.

Stap 2: ken je doelgroep

Goede teksten schrijven betekent dat je deze voor je doelgroep schrijft. Zijn dit mannen, vrouwen, jongeren, bejaarden, hoogopgeleiden of wat dan ook? Het maakt namelijk veel verschil of je een zakelijke tekst voor hoogopgeleide mannen schrijft of een blog voor jongeren uit een achterstandswijk. Je houdt niet alleen rekening met de spreektaal maar ook met het taalniveau. Twijfel je, kies dan voor een tekst op taalniveau B1. Meer dan 85% van de bevolking geeft hier de voorkeur aan, zelfs wanneer ze hoog opgeleid zijn.

Stap 3: zoekwoorden verzamelen

Ken je het onderwerp, dan verzamel je hier de juiste zoekwoorden bij. Dit is vooral belangrijk wanneer je voor jouw website schrijft. Goede teksten bevatten namelijk een aantal belangrijke zoekwoorden of zoektermen, zodat zoekmachines begrijpen waar de tekst over gaat. Gebruik KWFinder of Google Ads om zoekwoorden te verzamelen.

Stap 3a: drink een slok koffie

Je bent best al ver met goede teksten schrijven, vergeet je koffie niet!

Stap 4: de titel

Een goede tekst begint met een titel. Op een website heeft deze tekst een H1 kop. De titel moet direct duidelijk maken waar de tekst over gaat. Daarnaast is de titel uitnodigend en bevat je belangrijkste zoekterm. Schrijf je een tekst voor social media of een e-mail/brief, dan hoef je natuurlijk geen zoekterm in de titel te verwerken.

Stap 5: bespreek het probleem

Goede teksten zijn vaak bedoeld om een probleem te bespreken. Bijvoorbeeld misselijkheid tijdens de zwangerschap, een verkeerd geplaatste bestelling of een klacht over een product. Bespreek het probleem in je tekst. Nog belangrijker, laat direct aan het begin van de tekst zien dat je het probleem kent en hier een oplossing voor hebt.

Stap 6: speel in op emotie

Door aan te tonen dat je iemands probleem begrijpt, speel je in op diens emotie. Maar er is meer, want je kunt emotie ook in een tekst gebruiken. Bijvoorbeeld met humor, maar ook door frustratie of angst in je tekst door te laten schemeren. Wist je dat visuele plaatjes ook emoties oproepen? Vooral foto’s van puppy’s of kleine kinderen doen het erg goed.

Stap 7: interessant tot het einde

Nog niet eens de helft van alle websitebezoekers leest een tekst van begin tot eind. Het is echt moeilijk om de aandacht van je lezer vast te houden. Dit kan alleen door de tekst van begin tot eind interessant te maken. Ik weet zeker dat je deze tekst tot het einde doorleest. Dit komt omdat je nieuwsgierig bent naar de rest van het artikel. Probeer dus op dezelfde manier te schrijven.

Stap 8: afsluiten met een call to action

Goede teksten schrijven doe je alleen door af te sluiten met een call to action. Dit is een kort zinnetje dat aanzet tot actie, bijvoorbeeld inschrijven voor een nieuwsbrief, terugreageren op jouw e-mail of doorklikken naar een andere pagina. Maar ook iets kopen of meer informatie opvragen. Een call to action onder een e-mail zou kunnen zijn: „ik wacht op jouw reactie“. Hiermee verplicht je de ontvanger als het ware om terug te reageren. Een aanzet tot actie voor een webshop kan zijn: „bekijk hier de nieuwste schoenen“.

Stap 9: twaalf koppen koffie drinken

Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel in de weg naar goede teksten. Je laat je geschreven tekst met rust. Ondertussen maak je een wandeling, drink je 12 koppen koffie, maak je het eten klaar, kijk je tv en ga je slapen. De volgende dag zet je de pc of laptop aan en haal je de tekst tevoorschijn. Snel door naar stap 10.

Stap 10: lees de tekst terug

Vandaag lees je de tekst die je gisteren geschreven hebt. Het zal je opvallen dat er hier en daar een taalfoutje instaat, iets dat je gisteren echt over het hoofd hebt gezien. Dit komt omdat je er vandaag met een frisse blik tegenaan kijkt. Lees de tekst terug, verbeter hem en lees hem later nog eens.

Overigens hoef je er tussen het schrijven van de tekst en het herlezen geen hele dag overheen te laten gaan. Houd op zijn minst een pauze van 2 uur aan.

Goede teksten laten schrijven

Lukt het je niet om goede teksten te schrijven? Schaam je niet, tekstschrijven is namelijk ontzettend moeilijk. Je moet verstand hebben van de Nederlandse spellingsregels, veranderingen op taalkundig gebied maar ook het taalniveau of de spreektaal van jouw doelgroep. Daarnaast is het een kunst om je verhaal op een uitdagende of wervende manier te schrijven. Wil je goede teksten voor het internet, dan moeten deze ook nog eens zoekmachinevriendelijk zijn. Het is best lastig om met al deze zaken rekening te houden.

Goede teksten schrijven laat je dan ook aan de ervaren tekstschrijver over. Maar niet nadat je het eerst zelf geprobeerd hebt of er in ieder geval over nagedacht hebt. Want goede teksten zijn een investering, maar wel een investering die je gemakkelijk terugverdient. Dat is wat je met SEO teksten bereikt.

Goede teksten laten schrijven? Neem contact op, vraag de vrijblijvende tarievenkaart aan of lees nog even door op deze website.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven