Goede copywriter: 5 tips voordat je een copywriter inhuurt

Op zoek naar een goede copywriter? Houd er rekening mee dat er heel wat verschil is tussen individuele copywriters. De een schrijft zeer goed, de ander hanteert een hoge uurprijs. Voor welke copywriter of tekstschrijver moet je kiezen? 5 tips waarmee je een goede copywriter vindt.

Het werk van een copywriter

De een noemt het een copywriter, de ander tekstschrijver. Is dit gelijk? In Amerika is een copywriter iemand die reclameteksten schrijft. Een gewone tekstschrijver noemen ze daar een (SEO) writer. In Nederland zijn een copywriter en tekstschrijver hetzelfde.

Wat doet een copywriter? Deze schrijft teksten voor websites, kranten, tijdschriften, webwinkels en nog veel meer. Wat de copywriter precies doet hangt van zijn of haar kwaliteiten af.

Goede copywriter: zo vind je er een

Benieuwd hoe je een goede copywriter vindt? Iedereen kan schrijven, maar bij 95% van de schrijvers ziet het er niet goed uit. Met onderstaande vijf tips weet je zeker dat je met een goede copywriter zaken doet.

Tip 1: beheersing van de Nederlandse taal

Het klinkt natuurlijk vreemd, want een goede copywriter beheerst de Nederlands taal toch? Nou, helaas niet altijd. Het probleem met copywriting is dat dit een vrij beroep is. Iedereen mag zich copywriter of tekstschrijver noemen, ook degene die de Nederlandse taal niet goed beheerst.

Hoe je weet of een schrijver ook echt een beetje kan schrijven? Bekijk de website of vraag om voorbeeldteksten. Staan er veel taal -of spelfouten in (of kromme zinnen), dan is dit geen al te beste copywriter.

Tip 2: telt geen woorden

Er zijn vooral heel wat student tekstschrijvers die middels het schrijven wat bij willen verdienen. Deze schrijvers krijgen per woord betaald. Niet dat dit verkeerd is, wel het feit dat ze elk woord tellen. Vraag jij om een tekst van 500 woorden, dan krijg je er altijd een van 550 woorden. Kunnen ze je toch mooi 50 woorden extra in rekening brengen.

De ervaren copywriter telt geen woorden maar houdt zich alleen met de kwaliteit bezig. Wanneer je om 500 woorden vraagt, krijg je ook rond de 500 woorden (en niet 10% meer). Nog beter: de copywriter hanteert een vast tarief per tekst of blog, waarbij het niet uitmaakt of je 500 of 550 woorden krijgt.

Tip 3: een eigen website

Een copywriter zonder eigen website? Belachelijk! Wanneer een tekstschrijver niet eens zijn eigen website kan schrijven en bijhouden, moet je je afvragen of het hier wel om een goede copywriter gaat. Dit is dus echt wel een aandachtspunt: bekijk of de schrijver van jouw keuze een eigen website heeft.

Is deze website er? Onderzoek de online vindbaarheid. Er zijn namelijk heel wat copywriters met een website die niet in Google terug te vinden zijn. Het gaat hier dan wel om een copywriter maar niet om een die verstand heeft van SEO oftewel zoekmachine optimalisatie.

Tip 4: heeft het te druk voor jouw opdracht

Eigenlijk is dit niet leuk om te horen, maar de goede copywriter heeft het te druk voor jouw opdracht. In theorie dan, want in de praktijk wordt jouw opdracht echt wel aangenomen. Verwacht echter niet dat je de tekst binnen één dag ontvangt. Vaak zit hier toch een wachttijd op van minimaal een week maar soms ook langer. Ontvang je de teksten binnen twee dagen of enkele uren? Waarschijnlijk is dit iemand met teveel vrije tijd.

Voor jouw idee: momenteel bedraagt de wachttijd bij mij tussen de twee weken en zes weken (afhankelijk van de hoeveelheid teksten die je nodig hebt). Overigens lever ik wel iedere week een aantal teksten, zodat je direct aan de slag kunt. Niets zo vervelend als langdurig wachten.

Tip 5: heeft genoeg aan een half woord

Je hoeft geen uitgebreide briefing te versturen, de goede copywriter heeft genoeg aan een half woord. Natuurlijk is het belangrijk dat je wat basic wensen doorgeeft zoals de tekstlengte en het onderwerp van de tekst. De copywriter zoekt hier zelf belangrijke zoekwoorden bij.

Wanneer een tekstschrijver jouw briefing niet begrijpt, veel bijsturing nodig heeft of wanneer de tekst niet is wat je bedoelt, dan is dit niet de best gekozen tekstschrijver.

SEO teksten laten schrijven? Zo geregeld!

Mag ik mijzelf een goede copywriter noemen? Opdrachtgevers vinden van wel, maar ik vind het leuk wanneer jij dit zelf beoordeelt. Ik help jou met het creëren van SEO teksten of blogs. Goed vindbaar in zoekmachines en ook nog eens lekker leesbaar. Neem contact op of blijf nog even gezellig op de website rondhangen: hier staan nog veel meer interessante blogs op.

Bianca Walraven is gespecialiseerd tekstschrijver.

  • SEO teksten
  • Blogs
  • Nieuwsberichten
  • Persberichten
  • SEO consultancy