Geslaagt/ geslaagd: ai, deze fout maak je echt niet!

Bijgewerkt: 16 augustus 2021

Is het nu geslaagt of geslaagd? Je komt heel vaak het woord geslaagt (met een T) tegen. Is dat goed of fout geschreven? Toegeven: Nederlands is niet altijd even logisch. We hebben spellingsregels die je nergens anders ter wereld tegenkomt. Daarom leg ik je vandaag uit of het geslaagt of geslaagd is.

Betekenis van slagen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Geslaagt of geslaagd is de voltooide tijd van slagen. Dit betekent dat iemand een examen met goed resultaat heeft afgesloten. Denk hierbij aan een rijexamen of schoolexamen. Maar ook afzwemmen (zwemdiploma) kan hierop slaan.

Andere synoniemen voor slagen zijn succes behalen, gelukken of het er goed van af brengen. Want je kunt ook slagen wanneer je naar een baan solliciteert of wanneer je een taak moet volbrengen.

Geslaagt: goed of fout?

Helaas, het woord “geslaagt” is fout geschreven. Wanneer je het op deze manier schrijft dan sla je best wel een flater. Niet dat jij hier iets aan kan doen want Nederlands is soms knap lastig. Maar een ander kan hier wel over vallen, vooral omdat het woord geslaagt echt niet kan.

Hoe moet het dan wel? Zo schrijf je het goed: “geslaagd”. Het woord eindigt dus met een D en niet met een T. Goed om te onthouden, maar waarom schrijf je dit eigenlijk zo?

De spellingsregels – geslaagd of geslaagt

Goed, je weet nu dat je geslaagd met een D schrijft en dus niet geslaagt. Het is ook wel handig wanneer je weet waarom dit is, zodat je ook bij andere woorden niet de fout ingaat.

Geslaagd is de voltooide tijd van slagen. Voltooid betekent dat iets heeft plaatsgevonden. Het voltooid deelwoord herken je doordat het woord vaak uit ge + ik-vorm bestaat. De ik-vorm van slagen is slaag. Zet hier ge voor en je krijgt: geslaag. Nu moet hier nog een T of D achter komen, maar hoe weet je welke van de twee je moet kiezen?

Hier is een heel handig ezelsbruggetje voor. Dit ezelsbruggetje heet ’t ex-kofschip. Je gebruikt de medeklinkers uit dit woord. Je neemt nu de ik-vorm oftewel slaag. De laatste letter, de G, komt niet in ’t ex-kofschip voor. Dit betekent dat het voltooid deelwoord eindigt met een D.

Wanneer de ik-vorm eindigt met een medeklinker uit ’t ex-kofschip, dan eindigt het voltooid deelwoord met een T. Kijk maar eens naar het woord fiets. De S komt in ’t ex-kofschip voor dus de voltooide tijd is: gefietst. En niet gefietsd met een D.

Waarom die fout zo vaak gemaakt wordt

Geslaagt, een veel voorkomende fout. Maar niet iets om je voor te schamen want iedereen maakt wel eens een fout. Om eerlijk te zijn: ik heb geen moeite met spelling maar je moet me niks over woordsoorten vragen. Zoals het zelfstandig naamwoord, voornaamwoord, bijvoeglijk naamwoord enzovoorts. Bij mij is alles een kwestie van gevoel.

Het is dus of helemaal niet erg wanneer je geen 10 voor taal haalt. Ik weet nog dat ik eindexamen Nederlands moest doen. Ik had er helemaal niet voor geleerd en behaalde toch een 9. Bijna alle vragen had ik goed maar ik wist zelf niet waarom ik ze goed beantwoord had. Kwestie van gevoel.

Is Nederlands een moeilijke taal?

Het klopt dat Nederlands een van de moeilijkste talen ter wereld is. Vooral op het gebied van werkwoordsvormen, vervoegingen en spellingsregels gaat het vaak mis. Uit onderzoek blijkt dat het Nederlands onnodig veel grammaticale regels kent. Iets dat in veel andere talen niet voorkomt.

Dat je een keer ‘geslaagt’ schrijft is dan ook echt niet vreemd! Dankzij bovenstaand ezelsbruggetje weet je nu of het geslaagt of geslaagd is. Onthoud dit ezelsbruggetje goed want je kunt het voor heel veel woorden gebruiken!

Wanneer is een goede spelling belangrijker?

Iemand een informeel e-mailtje schrijven of iets op social media plaatsen: taal en spelling is dan niet heel belangrijk. Je vrienden begrijpen echt wel wat je bedoelt. In andere situaties is spelling wel belangrijk. Denk maar eens aan een zakelijke e-mail of brief, een social media post voor het bedrijf maar ook teksten op een website.

Ook wanneer je een verslag voor school schrijft is het wel zo netjes wanneer dit in goed Nederlands gebeurt. Teveel taalfouten of spellingsfouten komt onprofessioneel over, iets dat vooral voor bedrijven of ondernemers heel belangrijk is.

Foutloze teksten op je website

Behoefte aan goed geschreven teksten voor je website of webshop? Teksten die ook nog eens goed vindbaar zijn in zoekmachines en converteren? Dankzij dit soort teksten kom je professioneel en betrouwbaar over. Bovendien trek je meer websitebezoekers en behaal je een hogere omzet.

Laat (SEO) teksten voor je website schrijven! Als SEO tekstschrijver ben ik hiervoor beschikbaar. Maar ook voor het schrijven van nieuwsberichten, blogposts, sociaal mediaposts, een homepage en nog veel meer. Vraag vrijblijvend naar de voorwaarden of tarieven.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven