Goed kunnen schrijven is een kunst

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Hier droom jij van: goed kunnen schrijven. Je hebt het al vele malen geprobeerd maar helaas, een ander lijkt het altijd beter te doen. Eigenlijk is het best mooi dat je hier zelf achter komt want velen denken dat het beroep van schrijver of tekstschrijver niks voorstelt. Terwijl goed kunnen schrijven echt een kunst is. Bekijk hieronder wat tips en word beter als schrijver.

Iedereen kan toch schrijven?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Natuurlijk kan iedereen schrijven! Een e-mail of brief, een post op social media of een stukje tekst voor je website. Zelfs zonder kennis of ervaring lukt het om een aardig stukje uit je toetsenbord te krijgen.

Er is een verschil tussen schrijven en goed schrijven. Kijk, wil je echt opvallen en goed vindbaar zijn dan moet je ook goed kunnen schrijven. Een tekst moet de lezer overtuigen en het liefst aanzetten tot actie.

Goed kunnen schrijven: 3 tips

Heb je ook zoveel moeite met het verzinnen van sterke teksten of lukt het niet zo goed met taal en spelling? Goed kunnen schrijven is niet voor iedereen weggelegd. Toch wil jij een poging wagen, daarom ontvang je van mij 3 hele praktische tips.

Tip 1: leer van anderen

Je komt duizenden websites tegen met goed geschreven stukken tekst. Informatieve artikelen of amusante blogposts, dat wil jij ook kunnen schrijven! De eerste en belangrijkste: leer van anderen. Kijk hoe anderen tekstschrijvers of bloggers het doen.

Je kunt een schrijfstijl niet helemaal nabootsen want hier zit ook een persoonlijk karakter in. Maar je kunt wel leren van de opbouw, het gebruik van bepaalde woorden en zinnen maar natuurlijk ook hoe goede spelling en grammatica eruitziet.

Zoek ook eens wat websites met slecht geschreven teksten. Artikelen waarvan jij denkt: “zo zou ik het nooit doen”. Kijk daarnaast ook gelijk even naar hoe goed een website in de zoekresultaten scoort. Websites die bovenaan staan bieden kwalitatieve content. Gewoon even gluren bij de buren en ontdekken waarom ze bovenaan staan.

Tip 2: gebruik spellingscontrole

Een tekst vol taal- en spellingsfouten ziet er natuurlijk ontzettend slordig uit. Maar dat niet alleen, zoekmachines worden steeds slimmer en herkennen dit soort taalfouten. Met flink wat fouten word je ook afgestraft en zak je lager in de zoekresultaten weg.

Nog een reden waarom je tekst foutloos moet zijn: je komt betrouwbaarder over. Wil jij zakendoen met iemand die niet eens fatsoenlijk Nederlands kan schrijven? Vertrouw je een website die geschreven lijkt door een kind? Juist ja, gebruik dus altijd de spellingscontrole. Er zijn ook een aantal praktische websites waar je jouw geschreven tekst op taalfouten of spellingsfouten kunt laten controleren.

Kom je er echt niet zelf uit, laat de tekst dan door een professional redigeren. De opzet van de tekst blijft ongewijzigd, de fouten verdwijnen eruit. Wil je dit dan kan ik jouw tekst redigeren, laat het gerust weten.

Tip 3: weet waar je over schrijft

Niets zo irritant als een tekst die vol onwaarheden staat. Weet dus waar je over schrijft. Het liefst schrijf je teksten over datgene waar jouw expertise ligt. Moet je over iets schrijven waar je niet veel verstand van hebt? Zoek dan alle benodigde informatie op. Dit kan via het internet maar natuurlijk ook via boeken. Let wel op wanneer je informatie via het internet opzoekt: ook hier staan veel onwaarheden tussen.

De informatie op Wikipedia is in veel gevallen wel betrouwbaar, hoewel het hier natuurlijk ook mis kan gaan. Infonu is ook een redelijk goede bron van informatie, kijk wel even of de schrijver gebruik heeft gemaakt van betrouwbare bronnen. Nog beter: informatie aan een deskundige draaien. Moet je bijvoorbeeld een artikel over een juridisch onderwerp schrijven, vraag dan een advocaat of jurist om advies. Betere informatie kun je niet krijgen.

Zelf schrijven of laten doen?

Iedereen kan goed leren schrijven, het kost alleen wel veel tijd en energie. Wanneer je dit hebt is er geen probleem, maar wat doe je wanneer er snel wat teksten op de website moeten komen te staan? Lukt het je niet alleen, dan kun je beter teksten laten schrijven. Door een SEO tekstschrijver, want dan weet je tenminste ook zeker dat je online vindbaar bent.

SEO staat voor search engine optimazation oftewel zoekmachine optimalisatie. Het is een verzameling van technieken om websites hoger in de organische zoekresultaten te krijgen. Maar wacht, ga niet alleen voor SEO want een tekst moet ook nog eens UX (gebruikersvriendelijk) zijn. Daarom noem ik mezelf liever SEOUX tekstschrijver, een combinatie van SEO en UX.

Misschien zijn deze termen nieuw voor jou, dit laat maar weer eens zien dat goed kunnen schrijven echt een kunst is.

Dit kost het laten schrijven van teksten

Goed geschreven content zorgt ervoor dat je goed vindbaar bent en dat je overtuigend overkomt. Om kosten te besparen is het altijd beter om eerst zelf een tekst te schrijven en te ervaren of dit ook echt iets voor jou is. Wie weet gaat het je heel goed af en schrijf je moeiteloos de ene naar de andere tekst.

Wanneer je twijfelt over opmaak, taal en spelling, laat dan de tekst redigeren/controleren. Eventueel is het ook mogelijk om een tekst te laten herschrijven, hierbij verandert ook de opbouw en komen er zinnen bij of gaan er juist wat zinnen vanaf. Mocht het zweet je in de handen staan bij het idee dat je zelf een tekst moet schrijven, dan laat je dit gewoon doen.

Wat moet dat allemaal kosten? Een nieuwe tekst laten schrijven is het duurst, herschrijven is iets goedkoper en redigeren is nog goedkoper. De gemiddelde tekst kost tussen de € 25 en € 100. Vraag de tarievenkaart aan, dan krijg je meer inzicht in de exacte prijzen. Alle prijzen zijn inclusief een zoektermenonderzoek, indien dit natuurlijk van toepassing is.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven