Geblokkeerd op een website: omzeilen is heel makkelijk

Bijgewerkt: 19 maart 2023

Soms blokkeren websites IP-adressen. Hier zijn verschillende redenen voor, bijvoorbeeld bij ongewenst gedrag. Of omdat de concurrent niet wil dat je op diens website rondneust. Maar het kan ook dat je tegen een blokkade van de vorige IP-gebruiker aanloopt, dat gebeurt vaker dan je denkt. Een geblokkeerde website omzeilen is betrekkelijk eenvoudig.

Short URL

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


In veel gevallen zal de blokkade gericht zijn op je IP-adres. Is dit niet het geval, dan kun je dit heel eenvoudig ontwijken middels een URL-verkorter.

 • Ga bijvoorbeeld naar https://bitly.com/
 • Voer de URL van de website in
 • Klik op Shorten
 • Kopieer de link die begint met bit/ly
 • Plak deze in de browser

Heb je nog steeds geen toegang tot de webpagina of de site? Vaak zie je dan zoiets als 403 – forbidden staan. Dit betekent dat de website-eigenaar je de toegang tot de site heeft ontzegd. Hieronder zie je hoe je toch de website probleemloos bezoekt.

Dynamische IP-adressen

Steeds meer providers wijzen hun klanten dynamische IP-adressen toe. Dit betekent dat het IP-adres elke dag of bij elke nieuwe inlog wordt gewijzigd. Alleen voor bedrijven is een statisch IP-adres praktischer, omdat je hiermee makkelijker verbinding legt met het interne netwerk. Maak je als particulier gebruik van bijvoorbeeld een NAS-server of een draadloze printer, dan is een statisch IP-adres ook handiger.

Soms kun je het dynamisch IP-adres vastzetten en desgewenst wijzigen. Dankzij de dynamische adressen kun je vaak de volgende dag of al na enkele uren gewoon weer de gewraakte website bezoeken.

Via smartphone: het IP-adres wijzigen

Ook een smartphone werkt met dynamische IP-adressen. Schakel wifi uit en maak gebruik van het mobiele datanetwerk. Is de site die je wil bezoeken geblokkeerd? Geen probleem, je wijzigt het IP-adres binnen enkele seconden.

 • Zet wifi uit en schakel mobiele data in
 • Zet de smartphone op de vliegtuigstand
 • Wacht 2 seconden
 • Schakel de vliegtuigstand weer uit
 • Surf naar de website

Je zal zien dat je de website nu wel weer kunt benaderen. Dit trucje kun je duizenden en duizenden keren herhalen, omdat je telkens weer een nieuw IP-adres krijgt toegewezen.

Een VPN gebruiken

Onze favoriet: maak gebruik van een VPN. Dankzij dit virtueel privénetwerk ziet niemand vanaf welke locatie je op het internet rondsurft. Een VPN maakt gebruik van duizenden verschillende IP adressen. Hierdoor is het voor een webmaster gewoon onmogelijk om je te blokkeren, want elke seconde wijzig je het IP-adres gewoon.

Een VPN regel je online maar koop je ook als compleet pakket inclusief computer- of laptopbescherming. Dit is de beste optie om altijd veilig gebruik te maken van het internet. Mocht je die niet nodig vinden dan schaf je los een VPN aan.

Cachegeheugen van Google

Om toch een geblokkeerde website te bezoeken kun je ook gebruik maken van het cachegeheugen van Google. Zoek de betreffende webpagina via een zoekopdracht in Google op. Klik nu niet op het zoekresultaat maar rechts naast de naam van de website op het pijltje dat naar beneden wijst. Je ziet nu ‘in cache’ staan.

Klik hierop en je krijgt de pagina te zien zoals Google hem voor het laatst heeft geïndexeerd. In veel gevallen is Google’s cachegeheugen heel actueel en loopt slechts enkele uren achter.

Google Translate

Een geblokkeerde website omzeilen kan ook middels Google Translate.

Je krijgt nu de complete website getoond. Is de website in de Nederlands dan lees je gewoon alles in het Nederlands, alleen Engelstalige woorden zijn vertaald. Bijvoorbeeld ‘Games’ naar ‘Spellen’. Verder ziet de website er basic uit maar je hebt wel toegang tot alle webpagina’s of artikelen, waarbij je niet geblokkeerd wordt.

IP- adres van de website gebruiken

Nog een methode, maar die werkt helaas niet altijd, is door de website rechtstreeks via het IP-adres te bezoeken. Hiervoor moet je eerst het IP-adres van de site achterhalen. Via een Windows PC doe je dit door CMD linksonder in de zoekbalk van je computerscherm in te typen. Ga naar Opdracht Prompt en voer het volgende in: ‘ping website.nl’. Het gedeelte website.nl vervang je natuurlijk voor de URL van de site.

Bekijk het IP-adres dat tevoorschijn komt en typ dit in de browserbalk. Je bezoekt de website nu rechtstreeks via het IP-adres. Soms omzeil je hier de blokkade mee, maar niet altijd. Dit werkt namelijk niet wanneer het IP-adres geblokkeerd is.

De werking van deze methoden

Bovenstaande methoden werken bijna allemaal, behalve wanneer er sprake is van een IP-blokkade. Bij een IP-blokkade kun je het beste gebruik maken van:

 • Dynamisch IP-adres
 • VPN
 • Google Translate
 • Google Cachegeheugen

Andere methoden: met een proxy-server of met Tor, ook goed werkende alternatieven.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven